Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τέσσερα είναι τα νέα μέλη ΔΕΠ που ορκίστηκαν και ανέλαβαν καθήκοντα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης τον τελευταίο χρόνο.

Οι επιστήμονες και τα βιογραφικά τους παρουσιάζονται στην περιοδική έκδοση της Ιατρικής Σχολής.

Ποιοι είναι Νευρολογία

Ο κ. Ιωάννης Καράκης, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Adjunct Professor of Neurology στο Πανεπιστήμιο Έμορυ στην Ατλάντα των Η.Π.Α, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια πραγματοποίησε την ειδικότητα της Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Ο κ. Ιωάννης Καράκης

Κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε στην Κλινική Νευροφυσιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και στην ηλεκτρομυογραφία και νευρομυϊκές ασθένειες στην κλινική Λέιχη του Πανεπιστημίου Ταφτς και στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστώνης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την ποιότητα ζωής στην επιληψία σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι διαπιστευμένος στη Νευρολογία, Κλινική Νευροφυσιολογία, Νευρομυϊκές ασθένειες και Επιληψία από τον Αμερικανικό Οργανισμό Νευρολογίας και Ψυχιατρικής, στην Κλινική Νευροφυσιολογία με περαιτέρω εστίαση στην ενδοεγχειρητική νευροφυσιολογική παρακολούθηση από το Αμερικανικό Συμβούλιο Κλινικής Νευροφυσιολογίας, και στην Ηλεκτρομυογραφία από το Αμερικανικό Συμβούλιο Ηλεκτροδιαγνωστικής Ιατρικής.

Ενδιαφέρεται έμπρακτα για την ιατρική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του και για αυτό του απονεμήθηκε το βραβείο αριστείας στη διδασκαλία το 2013 και μέριμνας των ειδικευομένων το 2014 στο Πανεπιστήμιο Έμορυ, το εθνικό βραβείο Α.Β. Μπέικερ διάκρισης στη διδασκαλία το 2015 από την Αμερικανική Ακαδημία της Νευρολογίας και το εθνικό βραβείο διδακτικής αριστείας από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Νευροφυσιολογίας το 2023. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται σε όλο το φάσμα της Κλινικής Νευροφυσιολογίας ενηλίκων και παίδων. Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο και είναι μέλος των εκδοτικών συμβουλίων τόσο ελληνικών όσο και διεθνών περιοδικών νευρολογικού ενδιαφέροντος.

 Ιστολογία – Εμβρυολογία

Η κ. Κατερίνα Μπερδιάκη, επίκουρη καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας, έλαβε το πτυχίο της Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Kent, της Αγγλίας. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Κλινική Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Surrey, της Αγγλίας.

Η κα Κατερίνα Μπερδιάκη
Από την ολοκλήρωση ασφαλτόστρωσης στην περιοχή του Κοκκίνη Χάνι

Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην αναπτυξιακή βιολογία, στο Imperial College του Λονδίνου και συγκεκριμένα στο Institute of Reproductive and Developmental Biology (IRDB) στο Hammersmith Hospital του Λονδίνου. Η κ. Μπερδιάκη συμμετέχει στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 2005 έως σήμερα.

Έχει συνεργαστεί με την καθηγήτρια κ. Ν. Νικίτοβιτς και επιπρόσθετα τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το εργαστήριο της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και τον Καθηγητή κ. Α. Μακρυγιαννάκη. Η κ. Μπερδιάκη είναι εξωτερικός συνεργάτης του κέντρου αναπαραγωγής Ι.R.I.S MED, στο Ηράκλειο και μέλος της European Society of Human Reproduction (ESHRE). Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή της στην εκτέλεση και συγγραφή πολλών διεθνών δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πολυάριθμων παρουσιάσεων σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

 Ουρολογία

Ο κ. Θεόδωρος Τόκας, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Pecs της Ουγγαρίας.

Ο κ. Θεόδωρος Τόκας
στα έργα

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του στην Α’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική Αθηνών του Νοσοκομείου «Λαϊκό», απέκτησε τον Τίτλο Ιατρικής Ειδικότητας Ουρολογίας στην Ελλάδα (2011) και τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Τίτλο (Fellow of the European Board of Urology – FEBU) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ουρολογίας (European Board of Urology, EBU) το ίδιο έτος. Είναι κάτοχος Διδακτορικής Διατριβής (PhD) στην Ουρολογία από την Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.

Έχει εργαστεί ως μετεκπαιδευόμενος κλινικός συνεργάτης (Clinical Fellow) στην Ουρολογική Κλινική SLK Kliniken, Klinikum Heilbronn, Heilbronn, Γερμανία και την Ουρολογική Κλινική Diakonissenkrankenhaus Flensburg, Flensburg, Γερμανία και ως Επιμελητής στην τελευταία Κλινική καθώς και στην Κλινική του νοσοκομείου LKH Hall in Tirol, Hall in Tirol, Αυστρία. Είναι μέλος και εκπαιδευτής σε πολλές Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Ουρολογικές εταιρείες (EAU). Είναι συγγραφέας πολλών πρωτότυπων/αυτοδύναμων δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους και κεφαλαίων βιβλίων.

Μικροβιολογία

Η κα Κυριακή Τρυφινοπούλου
Από την επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη

Τέλος, η κ. Κυριακή Τρυφινοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας, μετά  την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1998,  έλαβε τον τίτλο ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας από το Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά το 2005, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών  από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας το 2007 και  τη διδακτορική της διατριβή από το  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών το 2013.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016, κατέχει τον τίτλο της Public Health Microbiologist, μετά την ολοκλήρωση του διετούς προγράμματος  European Center for Disease Control (ECDC)- European Public Health Microbiology Training Program (EUPHEM). Έχει διατελέσει προϊσταμένη του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ και νυν ΕΟΔΥ. Από τον Νοέμβριο του 2016, έχει οριστεί επίσημα ως National Focal Point for Microbiology στο ECDC, ενώ από τον Μάρτιο 2020 ως Operational focal point for COVID-19 (Laboratory).