οικοδομικές εργασίες

Την ίδια στιγμή που η covid  προκαλεί ισχυρότατους κλυδωνισμούς στο εμπόριο  και την τοπική οικονομία, η οικοδομική δραστηριότητα στην γεωγραφική περιφέρεια ελέγχου της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, όχι μόνο δεν ανακόπηκε αλλά αποδεικνύεται θεαματικά δραστήρια.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας σε ότι αφορά στην έκδοση αδειών, καταγράφεται έντονη βιοτεχνική δραστηριότητα με έμφαση στην ενδοχώρα, ενώ την ίδια στιγμή προχωρά η αποπεράτωση σημαντικού αριθμού αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν ενταχθεί στο νόμο της «τακτοποίησης της αυθαίρετης δόμησης».

Παράλληλα εκδίδονται πολλές άδειες νέων κτισμάτων σε χωριά του Ηρακλείου, ενώ σημαντικό κομμάτι των αδειών αφορά σε επισκευές, ανακατασκευές και διαρρυθμίσεις κτηρίων. Η κατάσταση αυτή χαρτογραφείται στο πεδίο ευθύνης της Πολεοδομίας του Δήμο Ηρακλείου, που καλύπτει παράλληλα τη  Χερσόνησο και το Μαλεβιζί.

 

Τι λένε οι αριθμοί

Με βάση τα στοιχεία της πολεοδομίας τη χρονική περίοδο από 1-9-19 μέχρι τις  31-12-20 εκδόθηκαν 1143 άδειες μικρής κλίμακας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε 1143 ιδιοκτησίες έγιναν επισκευές, που όμως δεν ήταν πολύ εκτεταμένες. Αφορούν κυρίως σε επισκευές, αποκαταστάσεις σε αναβάθμιση όψεων κτηρίων, σε διαρρυθμίσεις, αλλαγή  χρήσης. Από τον έλεγχο που πραγματοποίησε η υπηρεσία στις 11 του μήνα διαπίστωσε ότι το σύνολο των πράξεων που είχαν εκδοθεί ήταν  2002 το οποίο αφορά και σε νέες οικοδομικές άδειες και σε αναθεωρήσεις αδειών .

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του τμήματος αδειών της πολεοδομίας του δήμου Ηρακλείου κ. Μαίρη Φραγκιουδάκη, τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η covid δεν ανέκοψε την οικοδομική δραστηριότητα που εξελίσσεται δυναμικά σε διάφορα επίπεδα.

Η προϊσταμένη του Τμήματος Αδειών της Πολεοδομίας  του δήμου Ηρακλείου Μαίρη Φραγκιουδάκη
Η προϊσταμένη του Τμήματος Αδειών της Πολεοδομίας

Βιοτεχνική δραστηριότητα

Έμφαση στη γεωργική βιοτεχνία δείχνουν τα στοιχεία της πολεοδομίας Ηρακλείου που όπως εξηγεί η κ. Φραγκουδάκη η βιοτεχνική δραστηριότητα αποτυπώνεται πολύ πιο έντονα στις χρήσεις που δίνουμε σε κτίσματα στην  ενδοχώρα. Παλιά κτήρια που δεν τα χρησιμοποιούσε κανείς ή είχαν μετατραπεί σε αποθήκες, μετατρέπονται σε ελαιουργεία, οινοποιεία, μονάδες ποτοποιίας μεταποίησης παραγωγής σαπουνιών και αιθέριων ελαίων, επεξεργασία ξύλου κ.α. Σύμφωνα με την ίδια η δραστηριότητα αυτή καταγράφεται σε χωριά, στην περιοχή της Φοινικιάς και λιγότερο στη Βιομηχανική Περιοχή.

Αποπερατώσεις αυθαιρέτων

Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του τμήματος αδειών της πολεοδομίας είναι η έγκριση αποπεράτωσης αυθαιρέτων τα οποία έχουν ενταχθεί στο νόμο τακτοποίησης της εκτός σχεδίου πόλης δόμησης. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της υπηρεσίας τα αυθαίρετα που έχουν μπει στο νόμο περί τακτοποίησης και ήταν ημιτελή, ο νόμος τους δίνει δικαίωμα να αδειοδοτηθούν και να αποπερατωθούν.

Έτσι ολοκληρώνονται πάρα πολλά ημιτελή αυθαίρετα, κάποια από τα οποία είναι στα μπετά… Μιλάμε πάντα για αυθαίρετα τα οποία κατασκευάστηκαν πριν το 2011 έχουν ενταχθεί στο νόμο της «τακτοποίησης» έχουν αποπληρώσει το σύνολο του προστίμου που τους έχει χρεωθεί και ασφαλώς έχουν περάσει από όλο τον αναγκαίο έλεγχο.

Νέες οικοδομές

Όπως εξηγεί η κ. Φραγκιουδάκη ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του τμήματος αφορά στις νέες οικοδομές που αναπτύσσεται στα χωριά και λιγότερο στον αστικό ιστό. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της οικοδομικής δραστηριότητας προσανατολίζεται σε επισκευές, και ένα άλλο σε ανακατασκευές και επαναχρήση κτηρίων.

Η ίδια σημειώνει ότι αυτό το οποίο καταγράφεται είναι ότι μπήκε φρένο στην ξενοδοχειακή οικοδομική δραστηριότητα. Δηλαδή ενώ τυπικά μετά το τέλος της κάθε τουριστικής σεζόν οι επιχειρηματίες του κλάδου ξεκινούσαν μια σειρά από έργα ανακαίνισης, επέκτασης, αποκατάστασης των παλαιών εγκαταστάσεων πλέον έχει ανακοπεί η δραστηριότητα αυτή.