εστιαση

«Από τις 25 εκδηλώσεις το μήνα που είχαμε προγραμματίσει για το φθινόπωρο, μετά τις ακυρώσεις μένουν δύο ή μόνο μία κι αυτές με πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων».

Η δήλωση αυτή ιδιοκτήτη κέντρου μαζικής εστίασης και φιλοξενίας, είναι ενδεικτική του τι επικρατεί στην αγορά και του τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα, εφόσον οι καιρικές συνθήκες σταματήσουν να είναι καλές.

«Επί δύο σεζόν έχουμε τα μαγαζιά μας κλειστά και παλεύουμε με ότι μένει κι ότι μπορούμε να κάνουμε σε ανοικτούς χώρους, για να επιβιώσουμε» αναφέρει άλλος ιδιοκτήτης, με την επισήμανση ότι και τα όρια των αντοχών κάποια στιγμή σταματούν να υφίστανται, μετά από δύο καταστροφικές σεζόν.

Με δεδομένο ότι η μαζική εστίαση δεν μπορεί να αντέξει ένα ακόμα κύμα κλειστών καταστημάτων και με δεδομένο επίσης ότι ο καιρός που οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να αναζητήσουν κλειστά μαγαζιά δεν είναι μακριά, οι επιχειρηματίες προετοιμάζονται για μαζικές αντιδράσεις.

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης μάλιστα με εκπροσώπους των κέντρων μαζικής εστίασης, αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και να έχουν συναντήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να βρουν κάποιες λύσεις βιωσιμότητας.  Το βασικό ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο σχετίζεται με την έλευση των ψυχρότερων θερμοκρασιών και του χειμώνα, που θα ανοίξουν τον «Ασκό του Αιόλου» για τους κλειστούς χώρους των επιχειρήσεων.

Ήδη, με δεδομένη την απαγόρευση για χορό στα κέντρα μαζικής εστίασης, οι ακυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ είναι χαρακτηριστικό, πως η μία μετά την άλλη οι εκδηλώσεις ακυρώνονται. Βασικός λόγος είναι η απαγόρευση χορού, η οποία σε συνδυασμό με την υποχρεωτική είσοδο μόνο για εμβολιασμένους, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.

Οι επιχειρηματίες τονίζουν πως αφενός δεν είναι εύκολο να επιφορτίζονται με έναν ελεγκτικό ρόλο απασχολώντας ένα επιπλέον άτομο τουλάχιστον του προσωπικού τους, ενώ αφετέρου δηλώνουν πως είναι τουλάχιστον παράλογο να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους, οι οποίοι όμως δεν επιτρέπεται ούτε να μετακινούνται, ούτε και να χορεύουν.

Η Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή
Η Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή

«Αυτό που ζητούν οι συνάδελφοι στο χώρο της μαζικής εστίασης είναι κατά την άποψη μας τουλάχιστον δίκαιο και λογικό» αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή για να προσθέσει:

«Από τη στιγμή που όλοι όσοι θα βρίσκονται στους κλειστούς χώρους θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε νοσήσαντες, θεωρούμε πως είναι υπερβολικό να υπόκεινται σε περιορισμούς τους οποίους και θέλησαν να αποφύγουν μέσω του εμβολιασμού τους. Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πάνω απ’ όλα ασφαλώς. Όμως με δεδομένες τις πραγματικές συνθήκες και με δεδομένα τα όσα συμβαίνουν σε όλους τους χώρους, το να εξακολουθούν να ισχύουν οι αυστηρές απαγορεύσεις και για τους κλειστούς χώρους, θεωρούμε πως είναι κάτι το οποίο οφείλει να επανεξετάσει η κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή βέβαια, σοβαρό θέμα ανακύπτει και με την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αφού με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς, είναι αρκετές που δεν θα ανοίξουν μέσα στον χειμώνα ή ακόμα κι αν ανοίξουν δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα τους.

Οι νέες συνθήκες έχουν δημιουργήσει ασφυξία στην αγορά, αλλά και πολλά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, που συμπαρασύρουν και τους πελάτες.  Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Σύνδεσμος αναμένεται να ζητήσει στο πλαίσιο των συναντήσεων στην Αθήνα και συγκεκριμένες οικονομικές ενισχύσεις, για όλους εκείνους τους επιχειρηματίες οι οποίοι εδώ και δύο σεζόν παραμένουν κλειστά και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους.