σχέδιο κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες

Ξενοδόχοι και τουριστικοί φορείς της Κρήτης πρωτοστάτησαν για την αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων

Στον «πάγο» μπαίνει όλο το σχέδιο κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες με πολιτική απόφαση δώδεκα υπουργών της Κυβέρνησης. Κυριολεκτικά στο… «και πέντε» φρενάρουν οριζόντια εκατοντάδες κατεδαφίσεις σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες είχαν πανηγυρικά εξαγγελθεί  ως απάντηση στην αυθαιρεσία και την ωμή καταπάτηση αιγιαλών και παραλιών. Στην Κρήτη η όλη διαδικασία των κατεδαφίσεων αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας,  ενώ ο εργολάβος είχε εκτελέσει σχεδόν δύο πρωτόκολλα κατεδάφισης στον νομό Λασιθίου.

Λίγες μέρες μετά την παρέμβαση τουριστικών φορέων του νησιού, που με επιστολή τους χαρακτήριζαν ως «καταστροφικό» το έργο της αποξήλωσης των αυθαίρετων κατασκευών, και με την επίκληση της covid ζητούσαν από την Κυβέρνηση να αναστείλει το συμβασιοποιημένο έργο των κατεδαφίσεων, το αίτημα τους ικανοποιήθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά προχθές το βράδυ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις.

Έτσι, με την υπογραφή δώδεκα υπουργών, φρενάρουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όλες οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών. Η ανατρεπτική αυτή εξέλιξη, έρχεται την ώρα που είχαν ανάψει οι μπουλντόζες των εργολάβων που είχαν υπογράψει σχετική σύμβαση με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης φυσικά.

Η πολιτική αυτή διαχείριση έχει πυροδοτήσει έντονα σκωπτικά πολιτικά σχόλια σε σχέση με το τι νοηματοδοτεί και τι μήνυμα δίνει απέναντι στις χιλιάδες αυθαιρεσίες που λυμαίνονται αιγιαλούς και παραλίες που κερδίζουν και νέα πίστωση χρόνου, παρά τις διαχρονικές πολιτικές εξαγγελίες ότι θα κατεδαφιστούν.

Πολιτική κυβίστηση

Όπως είναι γνωστό, λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα μέσα στον Νοέμβριο, υπό το βάρος των βαρύτατων απωλειών που είχαν αφήσει πίσω τους οι απερίγραπτες καταστροφές τα ισχυρά κύματα κακοκαιρίας που είχαν «χτυπήσει» τη χώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, με επιστολή στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ζητούσαν να επισπευστούν οι προσπάθειες για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες, καθώς βρίσκονται σε δάση, δασικές και αναδασωτέες περιοχές, περιοχές αιγιαλού – παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές.

Ενώ λοιπόν ξεκινούσε η υλοποίηση του σημαντικού αυτού σχεδιασμού, η κυβέρνηση προχωρά σε μια θεαματική πολιτική αναδίπλωση, τινάζοντας στον αέρα τον σχεδιασμό των κατεδαφίσεων που είχε συμβασιοποιηθεί ανάμεσα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους εργολάβους οι οποίοι θα έχει ενδιαφέρον αν θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο για την καθυστέρηση αυτή που δρομολογείται χωρίς δική τους ευθύνη.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, φέρει την υπογραφή των υπουργών Χρ. Σταϊκούρα, Αδ. Γεωργιάδη, Κ. Σκρέκα, Κ. Τσιάρα, Μ. Βορίδη, Κ. Καραμανλή, Γ. Πλακιωτάκη, Σπ. Λιβανού, Κ. Πιερρακάκη, Θ. Σκυλακάκη, Στ. Πέτσα και Ν. Χαρδαλιά. Έτσι αναστέλλεται έως 31 Οκτωβρίου η εκτέλεση όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλούς, παραλίες, λίμνες, όχθες με την επίκληση της πανδημίας που δε διευκόλυνε τις διαδικασίες νομιμοποίησης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποια διαδικασία μπορεί να κινηθεί η όποια νομιμοποίηση και σε τι πλαίσιο μπορεί να στηριχθεί. Πληροφορίες του αθηναϊκού τύπου αναφέρουν ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν για την τροπολογία είναι κυβερνητικός υπουργός, ο οποίος συνδέεται με περιοχή της Ελλάδας που εμφανίζει μεγάλη πυκνότητα αυθαίρετων τουριστικών εγκαταστάσεων, για τις οποίες είχε γίνει απόπειρα να γκρεμιστούν και στο παρελθόν, αλλά με επεισοδιακό τρόπο! Θυμίζουμε ότι οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης ενόψει της ενεργοποίησης των πρωτόκολλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών, με παρέμβαση τους στο αρμόδιο Υπουργείο ζήτησαν να μη γίνουν οι κατεδαφίσεις με κεντρικό επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν εν μέσω πανδημίας να “μεγαλώνει” τη βλάβη στον τουριστικό κλάδο.

Όπως είναι γνωστό, με βάση τον σχεδιασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είχαν αποσταλεί ειδοποιητήρια για να γίνουν κατεδαφίσεις αρχής γενομένης από τον νομό Λασιθίου σε κτίσματα που είχαν κατασκευαστεί με ευθύνη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται  στον τουρισμό και αφορούν σε ξενοδοχεία καταστήματα εστίασης και γενικότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ υπάρχουν και κάποιες εντοπισμένες περιπτώσεις κατοικιών που έχουν επεκτείνει πέργκολες και αυλές επάνω στο κύμα.

Η σχετική λίστα των καταπατήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχει καταγράψει περισσότερες από 400 περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε όλη την Κρήτη, τα οποία βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες δάση και δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια μιας αφόρητης γραφειοκρατίας για να μπει στην τελική ευθεία η ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει την εκτέλεση της μεγάλης επιχείρησης κατεδαφίσεων σε κτίσματα που απλώνονται προκλητικά καταλαμβάνοντας αιγιαλούς και παραλίες της Κρήτης.

Παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις (μετά και την εφιαλτική εθνική τραγωδία στο Μάτι), ότι η ανάδειξη του αναδόχου θα γινόταν με ρυθμούς express, ακολουθήθηκε η πεπατημένη γραφειοκρατική οδός που διαβαίνει η δημοπράτηση κάθε δημόσιου έργου. Αντίστοιχα για να φτάσουμε στην έκδοση των τελεσίδικων πρωτόκολλων αποβολής χρειάστηκε μια διαδρομή 10- 15 χρόνων μέχρι να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο ωριμότητας για την αμετάκλητη εκτέλεση τους.