ο ιατροδικαστής Κρήτης Αντώνης Παπαδομανωλάκης στην ημερίδα «Παιδί σε κίνδυνο» που διοργάνωσε το Σάββατο η Ομάδα Ανηλίκων Στήριξης Ηρακλείου (ΟΑΣΗ)

Με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο ο ιατροδικαστής Κρήτης Αντώνης Παπαδομανωλάκης έστειλε για μία ακόμα φορά ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία της… απάθειας του καναπέ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στην ημερίδα «Παιδί σε κίνδυνο» που διοργάνωσε το Σάββατο η Ομάδα Ανηλίκων Στήριξης Ηρακλείου (ΟΑΣΗ).

Ο κ. Παπαδομανωλάκης, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει το θάρρος της γνώμης του και δεν διστάζει να τη διατυπώσει ευθέως, υπογράμμισε την ευθύνη της συνυπευθυνότητας ως κοινωνίας στον τομέα της πρόληψης και της αφύπνισης. Τόνισε για πολλοστή φορά την ανάγκη ενεργοποίησης των αντανακλαστικών μας πριν συμβεί το κακό αποδοκιμάζοντας λογικές και συμπεριφορές κροκοδείλιων δακρύων.

Ζητούμενο είναι το «εκ των προτέρων» και όχι το «εκ των υστέρων»  που συνήθως συνοδεύεται από το… ανάθεμα. «Είμαστε μία κοινωνία της τιμωρίας, της εκδίκησης και του λιντσαρίσματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ιατροδικαστής Κρήτης  εξέφρασε επίσης την ευχή οι γονείς που αγωνιούν ώστε το παιδί τους να μην πέσει θύμα κακοποίησης, να διακατέχονται εξίσου από την ίδια αγωνία ώστε το παιδί τους να μην γίνει θύτης και αναφέρθηκε στην τραγωδία της Ρόδου με τη δολοφονία της άτυχης φοιτήτριας.

Με την ομιλία του επιχείρησε να ενημερώσει βήμα-βήμα το ακροατήριο (μέσω φωτογραφιών) για τα σημάδια SOSστο σώμα ενός παιδιού που πολλές φορές είναι συνδεδεμένα με κακοποίηση και μάλιστα συστηματική. Συνέστησε ωστόσο την προσοχή όλων για εκείνες τις περιπτώσεις που τα ευρήματα «προσποιούνται» κακοποίηση εξαιτίας συγγενών ή δερματικών αλλοιώσεων, αιμαγγειωμάτων κλπ.

Αυτές οι καταστάσεις ενέχουν τον κίνδυνο άνθρωποι να κατηγορηθούν άδικα για κακοποίηση και στο σημείο αυτό η ευθύνη των ειδικών και κατ’ εξοχήν αρμοδίων είναι ακόμα μεγαλύτερη να αποσαφηνίσουν τα ευρήματα αυτά.

Ο κ. Παπαδομανωλάκης απέφυγε να μιλήσει με αριθμούς και στατιστικά στοιχεία, αναγνωρίζοντας ότι τα καταγγελλόμενα περιστατικά είναι λιγότερα από όσα συμβαίνουν  στην πραγματικότητα ενώ τόνισε ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της βίας στην κοινωνία.

Με ενδιαφέρον το ακροατήριο παρακολούθησε την ομιλία της αστυνόμου Β’ Δήμητρας Ζέρβα, του Γραφείου Ανηλίκων της Ασφάλειας Ηρακλείου που επιτελεί εξαιρετικό έργο στα θέματα των ανηλίκων αλλά και του αστυνόμου Β’, Γρηγόρη Μαυριδάκη, ψυχολόγου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος εστίασε στην αναγκαιότητα ενεργοποίησης των αντανακλαστικών μας για την «αποκάλυψη» μίας κακοποίησης.

«Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη σήμερα αλλά για να υπάρχει αποτελεσματικότητα στα προγράμματα πρόληψης, η κάθε κοινότητα χρειάζεται να λειτουργεί προληπτικά ανάλογα με τις ανάγκες της και τα δεδομένα που έχει» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Γιώργος Κανάκης. «Αρχικά χρειάζεται οι πολίτες της να ευαισθητοποιηθούν στην έννοια και τη φιλοσοφία της πρόληψης και να αλλάξουν στάσεις και συμπεριφορές στους διαφορετικούς ρόλους που έχουν (ως γονείς, εκπαιδευτικοί, μέλη τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτοικοι μιας γειτονιάς κλπ). Έτσι η φιλοσοφία της πρόληψης εκφράζεται μέσα από καθημερινές πρακτικές και σχέσεις των ανθρώπων.

Η δημιουργία και η λειτουργία των εθελοντικών ομάδων καλύπτει την ανάγκη ανάπτυξης της παραπάνω φιλοσοφίας πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά. Έτσι, περισσότεροι άνθρωποι αλλά και φορείς μπορούν να κινητοποιούνται ώστε να δρουν προληπτικά. Η ΟΑΣΗ, την οποία είμαι πολύ περήφανος που εκπροσωπώ, είναι μια τέτοια ομάδα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής και σήμερα, κλείνοντας 15 χρόνια ζωής, όλοι εμείς, οι εθελοντές, μέρα με τη μέρα εμπεδώνουμε ότι ο εθελοντισμός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε κοινωνία και ο τόπος μας το χρειάζεται!

Αυτό είναι το μήνυμα για μας σήμερα. Ο καθένας να λειτουργεί υπεύθυνα μπροστά στο παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο και να μην σιωπά ούτε να κλείνει τα μάτια!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μνήμη του αδικοχαμένου Άγγελου Κανάκη, ο οποίος χάθηκε στην άσφαλτο και η οικογένειά του με μεγαλείο ψυχής δώρισε σε συνανθρώπους μας τα όργανά του, η ΟΑΣΗ θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο και πάθος το πρότζεκτ «οδικός πολιτισμός, από τη θεωρία στην πράξη» με επόμενο σταθμό το σχολείο του άτυχου παιδιού.

Να σημειωθεί ότι ομιλητές στην ημερίδα ήταν ακόμα η κοινωνική λειτουργός Σταυρούλα Μήλιου, η κοινωνική λειτουργός Πόλυ Αγοράκη, ο ψυχολόγος- εκπαιδευτικός Νίκος Παπανικολάου, ο GianAndreaGarancini, πρόεδρος ΣΕΜΠ, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου, η Γεωργία Τσαφή, κοινωνική λειτουργός, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Καινοτόμων Δράσεων-Δημόσιας Υγείας-Ισότητας των Φύλων, Δήμος Ηρακλείου, η Λίνα Πελεκίδου, ο Μανώλης Προκοπάκης, Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής και Δράσης, Τμ. Κοινωνικής Εργασίας – ΤΕΙ Κρήτης, η Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος, Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκπρόσωποι αλλοδαπών και προσφύγων, μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, η Ιωάννα Κύρου και η Χριστίνα Φαχούρη, Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Κέντρου Κοινότητας, Δήμος Ηρακλείου.