Όλων των ειδών τα περιστατικά καταλήγουν στο ΠΑΓΝΗ, αφού τα άλλα νοσοκομεία απαξιώνονται συνεχώς χωρίς προσωπικό
Όλων των ειδών τα περιστατικά καταλήγουν στο ΠΑΓΝΗ, αφού τα άλλα νοσοκομεία απαξιώνονται συνεχώς χωρίς προσωπικό

Το μόνο νοσοκομείο που έχει μείνει όρθιο στην Κρήτη, παρά τα  πολλά προβλήματα που και εκεί υπάρχουν, είναι σήμερα το Πανεπιστημιακό που όμως έχει χάσει το ρόλο του, αυτό του τριτοβάθμιου νοσοκομείου και το άφησαν να κάνει και τη «λάντζα» των υπόλοιπων.

Αυτό συμβαίνει γιατί αναγκάζεται να καλύπτει περιστατικά απο όλους τους νομούς, αφού τα άλλα  νοσηλευτικά ιδρύματα υπολειτουργούν και μοιάζει να έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας είναι το νοσηλευτικό ίδρυμα με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ασθενών στην χώρα.

Εκεί συρρέουν ασθενείς όχι μόνο απο την Κρήτη αλλά και από τα γύρω νησιά για κάθε είδους προβλήματα υγείας ακόμη και πρωτοβάθμιας και το ερώτημα είναι πόσο ακόμη θα αντέξει να σηκώνει αυτό το βάρος.

«Το νοσοκομείο έχει περισσότερα έξοδα και περισσότερη δουλειά, αλλά μέχρι τώρα «τα φέρνουμε βόλτα» είπε στην «Π» ο διοικητής Γιώργος Χαλκιαδάκης ο οποίος σχολίασε: «Χρειάζεται μια αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των νοσοκομείων στη χώρα.

Είναι αναγκαία όλα αυτά τα νοσοκομεία που υπάρχουν στην Κρήτη; Εγώ, λέω όχι».

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να επεκταθεί και ότι  έχει καταθέσει τις προτάσεις του απο το 2016, στο υπουργείο Υγείας.

Στο ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τον διοικητή το 2020 έγιναν 6.603 χειρουργεία, το 2021 6.807, το 2022 7.392 και φέτος μέχρι τον Ιούλιο έγιναν 4.159 επεμβάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αναμονή; Φυσικά και υπάρχει.

Για παράδειγμα, έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους οι ασθενείς στην Ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, που περιμένουν να χειρουργηθούν για περισσότερες απο δυο εβδομάδες ακινητοποιημένοι στο κρεβάτι με κατάγματα στα χέρια και τα πόδια.

Σήμερα ο αριθμός όσων νοσηλεύονται  φθάνει τους 47 και 20 είναι σε αναμονή για χειρουργείο.

Οι επεμβάσεις τους προγραμματίζονται και αναβάλλονται γιατί μπαίνουν άλλα, πιο επείγοντα περιστατικά.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει το νοσοκομείο» μάς είπε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας καθηγητής Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι στο ΠΑΓΝΗ αντιμετωπίζονται πάσης φύσεως περιστατικά από όλη την Κρήτη.

Ο κ. Τζανάκης
Ο κ. Τζανάκης
Ο κ. Χαλκιαδάκης
Ο κ. Χαλκιαδάκης

Η κ. Αλεξία Παπαϊωάννου διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου επεσήμανε μιλώντας στην «Π» ότι μετά την παραίτηση ενός ακόμη αναισθησιολόγου, στην κλινική έχουν μείνει 15.

Καθημερινά λειτουργούν 7 χειρουργικές αίθουσες εκτός Δευτέρας και Τετάρτης που λειτουργούν 8 και γίνονται σε ημερήσια βάση και ανάλογα με την βαρύτητά τους, περίπου από 20 έως 40 χειρουργεία.

Επιπλέον στο νοσοκομείο γίνονται επεμβάσεις που οι περισσότερες  δεν γίνονται αλλού, αγγειοχειρουργικές, καρδιάς, θώρακα και βροχοσκοπήσεις σε πολλά παιδιά που καταπίνουν διάφορα αντικείμενα.

«Κοιτάζουμε το σύστημα υγείας να διαλύεται και δεν κάνουμε τίποτα» είπε η κ. Παπαϊωάννου.

Υπενθυμίζεται ότι στο Βενιζέλειο λειτουργούν πλέον μόνο 2 χειρουργικές αίθουσες την ημέρα.

“Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη και όσο χειροτερεύει η εικόνα στα υπόλοιπα νοσοκομεία του νησιού και δεν μπορούν να καλύψουν περιστατικά, τόσο επιβαρύνεται το ΠΑΓΝΗ” δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Ορθοπεδικής Γιώργος Κοντάκης.

Ο κ. Κοντάκης ανέφερε ότι στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική δεν χειρουργούνται μόνο κατάγματα, γίνονται επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη, αντιμετωπίζονται ογκολογικά περιστατικά και πολλά άλλα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η υγεία έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της και χρειάζονται άμεσα μέτρα, όπως οι  γενναίες αυξήσεις μισθών των γιατρών, για να επιστρέψουν οι υγειονομικοί που παραιτούνται στο ΕΣΥ.