Η πρώτη μεταθανάτια αγγειογραφία με έγχυση σκιαγραφικού είναι πλέον γεγονός και στην Ελλάδα.
Μάλιστα, δεν χρειάστηκε να διενεργηθεί νεκροτομή καθώς εντοπίστηκε με σαφήνεια η αιτία θανάτου. Πρωτοπόρο για μία ακόμα φορά, όπως και στην εφαρμογή της μεταθανάτιας αξονικής τομογραφίας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου που με την σύμπραξη της Μονάδας Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια κ. Έλενα Κρανιώτη, και του Εργαστηρίου Ιατρικής Απεικόνισης του ΠΑΓΝΗ, με διευθυντή τον Καθηγητή κ. Απόστολο Καραντάνα, διεύρυνε το πρωτόκολλο μεταθανάτιας απεικόνισης με επικουρικές μεθόδους που δύνανται να εξασφαλίσουν όχι μόνο ένα έγκυρο και αξιόπιστο πόρισμα, αλλά και μια έγκυρη στοιχειοθέτηση του πορίσματος με σαφή και αναλλοίωτα πειστήρια.
Είναι τουλάχιστον δύο χρόνια τώρα που οι επικεφαλής των δύο στενά συνεργαζόμενων Τμημάτων (Ιατροδικαστικής και Ιατρικής Απεικόνισης) μελετούσαν το επόμενο βήμα, δηλαδή τη μεταθανάτια αγγειογραφία με έγχυση σκιαγραφικού.
Το όλο εγχείρημα ήταν δύσκολο στην εφαρμογή του ακριβώς λόγω της έγχυσης. Με βάση τα πρωτόκολλα άλλων χωρών, για τη διοχέτευση του σκιαγραφικού χρησιμοποιούνται ειδικές αντλίες καθώς το αίμα δεν κυκλοφορεί πλέον. Πρόκειται για αντλίες διαφόρων ειδών, ικανές να σπρώξουν το σκιαγραφικό στο αρτηριακό και στο φλεβικό σύστημα. Εδώ, δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, ούτε μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τεχνικές έγχυσης που εφαρμόζονται σε ασθενείς.
Τα δεδομένα άλλαξαν όμως μέσα από ένα περιστατικό για το οποίο υπήρχε ένδειξη για βλάβη σε μεγάλη αρτηρία. Το «team» ελίχθηκε με διαφορετικό τρόπο, εφαρμόζοντας μία πατέντα που στηρίζεται σε τροποποίηση της τεχνικής της ταρίχευσης.
Σύμφωνα με την κ. Κρανιώτη, η διοχέτευση του σκιαγραφικού έγινε μέσω της αριστερής καρωτίδας, ενώ στις άλλες χώρες συνήθως χρησιμοποιείται η μηριαία αρτηρία. Μέσω της καρωτίδας γίνονται οι ταριχεύσεις στις περισσότερες περιπτώσεις στη Μονάδα Ιατροδικαστικής του ΠΑΓΝΗ.
Ανέμεναν μία βλάβη στη θωρακική αορτή οπότε εκτιμούσαν ότι αν το σκιαγραφικό καταφέρει να φθάσει, θα μπορούσαν να δουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Και είδαν με απόλυτη σαφήνεια καθώς η απεικόνιση προσέφερε αδιαμφισβήτητα ευρήματα. «Με τη διαδικασία αυτή εντοπίσαμε την αιτία θανάτου και δεν χρειάστηκε νεκροτομή» επισήμανε η κ. Κρανιώτη. « Είμαστε ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα και ευελπιστούμε σύντομα να τελειοποιήσουμε την τεχνική».
Σε αυτό το 1ο περιστατικό, η έγχυση του σκιαγραφικού έγινε στον χώρο του νεκροτομείου και εν συνεχεία το σώμα μεταφέρθηκε στον αξονικό για τη διενέργεια της αγγειογραφίας.
Η πατέντα που εφαρμόστηκε για τη διοχέτευση του σκιαγραφικού μέσω της αριστερής καρωτίδας πιστώνεται στον τεχνικό νεκροτόμο του ΠΑΓΝΗ κ. Στράτο Κουγιό. Υπεύθυνος του περιστατικού ήταν ο ιατροδικαστής κ. Ανδρέας Κοντογιάννης, ενώ τη διάγνωση έκανε ο επιμελητής Ακτινολογίας και υπεύθυνος συνεργάτης για την μεταθανάτια απεικόνιση κ. Κωνσταντίνος Σπανάκης.