«Δεν το κάνω από καπρίτσιο ούτε από μικρομεγαλισμό», είπε, παραθέτοντας την εμπειρία που έχει αποκομίσει ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας και επικεφαλής του τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την ΚΝΕ, την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, τον συνδικαλισμό ως γιατρός και περισσότερο από όλα, όπως τόνισε, από τον Δήμο Σφακίων, δίνοντας έμφαση στη σημασία η άσκηση εξουσίας να γίνεται σε μεσότητα με τη βάση της κοινωνίας.
«Κουράστηκα να κουβαλώ νερό σε ανθρώπους που αποδείχθηκαν πιο μέτριοι από εμένα και είπα να βγω μπροστά και αυτό κάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έμφαση στην προγραμματική αντιπαράθεση
Στόχο του έθεσε την «εκπόνηση ενός προγραμματικού σχεδίου, το οποίο θα εκφωνηθεί με ένα κατάλληλο τρόπο για να μπορέσει να δημιουργήσει την κοινωνική συμμαχία ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβερνώσα δύναμη», βασισμένο σε 6 άξονες:
1. Σταδιακή κατάργηση μέρους των Μνημονιακών Νόμων και μέρους των νόμων Μητσοτάκη
2. Δικαιοσύνη και διαφάνεια
3. Κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση
4. Κοινωνικό κράτος
5. Νέο παραγωγικό μοντέλο
6. Εξωτερική πολιτική
«Θα προσπαθήσω η συζήτηση να γίνει στο επίπεδο της προγραμματικής αντιπαράθεσης και όχι στο επίπεδο των κουτσομπολιών», τόνισε, επισημαίνοντας πως, όσοι πολίτες έχει χάσει ΣΥΡΙΖΑ, «οι οποίοι δεν έχουν πάει σε άλλα κόμματα, αλλά έχουν κάτσει σπίτι τους», μπορούν να ξαναγυρίσουν, αν ακούσουν ένα πρόγραμμα: «Λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή και προς όφελος των μικρομεσαίων, της μισθωτής εργασίας, της νέας γενιάς».
Έπρεπε να μοιράσουμε 7 – 10 δισ από το μαξιλάρι
Επίσης, ανέλυσε την άποψη του για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από την άνοδο του την περίοδο των μνημονίων, την οποία πίστωσε στην χρεωκοπία της κοινωνίας και στην εμφάνιση της ηγετικής προσωπικότητας του Αλέξη Τσίπρα.
Για την περίοδο διακυβέρνησης του κόμματος, είπε: «Κυβερνήσαμε με ένα σκληρό καθεστώς επιτήρησης, με τα λάθη μας και τα σωστά μας, αλλά τη χώρα από μνημόνια τα βγάλαμε και αφήσαμε 37 δισ απόθεμα. Κακώς αφήσαμε τόσο, έπρεπε 7 με 10 δισ να τα έχουμε γυρίσει στην κοινωνία, ως φορολογικές ελαφρύνσεις».
Λάθος αντιπολιτευτική γραμμή την περίοδο 2019-2023
Σκληρή κριτική άσκησε στην αντιπολιτευτική γραμμή 2019-2023, η οποία οδήγησε στο 17,8% και «δεν ήταν μόνο η υπονόμευση από του 53 και τους 6+6». «Η λογική ότι ο Μητσοτάκης θα πέσει μόνος του, μα δεν έπεφτε μόνος του, μοίραζε επιστρεπτέες και pass και δημιουργούσε κοινωνικές συμμαχίες», τόνισε, προσθέτοντας ότι «όταν ο τομέας διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ τους έβγαζε ένα σκάνδαλο το δωδεκάωρο, δεν γινότανε κεντρική μας γραμμή αυτό». Ειδική αναφορά έκανε στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβήτησε «το κυρίαρχο αφήγημα της πανδημίας και αυτό μας αποξένωσε από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, καθώς δεν αρκούσε μόνο το εμβόλιο, χρειάζονταν ΜΕΘ και φάρμακα». Ακόμη, κριτική άσκησε και στο ότι δεν σηκώθηκε «πολύ χοντρά το θέμα της εξωτερικής πολιτικής», «με το Ορούτς Ρέις να κόβει βόλτες στο Αιγαίο».
Απολύτως νόμιμη η διαδικασία καθαίρεσης Κασσελάκη
Για την περίοδο Κασσελάκη, είπε ότι τον «στηρίξαμε πιστεύοντας ότι θα φέρει έναν φρέσκο αέρα», αλλά «δυστυχώς η πορεία του απέδειξε ότι δεν ήταν έτσι» και πως «η προσωπική του υπερπροβολή σκέπαζε τα πολιτικά θέματα» και «οδήγησε σε διαλυτικές καταστάσεις». Επίσης, ξεκαθάρισε ότι θεωρεί απολύτως νόμιμη και συμβατή με το καταστατικό τη διαδικασία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε νέα εκλογή ηγεσίας.