στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου

Του πιστοποιητικού το… ανάγνωσμα γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου όπου καθημερινά συρρέουν δεκάδες πολίτες για την έκδοση των πιστοποιητικών που απαιτούνται για την «πολύπαθη» διαδικασία της κτηματογράφησης στους πέντε δήμους του νομού Ηρακλείου.

Πολύ πριν από τις 7 το πρωί στην οδό Σμύρνης, όπου στεγάζεται το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, οι ουρές φθάνουν στον δρόμο. Οι ρυθμοί στο τμήμα Διαθηκών είναι φρενήρεις με τους δύο υπαλλήλους και έναν επιμελητή να μην σηκώνουν κεφάλι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα… πλήθη.

Μόνο χθες από το συγκεκριμένο γραφείο πέρασαν 120 άνθρωποι που ζητούσαν την έκδοση πιστοποιητικών (κατά κύριο λόγο διαθήκες), ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Κάποιες περιπτώσεις είναι απλές και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί στο πεντάλεπτο, σε άλλες που απαιτείται  περαιτέρω έλεγχος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περάσουν εκ νέου από το συγκεκριμένο γραφείο για την παραλαβή των πιστοποιητικών.

Το ελάχιστο προσωπικό του τμήματος καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετήσει τον κόσμο, όμως ο χρόνος αναμονής προκαλεί εκνευρισμό και εντάσεις στους πολίτες που έχουν στηθεί στην ουρά από τα χαράματα. Κάποιοι είχαν στηθεί  απ’ έξω  από τις 5 τα ξημερώματα για να πάρουν σειρά.

 

Ο κ. Μιχάλης Μαυρογένης, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Απαιτείται μεση ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό, σύμφωνα με τον κ. Μ. Μαυρογένη

500 διαθήκες σε 1,5 μήνα

Ο κ. Μιχάλης Μαυρογένης, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ηρακλείου αλλά και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο οποίος υπηρετεί στο συγκεκριμένο τμήμα, υπογράμμισε με έμφαση ότι χρειάζεται άμεση ενίσχυση  με προσωπικό, καθώς ο όγκος της δουλειάς έχει εκτιναχθεί στα ύψη από το καλοκαίρι και μετά, με αποκορύφωμα τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία της κτηματογράφησης είναι ότι από τον Σεπτέμβριο έχουν καταχωρισθεί περισσότερες από 500 διαθήκες.

Υπάρχουν συμπολίτες μας που ζητούν την δημοσίευση διαθήκης 8 και 10 χρόνια μετά το άνοιγμά της, επειδή ακριβώς τώρα πιέζονται για το κτηματολόγιο.

Στις περιπτώσεις που ο θάνατος είναι πριν από το 2013, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν και στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου για την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών.

Ο κ. Μαυρογένης επισήμανε ότι καθημερινά τηρούν λίστες προτεραιότητας για τους πολίτες και αντίστοιχες λίστες για την εξυπηρέτηση των δικηγόρων για να υπάρχει μία τάξη, όμως και πάλι η γκρίνια δεν αποφεύγεται.

Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία, δεν υπάρχει δυστυχώς  σύστημα on line ενώ το συγκεκριμένο τμήμα έχει να διαχειριστεί και άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα είναι οι αποποιήσεις κληρονομιάς. Μία διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει παρουσία άλλων πολιτών λόγω προσωπικών δεδομένων.

Κατά συνέπεια το ωράριο 10-1 δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που καταγράφονται καθημερινά με αποτέλεσμα να μην τηρείται κιόλας. Οι υπάλληλοι  δουλεύουν από το σπίτι τους και τα Σαββατοκύριακα, όμως και πάλι δεν προλαβαίνουν.

Χθες, όπως διαπιστώσαμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, είχε πάει 2.30 το μεσημέρι και εκείνοι ακόμα εξυπηρετούσαν τον κόσμο που περίμενε και μάλιστα με περισσή ευγένεια, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, το 4ο στη χώρα, στελεχώνεται σήμερα μόλις από δέκα γραμματείς και τρεις επιμελητές.

Η  διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, μετά από έντονες διαμαρτυρίες δικηγόρων και κυρίως πολιτών, έκανε παρέμβαση, ζητώντας την ενίσχυση του συγκεκριμένου τμήματος.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων στο Κτηματολόγιο υπάρχει σφοδρή ανησυχία ότι εκατοντάδες πολίτες που ενεργοποιήθηκαν εσχάτως δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και υπάρχει ορατός κίνδυνος να μείνουν εκτός.

Δικηγόροι σχολίαζαν χθες στην «Π» ότι στους δήμους Γόρτυνας και Φαιστού η συμμετοχή αγγίζει μόλις το 35% ενώ κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στους δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων.

Πολλοί ήταν εκείνοι που ήλπιζαν και σε νέα παράταση, όμως δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση. Εξετάζεται όμως η εναλλακτική της υποβολής  της αίτησης και με μία σφραγίδα να δίνεται ραντεβού για προσκόμιση των δικαιολογητικών σε εύλογο χρονικό διάστημα.