Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, Γρηγόρης Πασπάτης

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε χθες η συζήτηση του προϋπολογισμού και του προγράμματος τεχνικών έργων του Δήμου Ηρακλείου  για το 2018, κατά την οποία οι δημοτικές παρατάξεις αντιπαρατέθηκαν έντονα με φόντο το έργο που μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί.

Τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος τόνισε ότι το πρόγραμμα έργων και ο προϋπολογισμός  επί της ουσίας αποτυπώνουν έναν οδικό χάρτη των πολιτικών προτεραιοτήτων της  δημοτικής αρχής. Προτεραιότητες του Δήμου αποτελούν  η κοινωνική πολιτική, η ενίσχυση του πολιτισμού, η τουριστική ανάδειξη της πόλης μέσα από την αξιοποίηση των μνημείων.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα ανάπλασης που ξεκινούν στο κέντρο, τα οποία που θα αναβαθμίσουν τη φυσιογνωμία της, με  οφέληεμπορικά, τουριστικά αλλά και σε επίπεδο ποιότητας ζωής. «Δεν μας ενδιαφέρουν τα αποσπασματικά έργα βιτρίνας, μας ενδιαφέρει να βάλουμε τις βάσεις, ώστε το Ηράκλειο να αλλάξει ουσιαστικά και όχι επιφανειακά» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκης   μίλησε για τα  τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα που χρειάστηκε να ξεπεράσει ο Δήμος και φέτος, εξαιτίας των διαρκών αλλαγών του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα, καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο έγιναν 204 τροποποιήσεις. Το τεχνικό πρόγραμμα του 2017 ήταν σχεδόν διπλάσιο από αυτό του 2016  και πολύ μεγαλύτερο ακόμη και από του 2014 οπότε υπήρχε ΕΣΠΑ σε πλήρη εξέλιξη.

Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία διαθέτει τους μισούς μηχανικούς σε σχέση με τον Αύγουστο 2014, και, συνδυαστικά με το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλήρης ωριμότητα για σημαντικά έργα, απαιτήθηκε σημαντικός χρόνος για την ωρίμανση των παρεμβάσεων, ο οποίος αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω των ριζικών αλλαγών της νομοθεσίας. Πάντως, αν δει κανείς τα στοιχεία για τα έτη 2012, 2013, 2014, τα ποσοστά υλοποίησης τεχνικού προγράμματος ήταν 24,5%-28,2%-51,5 % αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης υπογράμμισε την ανυπαρξία έργου της δημοτικής αρχής και προχώρησε σε αλλεπάλληλες συγκρίσεις του έργου που υλοποιήθηκε επί των ημερών του. Ο κ. Κουράκης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για έλλειψη οράματος και σχεδίου ανάπτυξης της πόλης, τα οποία προσπαθεί να καλύψει επικαλούμενη δυσκολίες τεχνοκρατικές.

Όπως είπε, η δική του δημοτική αρχή βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν «Καλλικράτη» που έφερε τα πάνω κάτω στην αυτοδιοίκηση, και κατάφερε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τεράστια προβλήματα. Πρόσθεσε ότι  «ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση που μαζεύει λεφτά. Εσείς εισπράττετε και δεν ανταποδίδετε στους πολίτες, εκτός αν περιμένετε την τελευταία χρονιά για να τους εντυπωσιάσετε”. Όπως είπε, “η δημοτική αρχή δεν προέβλεψε ούτε ένα μεγάλο οραματικό έργο”  και τόνισε ότι όσα υλοποιούνται τώρα δρομολογήθηκαν από το παρελθόν.

Για έλλειψη οράματος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή και ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός, ο οποίος χαρακτήρισε ξαναζεσταμένοκαι κακοψημένο φαγητό τον νέο οικονομικό προϋπολογισμό του οποίου η υλοποίηση του περιορίστηκε στο 49%.

“Τα στοιχεία από την εκτέλεση των προϋπολογισμών τα τρία τελευταία χρόνια αποδεικνύουν έλλειψη οράματος και αφήνουν ερωτηματικά  για ποιον και στο όνομα ποιού  σχεδιάζεται και υλοποιείται η δημοτική πολιτική. Για τον δημότη και τις ανάγκες του ή για συγκεκριμένα συμφέροντα, επιχειρηματικά και πολιτικά;”.  Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος στην πραγματικότητα δαπανά πολύ μικρά χρηματικά ποσά, από ίδιους πόρους για την  κοινωνική πολιτική, αφού υλοποιεί όλες τις κεντρικά χρηματοδοτούμενες δράσεις.

Οξύτατη κριτική άσκησε στη δημοτική αρχή ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μ. Κασαπάκης, τονίζοντας ότι η αυτή δεν ασχολείται με κρίσιμα ζητήματα που αφορούν άμεσα τον πολίτη αναφέροντας ως κορυφαίο θέμα την αντιπλημμυρική προστασία του Ηρακλείου, την αντισεισμική προστασία του αλλά και το κρίσιμο ζήτημα του σχεδίου πόλης. Όπως είπε, το σχέδιο πόλης είναι παμπάλαιο και είναι ένα ζητούμενο πότε επιτέλους θα εφαρμοστεί, για να αποκτήσουν οι πολίτες στοιχειώδη ποιότητα ζωής και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές όπου οι πολεοδομικές μελέτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.