ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΟΥΡΑ…
Όλοι γλυκοκοιτάζουν την καρέκλα του… δημάρχου
Ρεκόρ υποψηφίων αναμένεται να καταγράψει ο Δήμος Ηρακλείου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον δρομολογηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί απλής αναλογικής, που αναμένεται να αλλάξουν δραστικά το εκλογικό σκηνικό, καθώς θα ευνοήσουν την είσοδο αλλά και την εκλογιμότητα μικρότερων σχημάτων.
Η ουρά των υποψηφίων έχει αρχίσει να σχηματίζεται ήδη και αναμένεται να μεγαλώνει όσο πλησιάζει ο καιρός για την ανάδειξη των νέων αυτοδιοικητικών διοικήσεων. Άλλωστε, το κύρος του Δήμου Ηρακλείου αποτελεί διαχρονικά ένα εξαιρετικά θελκτικό πεδίο άσκησης διοίκησης, και η πολιτική του κατάκτηση είναι αναπόσπαστο πλάνο στην κορυφαία θέση του εκλογικού σχεδιασμού των κομμάτων. Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται και στα ίδια τα πρόσωπα που εμφανίζονται αποφασισμένα να διεκδικήσουν τη Λότζια, η οποία, εκτός των άλλων, φαίνεται να ελκύει πολιτικούς μνηστήρες αποφασισμένους να απαρνηθούν τα έδρανα της Βουλής ή και της Περιφέρειας για να κατακτήσουν τη θέση του δημάρχου Ηρακλείου.
Οι επόμενες κινήσεις του Βασίλη Λαμπρινού
Κεντρικό πρόσωπο στο νέο εκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται είναι φυσικά ο σημερινός δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος με αποκλειστική συνέντευξή του στην «Π» (στις 7-8-17) έχει προαναγγείλει την απόφασή του να διεκδικήσει για μια ακόμα θητεία το Δήμο Ηρακλείου. Ο τρόπος που θα δομήσει το νέο του ψηφοδέλτιο ο δήμαρχος Ηρακλείου θα έχει αποφασιστική σημασία στη διαμόρφωση του προεκλογικού πεδίου, το οποίο έχει αρχίσει ήδη να κινείται ζωηρά σε επίπεδο παρασκηνίου όπου βρίσκονται σε εξέλιξη ενδιαφέρουσες πολικές ζυμώσεις. Άλλωστε, ο κ. Λαμπρινός έχει πλέον άριστη γνώση του πολιτικού εκτοπίσματος και του ηθικού αναστήματος των συνεργατών του, και είναι σε θέση να οριοθετήσει τον πήχη των προσδοκιών στο νέο ψηφοδέλτιο που θα δομήσει.
Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί αναμφισβήτητα μια διαδικασία εσωτερικής πολιτικής εκκαθάρισης της ομάδας, από πρόσωπα που έχουν ανοίξει μια εμφυλιοπολεμική τακτική, με αφορμή το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκαν σε έμμισθη θέση εξουσίας. Πέρα όμως από τις ανακατατάξεις που θα εξελιχθούν στο εσωτερικό πεδίο της παράταξης, έχει καθοριστική σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί πολιτικά ο κ. Λαμπρινός στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του σε σχέση με την πολιτική ταυτότητα των υποψηφίων που θα επιλέξει, η οποία ουσιαστικά και θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις των κομμάτων. Όπως είναι γνωστό η «Δύναμη Πολιτών» στηρίχθηκε στην τριπλέτα Β. Λαμπρινός, Γ. Πασπάτης και Π. Ινιωτάκης που σκιαγραφεί εύγλωττα την πολιτική αναφορά που έχει το κάθε πρόσωπο και τον χώρο που εκπροσωπεί.
Είναι, λοιπόν, ενδιαφέρον εάν ο κ. Λαμπρινός επιμείνει στη δοκιμασμένη συνταγή της επιλογής συνεργατών υποψηφίων που έχουν αναφορά στους πολιτικούς χώρους της Ν.Δ. και της κεντροαριστεράς ή αν θα επιχειρήσει να επεκταθεί, με την προοπτική να σχηματίσει ευρύτερες συμμαχίες που μπορούν να του εξασφαλίσουν ακόμα και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, είναι γνωστές οι καλές σχέσεις που διατηρεί ο δήμαρχος με στελέχη του κόμματος που τον προσεγγίζουν θετικά, μετά και την αποφασιστική συμβολή του στην κρίσιμη υπόθεση της διαχείρισης του προσφυγικού. Πρόκειται για ένα σενάριο που μπορεί να μην προτάσσεται από τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι στο πλάνο των πιθανών εκδοχών, εάν τελικά το κόμμα δεν καταλήξει σε δική του υποψηφιότητα.
Οι εναλλακτικές του ΣΥΡΙΖΑ
Παρά το γεγονός ότι επισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για το πολιτικό σχήμα που θα διαμορφωθεί ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών δεν έχει ανοίξει, αποτελεί πεδίο έντονου προβληματισμού στα στελέχη του κόμματος, με αιχμή του δόρατος το πρόσωπο που θα επιλέξουν για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου. Είναι γνωστό ότι ο σημερινός επικεφαλής στο σχήμα των «Ενεργών Πολιτών» κ. Ηλ. Λυγερός προσκρούει σε αντιδράσεις στελεχών του κόμματος, με δεδομένη την πολιτική του διαφοροποίηση απέναντι στην Κυβέρνηση. Έτσι, παρά το γεγονός ότι του αναγνωρίζεται ότι εργάζεται και ασχολείται παραγωγικά ως επικεφαλής παράταξης, διατυπώνεται έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του, γιατί δε στηρίζει και δεν αναδεικνύει το κυβερνητικό έργο. Παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη ότι θα πρέπει να επιλεχθεί ένα πιο ισχυρό όνομα, το οποίο θα έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα και αποδοχή από την κοινωνία, ώστε να μπορεί να φέρει την πολιτική ανατροπή στον Δήμο Ηρακλείου. Σε αυτό το πλαίσιο της συζήτησης εμπλέκεται ζωηρά το όνομα του σημερινού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, που εμφανίζεται να δέχεται πιέσεις για να επιλέξει τον Δήμο Ηρακλείου και να αφήσει τη Βουλή. Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στην ονοματολογία που επεξεργάζεται το κόμμα σε κεντρικό επίπεδο εμπλέκεται και το όνομα του σημερινού αντιδημάρχου Καθαριότητας Χ. Μαμουλάκη, ο οποίος ποτέ δεν έχει κρύψει τις στενές σχέσεις που διατηρεί με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες, λόγω και της οικογενειακής σχέσης που έχει με πολιτικά στελέχη του κόμματος.
Θα κάνει την κίνηση ο Κουράκης;
Την ίδια στιγμή, στο στρατόπεδο της μείζονος αντιπολίτευσης είναι εμφανής η αμηχανία που υπάρχει σε σχέση με το μέλλον της παράταξης. Ο επικεφαλής της Γιάννης Κουράκης παρά το γεγονός ότι εκφράζει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά του να είναι ενεργός, δεν προσδιορίζει ακριβώς σε ποιο πολιτικό πεδίο. Αυτή η πολιτική διαχείριση δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις πραγματικές του προθέσεις, τουλάχιστον για τον Δήμο Ηρακλείου, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε υποτυπωδώς στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ανήκει στην κατηγορία των συμβούλων που έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό απουσιών. Παρά το γεγονός ότι αυτή η πολιτική στάση αρχικά είχε αποτιμηθεί ως παράγωγο της πολιτικής πικρίας του για το εκλογικό αποτέλεσμα που τον έφερε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, στην πορεία αποδείχτηκε ότι υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι σχετικά με το εσωτερικό της παράταξής του. Για την ακρίβεια, αποτελεί βαρύτατο πολιτικό πλήγμα το γεγονός ότι το πάλαι ποτέ πρωτοπαλίκαρο τού συνδυασμού του Γ. Κουράκη, ο επί σειρά ετών αντιδήμαρχος και πρώην δήμαρχος του τ. Δήμου Ν. Αλικαρνασσού Β. Σισαμάκης, έχει αποφασίσει να διαφοροποιηθεί, και να χαράξει τη δική του πορεία διεκδικώντας το τιμόνι του Δήμου Ηρακλείου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρότατα εσωτερικά ζητήματα στην παράταξη, τα οποία τα στελέχη της τα διαχειρίζονται με χαρακτηριστική διακριτικότητα στο πλαίσιο μιας υποδειγματικής πολιτικής πειθαρχίας.
Θα αφήσουν τη Βουλή για την καρέκλα του δημάρχου;
Το Δήμο Ηρακλείου φαίνεται ότι δείχνει η πολιτική πυξίδα βουλευτών του Ηρακλείου οι οποίοι αθόρυβα ιχνηλατούν το πεδίο της προεκλογικής μάχης ζυγίζοντας τα δεδομένα που διαμορφώνονται.
Στο πλαίσιο αυτό, το σχήμα της κεντροαριστεράς συνεισφέρει αποφασιστικά στην αύξηση των μνηστήρων του Δήμου, με δύο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της. Το όνομα του Βασίλη Κεγκέρογλου έχει εμπλακεί αλλεπάλληλα σε συζητήσεις για τη διεκδίκηση του Δήμου Ηρακλείου, καθώς δείχνει να αποτελεί τον επόμενο πολιτικό στόχο του βουλευτή. Αντίστοιχα, ακούγεται ζωηρά και το όνομα του Σπύρου Δανέλλη που εμφανίζεται να εμπλέκεται σε συζητήσεις που τον φέρουν να επιστρέφει στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου αλλά με πολιτική στόχευση τη θέση του δημάρχου. Την ίδια στιγμή εξελίσσονται διερευνητικές κινήσεις που έχουν στόχο να προτρέψουν τον πρώην βουλευτή Μάξιμο Σενετάκη να διεκδικήσει τον Δήμο Ηρακλείου. Διατεθειμένος να αφήσει τη θέση τού αντιπεριφερειάρχη και να πάρει τα κλειδιά της πόλης εμφανίζεται ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος δείχνει να συντονίζει τον πολιτικό προσανατολισμό του στην κατεύθυνση αυτή.
Παράλληλα, καταγράφονται κινήσεις που φέρνουν στο προσκήνιο τον πρώην αντιδήμαρχο Ηρακλείου Μανόλη Αλεξάκη ως ενδιαφερόμενο για τον δημαρχιακό θώκο. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επιλογές του ΚΚΕ για τον Δήμο Ηρακλείου, που θα δρομολογηθούν μέσα από πολιτικές αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος όπου θα κριθεί εάν επιλέξουν ως μελλοντικό επικεφαλής της παράταξης τον Μ. Κασαπάκη (που ιεραρχικά είναι πρώτος μετά τη μετακίνηση του επικεφαλής της παράταξης Μ. Συντυχάκη στη Βουλή) ή αν θα οδηγηθούν σε άλλο πρόσωπο.