Τραβούν με τα κινητά τους όρθιους για να τεκμηριώσουν πρόστιμα
Τραβούν με τα κινητά τους όρθιους για να τεκμηριώσουν πρόστιμα

Αυτές οι φωτογραφίες κοστίζουν πεντοχίλιαρα! Και ας είναι υποχρεωτικά αρετουσάριστες. Δεν είναι καλλιτεχνικές, δεν απαθανατίζουν τοπία, δεν αφορούν «κλικ» ιστορικών γεγονότων, δεν ποζάρουν διασημότητες. Σε αυτές τις φωτογραφίες δεν έχουν σημασία ποια είναι τα πρόσωπα, αλλά πόσα είναι αυτά. Αυτές οι φωτογραφίες ουδεμία σχέση έχουν με το άσμα του Γονίδη «φωτογράφε, τράβα μια φωτογραφία».

Είναι φωτογραφίες-ντοκουμέντα και το βέβαιο είναι ότι τις απεχθάνονται πολλοί διότι άλλος πατά το «φλας», άλλος τρώει τη «φλασιά». Είναι οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα, τις οποίες ταχύτατα τραβούν αστυνομικοί, μόλις μπουν σε κάποιο μπαρ της Χερσονήσου, προκειμένου να βεβαιώσουν με αποδείξεις πόσοι είναι υπεράριθμοι και πόσοι όρθιοι, για την επιβολή των σχετικών προστίμων για την πανδημία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Χερσόνησος έχει κατακλυστεί από τουρίστες, κυρίως Ολλανδούς και Γερμανούς, και γίνεται το αδιαχώρητο τόσο στα μπαρ όσο και στον παραλιακό δρόμο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για εντατικούς ελέγχους στα μπαρ της περιοχής, ώστε η διασκέδαση να μην είναι ανεξέλεγκτη, στους φρενήρεις ρυθμούς του παρελθόντος όπου εκατοντάδες νεαροί συνωστίζονταν μέσα σε λίγα τετραγωνικά και χόρευαν ο ένας πάνω στον άλλον.

Στη Χερσόνησο εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο βάσει του οποίου καθημερινά αποστέλλονται αστυνομικές δυνάμεις από το Ηράκλειο προς ενίσχυση (και όχι μόνο) του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος.

Εκτός από τους ένστολους, υπάρχουν και αστυνομικοί με πολιτικά, οι οποίοι «κατηφορίζουν» τον παραλιακό δρόμο και αναλαμβάνουν τη…δύσκολη δουλειά: να μπουν μέσα στα μπαρ, να προλάβουν να τραβήξουν φωτογραφίες που θα συνοδεύσουν τη βεβαίωση των σχετικών προστίμων (5000 ευρώ).

Το όλο σκηνικό είναι εξαιρετικά άβολο και για τους αστυνομικούς, με τους καταστηματάρχες να διαμαρτύρονται. «Τώρα που πάμε να δουλέψουμε, μας καταστρέφετε» μουρμουρίζουν. Από την άλλη, υπάρχουν καταγγελίες, ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για ελέγχους σε όλους ανεξαιρέτως τους επιχειρηματίες ώστε να μην υπάρχουν παράπονα και αιχμές για ευνοϊκή αντιμετώπιση κάποιου μαγαζάτορα έναντι άλλου.

Η αλήθεια είναι, όπως τουλάχιστον μας περιγράφουν άνθρωποι που γνωρίζουν τι γίνεται αυτές τις ημέρες στη Χερσόνησο, ότι η διαχείριση της όλης κατάστασης είναι κάπως μπερδεμένη. Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται χρόνια στη νυκτερινή διασκέδαση της περιοχής έχουν προσλάβει και υπαλλήλους σεκιούριτι ώστε να επιβλέπουν κάπως τι γίνεται μέσα στα μπαρ (υπεράριθμους, όρθιους κλπ), όμως, δεν μπορούν να είναι «Κέρβεροι» στον κάθε νεαρό θαμώνα που βράζει το αίμα του και θέλει να ξεσκάσει. Μπαρ είναι και όχι εκκλησία.

Φυσικά και όταν αντιληφθούν την παρουσία αστυνομικών, πέφτει «σύρμα» και όποιος πρόλαβε, πρόλαβε.