Σαράντα χρόνια πέρασαν λες κι ήταν χθες, όταν στις στις 17 Δεκεμβρίου 1984, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανωγείων υπό τη δημαρχία του αείμνηστου και διορατικού Γιώργου Κλάδου, με την 108/1984 απόφασή του προσέφερε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης την κορυφή του Σκίνακα για να γίνει πραγματικότητα ένα όραμα του Γιάννη Παπαμαστοράκη και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ένα όραμα απλό και συνάμα φιλόδοξο,όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης κάνοντας έναν συγκινητικό απολογισμό:
Να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα σύγχρονο Αστεροσκοπείο το οποίο όχι απλά να εκπαιδεύει τις νεότερες γενιές των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στις σύγχρονες τεχνικές εξερεύνησης του σύμπαντος.
Να είναι ένα αστεροσκοπείο το οποίο να αποτελεί μια άρτια εξοπλισμένη ερευνητική υποδομή που να προσελκύσει ιδιαίτερα αξιόλογους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι να επιτελούν έρευνα αιχμής χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπιά του κάτω από τις εύρυθμες συνθήκες που προσέφερε το νέο ακαδημαϊκό οικοσύστημα Πανεπιστημίου Κρήτης και ΙΤΕ το οποίο είχε πρόσφατα δημιουργηθεί στο νησί της Κρήτης.
Ο ενθουσιασμός των πρώτων αστρονόμων και η αμέριστη υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς του νησιού σε συνδυασμό με την «κοσμική συγκυρία» της αναμενόμενης άφιξης μετά από 76 χρόνια του κομήτη του Χάλεϋ, έκαναν το θαύμα τους.
Σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 16 μήνες από την δωρεά του Δήμου Ανωγείων, ο δύσβατος δρόμος προς την κορυφή διανοίχθηκε και στρώθηκε με άσφαλτο, το κτίριο του πρώτου τηλεσκοπίου ολοκληρώθηκε και ένα τηλεσκόπιο 30 εκατοστών άρχισε να λειτουργεί.
Τα εγκαίνια λειτουργίας του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, της κοινής ερευνητικής υποδομής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ, έγιναν στις 12 Απριλίου 1986 παρουσία πλήθους κόσμου με την πρώτη ψηφιακή κάμερα σε τηλεσκόπιο της Ελλάδα να φωτογραφίζει τον κομήτη Χάλεϋ ενώ αυτός διέσχιζε του ουρανό πάνω από την Κρήτη.
“Υπόχρεη απέναντι στο Δήμο Ανωγείων”
“Η αστρονομική κοινότητα της Κρήτης και της χώρας μας -τονίζεται-είναι υπόχρεη απέναντι στο Δήμο Ανωγείων για την γενναιοδωρία και την διαχρονική υποστήριξή του καθώς και όλους τους φορείς της Κρήτης και τους ευχαριστεί θερμά.
Σαράντα χρόνια αργότερα τα στοιχεία δείχνουν ότι το διττό αυτό αρχικό όραμα όχι απλά έγινε πραγματικότητα αλλά πλέον δημιουργούνται νέες αναπτυξιακές προοπτικές οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί από τους πρωτεργάτες.
Χάρη στη συλλογική σκληρή δουλειά και όραμα για το μέλλον, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα συνεχίζει να αναβαθμίζεται, πρόσφατα με ένα νέο τηλεσκόπιο και με άλλα να ακολουθούν μέσα στην επόμενη χρονιά.
Έτσι δίνεται νέα ώθηση όχι μόνο σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας, αλλά και για πρώτη φορά στην ανάπτυξη τεχνολογιών σε θέματα επικοινωνιών με δορυφόρους καθώς και επιχειρηματικών ευκαιριών.
Ευκαιριών που θα αποτελέσουν το «αντίδωρο» του αστεροσκοπείου στην ορεινή Κρήτη και όχι μόνο”. Πώς θα είναι το Αστεροσκοπείο Σκίνακα το 2062 όταν και πάλι θα περάσει πάνω από τον Ψηλορείτη ο κομήτης του Χάλεΰ;
Οι ευκαιρίες είναι πολλές και το μέλλον δύσκολα να προβλεφθεί με ακρίβεια. Είμαστε σίγουροι όμως ότι το Αστεροσκοπείο Σκίνακα παραμένει ένα λαμπρό αστέρι στον ουρανό της Κρήτης προσφέροντας στην έρευνα, εκπαίδευση και οικονομία με τρόπους για τους οποίους όλοι μας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι.