Τρομάζει για μία ακόμα φορά το σκηνικό της παραβατικότητας μεταξύ ανηλίκων στο Ηράκλειο. Αυτό που συνέβη προχθές το απόγευμα στο πάρκο Γ. Γεωργιάδη (και δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό) αποτυπώνει έως ένα βαθμό την επιθετικότητα που εκδηλώνουν πολλοί έφηβοι στις μέρες μας, οι οποίοι δεν διστάζουν να επιβληθούν δια της βίας σε μικρότερα παιδιά προκειμένου να τα εκφοβίσουν, να τους αποσπάσουν μερικά ευρώ ή ένα κινητό τηλέφωνο, μόνο και μόνο για να νιώσουν καλύτερα μέσα από αυτή την «αγέλη». Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν άμεση, όμως ξεκάθαρα το πρόβλημα δεν είναι αστυνομικό αλλά βαθύτατα κοινωνικό.
Στην πιο κρίσιμη καμπή της ζωής τους κινούνται στο μεταίχμιο καταστάσεων που είτε θα τους στείλουν εντελώς σε λάθος δρόμο, ναρκοθετώντας το μέλλον τους ή θα ενεργοποιήσουν μηχανισμούς που τουλάχιστον θα επιδιώξουν να τους επαναφέρουν σε μία κανονικότητα, μακριά από αντικοινωνικές και ποινικές συμπεριφορές.
Όταν 15χρονοι περικυκλώνουν, εκφοβίζουν, απειλούν και ληστεύουν 12χρονα, τα οποία καρδιοχτυπούν μέσα στο σκοτάδι από τον τρόμο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζονται ελαφρά την καρδιά με φράσεις «έλα μωρέ παιδιά είναι».
Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό και απαιτεί «συναγερμό» οικογενειών και κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο οι φερόμενοι ανήλικοι θύτες. Αυτό σαφέστατα και δεν είναι εύκολο όταν δεν υπάρχει το κατάλληλο οικογενειακό background.
Έχουμε δει στο παρελθόν παρέες ανηλίκων που ξεκίνησαν την παραβατική τους διαδρομή ως πλάκα, πετώντας πέτρες σε αυτοκίνητα. Συνέχισαν με μικροληστείες του δρόμου σε βάρος άλλων ανηλίκων, άρχισαν να κλέβουν αυτοκίνητα και εν τέλει βρέθηκαν να εξελίσσονται σε «μαιτρ» των διαρρήξεων με τη μέθοδο των αναρριχήσεων. Πολλές φορές μπήκαν και βγήκαν από τα ανακριτικά γραφεία, τούς δόθηκαν αλλεπάλληλες ευκαιρίες να επανορθώσουν, όμως δυστυχώς τις ποδοπάτησαν.
Οι τέσσερις 15χρονοι που χθες παραπέμφθηκαν ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου με την κακουργηματική κατηγορία της ληστείας από κοινού τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά συρροή φέρονται μαζί με τρεις ακόμα ανήλικους, οι οποίοι πρόλαβαν να διαφύγουν, να στρίμωξαν μέσα στο σκοτάδι, τρεις 12χρονους συμμαθητές που έκαναν τη βόλτα τους, γελούσαν και φώναζαν αστειευόμενοι. Οι φωνές και τα γέλια τους «τράβηξαν» μέσα από το πάρκο την παρέα των «7».
Οι τρεις συμμαθητές «πάγωσαν» αντιλαμβανόμενοι ότι το σκηνικό που διαμορφωνόταν γύρω τους ήταν επικίνδυνο. Άρχισαν να τους ρωτούν με ύφος ποιοι είναι, πόσο χρονών είναι, αν έχουν πάνω τους χρήματα και να τους μέμφονται που γελούσαν. Οι δύο από τους τρεις φίλους κατάφεραν να το βάλουν στα πόδια, ο τρίτος όμως έμεινε στήλη άλατος από τον φόβο. «Εγώ έμεινα εκεί τρομοκρατημένος διότι φοβήθηκα ότι θα με έδερναν. Κανείς δεν κυνήγησε τους φίλους μου αλλά περικύκλωσαν εμένα και μου ζήτησαν να τους δώσω ό,τι έχω πάνω μου. Δεν παρουσίασα καθόλου το κινητό μου. Μόλις έβγαλα το χαρτονόμισμα, κάποιος από αυτούς το πήρε αμέσως».
Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ που στο μεταξύ είχαν ειδοποιηθεί από τους δύο που πρόλαβαν να φύγουν, κατέφθασαν στο σημείο και ακινητοποίησαν τους τέσσερις από τους επτά, οι οποίοι και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.
Και οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι ως ανήλικοι που είναι με τον περιοριστικό όρο να εμφανίζονται κάθε πρώτο πενθήμερο του μήνα στην υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η ανακρίτρια όσο και η εισαγγελέας απευθυνόμενες στους τέσσερις ανήλικους προσπάθησαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο να τους αφυπνίσουν και να τους συνετίσουν ώστε να μην βρεθούν ξανά ενώπιον τους με διαφορετικές ενδεχομένως ποινικές συνέπειες.
Από την πλευρά του ο κ. Ελευθέριος Κάρτσωνας, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των ανήλικων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στο φαινόμενο, αυτό καθαυτό, “το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει σύντομα σε επίπεδο εγκληματολογικό και κοινωνικό για να δούμε ποιος είναι ο παράγοντας που γέννησε αυτή τη συμπεριφορά”.
Να σημειωθεί ότι ένας από τους ανήλικους βρέθηκε να κατέχει αναδιπλούμενο μαχαίρι τύπου πεταλούδα, ενώ επιχείρησε να διαφύγει με μηχανάκι για το οποίο είχε καταγγελθεί κλοπή.