«Ορνιθοτουρισμός»: μία λέξη ίσως άγνωστη στο ευρύ κοινό, που θα μπορούσε, όμως, να αποτελέσει μία τόνωση στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης και μάλιστα, δώδεκα μήνες τον χρόνο.
Για τις προοπτικές που υπάρχουν στην Κρήτη μιλά στην «Π» ο κ. Aναστάσιος Παύλος Λεβέντης, πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Φωτογραφίζοντας έναν εύθραυστο κόσμο: Πουλιά της Ελλάδας και της Κύπρου» που θα πραγματοποιηθούν στις 10:00 το πρωί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Διοργανωτές είναι το ΜΦΙΚ και το Ίδρυμα Λεβέντη. Σ.
Στα εγκαίνια της έκθεσης ο κ. Λεβέντης θα απευθύνει χαιρετισμό και θα μοιραστεί τη φωτογραφική του εμπειρία στο πεδίο. Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο διευθυντής του Μουσείου και καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, κος Νίκος Πουλακάκης, κος δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης, ΕΔΙΠ, Εργαστήριο Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και ο κος Προμπονάς, δρ. φυσικός, επιστημονικός υπεύθυνος Εργαστηρίου Οικολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος ΜΦΙΚ.
Παρατήρηση πουλιών και ορνιθοτουρισμός
«Γιατί όμως έχει σημασία η έκθεση αυτή; Γιατί μας δίνει την ευκαιρία να δούμε, μέσα από φωτογραφίες, την ξεχωριστή ορνιθοπανίδα της Ελλάδας και της Κρήτης. Να αναγνωρίσουμε ότι εδώ κρύβεται ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον τόπο μας. Ιδιαίτερα στην Κρήτη, με τον πλούτο της φυσικής ομορφιάς της, που, όπως άλλωστε τονίζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, είναι «μια ολόκληρη ήπειρος σε ένα νησί», αναφέρει ο κ. Λεβέντης.
Σημειώνει πως «η ορνιθοπαρατήρηση έχει πλέον φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσε να φέρνει στην Κρήτη, επισκέπτες, με τις φωτογραφικές μηχανές τους, ολόκληρο τον χρόνο. Ανθρώπους που να ακολουθούν τα μονοπάτια και τις διαδρομές που ακολούθησα κι εγώ. Είναι λοιπόν στο χέρι των Κρητικών, που αγαπούν τον τόπο τους, να προφυλάξουν τα μοναδικά πουλιά της Κρήτης, και τους τόπους που αυτά ζουν και φωλιάζουν.
Έτσι θα εξασφαλίσουν ένα ανεκτίμητο κομμάτι της φυσικής ιστορίας της Κρήτης για τις επόμενες γενιές. Αλλά και θα βάλουν, μέσα από την προστασία της φύσης, και ένα λιθαράκι για την ανάπτυξη του τόπου τους.
Οι φωτογραφίες της έκθεσης μιλάνε από μόνες τους – και ελπίζω το μήνυμά της να βρει τους αποδέκτες του, ιδιαίτερα στη νέα γενιά των Κρητικών, που αποτελεί και το μέλλον του περήφανου και μοναδικού αυτού τόπου».
Φωτογραφίες-Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη: Αναστάσιος Π. Λεβέντης Φωτογραφίες – ΜΦΙΚ: Μιχάλης Δρετάκης, Σπύρος Λιαπάκης, Πόπη Μπαξεβάνη, Μανώλης Νικολακάκης, Μίνα Τρικάλη, Απόστολος Τριχάς, Γιάννης Χαρκούτσης.