Τίτλους τέλους σε μία υπόθεση που για χρόνια ταλανίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας!
Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του Γερμανού ιστορικού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης με την οποία ανακλήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα που του είχε απονεμηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ομόφωνη απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, είχε ανακληθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα από τον Γερμανό καθηγητή.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΣτΕ, «επίτιμος διδάκτορας Πανεπιστημίου δήλωσε σε συνέντευξη σε εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας ότι:
1) Αν ο καθηγητής ελληνικού Πανεπιστημίου “Φ” πει κάτι που δεν αρέσει θα τον απολύσουν και
2) Αν του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα θα είναι ο δεύτερος Γερμανός στον οποίο θα συμβεί αυτό -από τον πρώτο αφαίρεσαν τον τίτλο οι ναζί- και στη συνέχεια του αφαιρέθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα».
Το Γ’ Τμήματος του ΣτΕ (7μελής σύνθεση) με την υπ΄αριθμ. 2571/2021 απόφασή του έκρινε ότι η σοβαρή προσβολή του κύρους των ελληνικών ΑΕΙ και κατ’ επέκταση των καθηγητών τους, από πανεπιστημιακό δάσκαλο, αποτελεί λόγο αφαίρεσης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, χωρίς αυτό να παραβιάζει τα άρθρα 14 και 16 του Συντάγματος και το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία: «Η απονομή και κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα ερείδονται στην εκδήλωση αμοιβαίας τιμής μεταξύ του απονέμοντος Πανεπιστημίου και του αναγορευομένου.
Συνεπώς, «σοβαροί λόγοι» που δικαιολογούν την αφαίρεση του τίτλου περιλαμβάνουν και πράξεις όπως είναι η σοβαρή προσβολή του κύρους των ελληνικών ΑΕΙ γενικώς και κατ’ επέκταση των καθηγητών τους, επικουρούμενη και από προσβολή ειδικά του ΑΕΙ που απένειμε τον τίτλο. Είναι δε αδιάφορο το ότι οι ως άνω λόγοι δεν ανάγονται στο επιστημονικό υπόβαθρο επί του οποίου ερείδεται η ανακήρυξη».
Ακόμη, κρίθηκε από το ΣτΕ ότι η επέμβαση στα δικαιώματα των άρθρων 14 και 16 Συντάγματος και 10 της ΕΣΔΑ θάλπει τον θεμιτό σκοπό της προστασίας του κύρους των ελληνικών Πανεπιστημίων και των καθηγητών τους, όπως και ότι δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας.