ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΤΣΑΜΠΑΔΙΑΝΟ ΡΕΜΑ, ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
Στις περιοχές Άι Γιάννη, Παπά Τίτου Μετόχι και Αλικαρνασσού αναμένονται πλέον σημαντικές παρεμβάσεις.

Μετά από παλινδρομήσεις χρόνων κλείνει οριστικά το κρίσιμο θέμα της οριοθέτησης του Κατσαμπαδιανού ρέματος που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Όπως είναι γνωστό, η οριοθέτηση του ρέματος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα, το οποίο είχε κυριολεκτικά βαλτώσει για περισσότερο από μια δεκαετία, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η εξέλιξη του σχεδίου πόλης σε τρεις μεγάλες πολεοδομικές ενότητες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η οριοθέτηση του ρέματος ανοίγει τον δρόμο για την πολεοδόμηση της περιοχής του Άη Γιάννη, της ενότητας Παπά Τίτου Μετόχι, και της Αλικαρνασσού.

Πρόκειται για μια είδηση μεγάλης εμβέλειας σε σχέση με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει στην καθημερινότητα του πολίτη, καθώς μετά από μια μακροχρόνια εγκατάλειψη αίρεται ένα σοβαρό εμπόδιο για την πολεοδόμηση τριών πυκνοκατοικημένων περιοχών  αλλά και για την αντιπλημμυρική προστασία τους.

Η επέκταση του σχεδίου πόλης στις παραπάνω περιοχές σημαίνει καταρχήν ότι αναβαθμίζεται δραστικά η ποιότητα ζωής εκατοντάδων συμπολιτών μας που ζουν σε αυτές τις περιοχές, καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δρομολόγηση έργων υποδομής, διανοίξεων, τη διαμόρφωση κοινόχρηστων, κοινωφελών ελεύθερων χώρων, σχολείων και άλλων υποδομών που αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων.

Όπως είναι γνωστό, οι συγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες μπλόκαραν κυριολεκτικά στο παρά πέντε στις αρχές του 2002, όταν  άλλαξε ο νόμος 3010, βάσει του οποίου κανένα σχέδιο πόλης δεν μπορεί να προχωρήσει, εάν δεν προηγηθεί η οριοθέτηση των ρεμάτων και ρηγμάτων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα που καλύπτει. Έτσι, ενώ σε αρκετές γεωγραφικές ενότητες  της πόλης είχαν αρχίσει να τρέχουν σημαντικές πολεοδομικές μελέτες, οι νομοθετικές αλλαγές είχαν σαν αποτέλεσμα να μπει χειρόφρενο στην εξέλιξή τους, προκειμένου να προηγηθούν οι μελέτες των ρεμάτων και των ρηγμάτων της πόλης που είναι προϋπόθεση να ολοκληρωθούν για να πατήσει επάνω τους το νέο σχέδιο πόλης των υπό ένταξη περιοχών. Έγινε προσπάθεια να προχωρήσει η οριοθέτηση των ρεμάτων που ανατέθηκε στον τότε  ΟΑΝΑΚ και η όλη διαδικασία κόλλησε χρονικά το 2007.

Το όλο θέμα της ολοκλήρωσης των μελετών των ρεμάτων άρχισε να ανακινείται, από το Δήμο Ηρακλείου την τελευταία διετία και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν.

Όμως από το καλοκαίρι, οι προσπάθειες εντατικοποιήθηκαν ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που τελικά έδωσε το “πράσινο” φως για την τελική έγκριση της μελέτης, αρχικά για το ρέμα της Χρυσοβαλάντου και σε δεύτερο χρόνο για το ρέμα του Κατσαμπαδιανού που πλέον έγινε ΦΕΚ.

Η αντιδήμαρχος πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη

Η αντιδήμαρχος πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, με δηλώσεις της στην «Π» δεν κρύβει την ικανοποίησή της για τη θετική έκβαση της προσπάθειας που έγινε και οδήγησε στην έγκριση της μελέτης, που έγινε υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας να προκύψει ένα αποτέλεσμα ουσιαστικά καλό για το περιβάλλον για την πόλη και για τον άνθρωπο.

Όπως η ίδια εξηγεί, η οριοθέτηση των ρεμάτων της Χρυσοβανάντου και τώρα του Κατσαμπαδιανού σημαίνει αφενός ότι ξεμπλοκάρει το σχέδιο πόλης, καθώς έχουμε πια συγκεκριμένες γραμμές που μπορούμε να κινηθούμε και βέβαια ανοίγει ο δρόμος για την αντιπλημμυρική προστασία.

Μετά την οριοθέτηση των ρεμάτων  του Κατσαμπαδιανού και της Χρυσοβαλάντου  απομένουν ως εκκρεμότητες ένα μικρό κομμάτι ρέματος στις Μεσαμπελιές και βέβαια ο Ξηροπόταμος και ο Γιόφυρος που συνδέονται με την κατασκευή του  φράγματος  των Δαφνών.

Οι παραπάνω μελέτες εκκρεμούν  πάνω από δέκα χρόνια και συγκεκριμένα από το 2007  και η δρομολόγησή τους αποτελεί ζωτικής σημασίας αναγκαιότητα.