Ένα οργανωμένο εργαστήριο συντήρησης βιβλίων, έχει αρχίσει να λειτουργεί στον τρίτο όροφο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Ένα οργανωμένο εργαστήριο συντήρησης βιβλίων, έχει αρχίσει να λειτουργεί στον τρίτο όροφο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, το οποίο αναλαμβάνει να επιτελέσει τον πολύ σημαντικό ρόλο της προστασίας δεκάδων παλαιτύπων που δεν συντηρήθηκαν ποτέ, ενώ παράλληλα θα δέχεται επισκέψεις μαθητών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την τόσο ενδιαφέρουσα εργασία συντήρησης των βιβλίων.

Το εργαστήρι έρχεται να καλύψει μια ζωτική ανάγκη της βιβλιοθήκης που αφορά στην προστασία και την καλή συντήρηση βιβλίων, και παράλληλα να διασώσει δεκάδες παλαίτυπα, τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, καθώς ποτέ δεn συντηρήθηκαν σωστά, με συνέπεια σήμερα να κινδυνεύουν να θρυμ- ματιστούν με ένα λίγο απρόσεκτο άγγιγμα.

Σήμερα η Βικελαία διαθέτει περισσότερα από 300 παλαίτυπα, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από τη συλλογή του Βικέλα. Ανάμεσά τους τυπωμένες κωμωδίες του Αριστοφάνη του 1498 και 103 χρόνια μετά τα Ιστορικά του Θουκυδίδη.

Όπως  εξηγεί η αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Πλεύρη, δυστυχώς παρά την τεράστια σπουδαιότητά του όλο το σημαντικό αυτό υλικό ποτέ δεν συντηρήθηκε σωστά με αποτέλεσμα τα σπουδαία αυτά παλαίτυπα βιβλία να κινδυνεύουν να καταστραφούν με ένα λίγο απρόσεκτο άγγιγμα.

Όλο το υλικό που έχει στη διάθεσή της η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα αμύθητης αξίας ιστορικό θησαυρό, που αποτελεί ύψιστη πολιτική ευθύνη της δημοτικής αρχής να διασωθεί και να αναδειχτεί, τονίζει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού η οποία εξηγεί ότι το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι να δρομολογηθεί η συντήρησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι καθοριστικής σημασίας η λειτουργία του εργαστηρίου συντήρησης βιβλίων, μέσα από το οποίο όλα τα σπουδαία αυτά παλαίτυπα βιβλία θα μπορούν να αποκατασταθούν.

Οι χώροι του εργαστηρίου ετοιμάσθηκαν και εξοπλίστηκαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει η εύρυθμη λειτουργία του και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία.

Παράλληλα με την εργασία που συντελείται σ’ αυτό, το εργαστήριο έχει αρχίσει να δέχεται, κάθε Παρασκευή, επισκέψεις μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι με την ευκαιρία επισκέψεώς τους στη βιβλιοθήκη μας, προκειμένου να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματά της, τους δίνεται η ευκαιρία παράλληλα να επισκεφτούν το εργαστήριο και να γνωρίσουν από κοντά την τόσο ενδιαφέρουσα εργασία συντήρησης των βιβλίων και δη των παλαιτύπων. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα επίσκεψης και στους δημότες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «όλα αυτά έγιναν χάρη στη δωρεά του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, το οποίο χρηματοδότησε εξ’ ολοκλήρου τη δημιουργία του εργαστηρίου. Μεγάλη βέβαια είναι και η συμβολή της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. του Δήμου Ηρακλείου, η οποία μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αποτελεσματικότητας, επέδειξε αμέριστη προθυμία και κατανόηση, προκειμένου να φτάσουμε σ’ αυτό το τόσο σημαντικό  για μας, αποτέλεσμα.

Είμαστε ευγνώμονες στο ΊΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, καθώς και στην πολύπλευρη προσφορά του και σας διαβεβαιώνουμε, ότι τέτοιες ενέργειες και δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό μας και την πλούσια ιστορική μας κληρονομιά, σίγουρα θα αποτελέσουν τον αντίποδα στο να αντιμετωπισθεί η κρίση που μας διέπει».