Ηράκλειο, η πλατεία Ελευθερίας από ψηλά

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη διευρυμένη ανάπλαση ενός δικτύου δρόμων και πλατειών στην «καρδιά» του Ηρακλείου μέσα από τη διαδικασία του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μελετά η Λότζια, χαράσσοντας, όπως λένε τα στελέχη της, μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον της πόλης με το βλέμμα στραμμένο στην προοπτική της επόμενης 10ετίας.

Το πλάνο προβλέπει να μελετηθεί ένα διευρυμένο τμήμα της πόλης υπό το πρίσμα της αισθητικής και λειτουργικής αλληλεπίδρασης στο οποίο εντάσσονται η λεωφόρος Ικάρου, (από το ύψος του σταθμού των ΚΤΕΛ) η Δουκός Μποφώρ, η πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου, η πλατεία Δασκαλογιάννη, η πλατεία Ελευθερίας, η οδός Αβέρωφ, ο ανώνυμος δρόμος που συνδέει την Ικάρου με τη Δημοκρατίας, η οδός Ιδομενέως, η Δημοκρατίας από το ύψος που βρίσκεται το άγαλμα του Βενιζέλου μέχρι το ύψος  που συναντά τη Χ. Τρικούπη.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γ. Αναστασάκης

Αυτό αποκαλύπτει στην «Π» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γιάννης Αναστασάκης  ο οποίος τονίζει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθεί σχετική πρόταση χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, “το κεφάλαιο αυτό θα ανοίξει αφού δρομολογηθεί η ανάθεση του πλέγματος των δρόμων της Δικαιοσύνης στον νέο ανάδοχο, που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου.

Ωστόσο το ζητούμενο εδώ δεν είναι να επαναπαυθούμε σε ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης.

Το ζητούμενο είναι να απαντήσουμε και στις προκλήσεις του μέλλοντος με τρόπο συγκροτημένο και μεθοδικό, διαμορφώνοντας αισθητικά και λειτουργικά οδούς και πλατείες που είναι σημαντικό να αποκτήσουν μια μορφή που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης υπό το πρίσμα του απόλυτου σεβασμού της ιστορικότητάς της και των ειδικών χαρακτηριστικών της φυσιογνωμίας της. Πρόκειται για μια εμβληματική παρέμβαση την οποία θα πρέπει από τώρα να σχεδιάσουμε πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο”.

Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι η σχετική πρόταση του Δήμου για τη διενέργεια πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα κατατεθεί στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση και παράλληλα θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου το Σώμα να αποφασίσει για το σημαντικό αυτό θέμα εφόσον έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

Ο αντιδήμαρχος περιγράφει ότι όλος ο σχεδιασμός ο οποίος γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον έρχεται να δώσει απάντηση σε σχέση με την αισθητική και λειτουργική διαμόρφωση δύο δρόμων- εισόδων στην πόλη, όπως είναι η Δ. Μποφόρ και η Ικάρου.

Πρόκειται για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας που μπορούν να πλακοστρωθούν και να αποκτήσουν μια ενιαία διαμόρφωση για να οδηγούν τον επισκέπτη στο κέντρο της πόλης όπου θα φτάνει στην πλατεία του Μουσείου, την πλατεία Ελευθερίας και την πλατεία Δασκαλογιάννη που θα αποκτήσουν ενιαία διαμόρφωση.

Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι ειδικά για την πλατεία Ελευθερίας η προσέγγιση είναι να μην έχουμε εκ βάθρων αλλαγές, αλλά μια ήπια επέμβαση που θα αποκαθιστά προβλήματα που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα με τρόπο οικονομικό και όχι πολυδάπανο.

Αυτό σημαίνει ενίσχυση του πρασίνου, αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών, αφαίρεση των μη λειτουργικών στοιχείων ενδεχομένως και κάποιων φωτιστικών στοιχείων που βρίσκονται περιμετρικά και δε λειτουργούν κ.α.

Στο πλαίσιο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα μελετηθεί και η ανώνυμος (που συνδέει την Ικάρου με τη Δημοκρατίας), όπως επίσης η Δημοκρατίας, μέχρι το ύψος που συναντά τη Χ.Τρικούπη.

Στο ίδιο πλαίσιο θα μπουν και οι δρόμοι γύρω από το Καπετανάκειο μέχρι και την Τίτου Γεωργιάδη, ώστε να αποκτήσει συνοχή μια ευρύτερη περιοχή που δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί με τρόπο ενιαίο και συγκροτημένο, παρά μόνο αποσπασματικά. Αυτό που εμείς οραματιζόμαστε είναι μια ενιαία παρέμβαση που θα κουμπώσει σε μια ενιαία αισθητική και λειτουργική χρήση ένα σημαντικό τμήμα της πόλης με βάση τις προοπτικές ανάγκες του μέλλοντος.