Περιφερειακή Ένωση Δήμων

«Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα” για τους δημάρχους της Κρήτης που συναντώνται στις 10  σήμερα το πρωί στη Λότζια, για να αποφασίσουν με πόσους και με ποιους φορείς θα «περπατήσει» το νέο πλαίσιο των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.

Πρόκειται για μια κρίσιμη απόφαση που έχει διχάσει ολόκληρη την ανατολική Κρήτη, καθώς αναδύονται βαθύτερες αντιπαραθέσεις και παιxνίδια εξουσίας, με φόντο το εξαιρετικά κερδοφόρο πεδίο της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Την ίδια στιγμή ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα για τους 18 Δήμους του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και του Λασιθίου, -που έχουν παραλάβει το ειδοποιητήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εφαρμόσουν το νόμο σε σχέση με τους ΦΟΔΣΑ- καθώς όσα Δημοτικά Συμβούλια δεν έχουν αποφασίσει ώς τις 5 Ιανουαρίου σε ποιον φορέα θέλουν να ενταχθούν, βάση του νόμου χρεώνονται με πρόστιμα 5.000 ευρώ τη μέρα (!).

Την ίδια στιγμή οι αιρετοί βρίσκονται αντιμέτωποι και με πειθαρχικό παράπτωμα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι θα πρέπει άμεσα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων να αποφασίσει τι θα προτείνει στα Δημοτικά Συμβούλια και αυτά με τη σειρά τους, μέχρι τις 5 Ιανουαρίου να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για το ποιον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων επιλέγουν προκειμένου να ενταχθούν.

Θα πρέπει ακόμα και οι νέοι φορείς αυτοί να έχουν συγκροτηθεί ως τις 19 Ιανουαρίου. Αυτό είναι το καλό σενάριο, το οποίο θα φανεί σήμερα αν έχει ελπίδες να περπατήσει στη συνεδρίαση της ολομέλειας δημάρχων, που συγκαλείται χωρίς να έχει διασφαλιστεί μέχρι στιγμής μια κοινή γραμμή πλεύσης.

Διχάζει το θέμα της διαχείρισης  των απορριμμάτων

Αν εξαιρέσει κάποιος τον νομό Χανίων που έχει ολοκληρώσει όλη την αναγκαία προετοιμασία για τη μετατροπή του ΔΕΔΙΣΑ σε ΦΟΔΣΑ σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει, όλα τα υπόλοιπα σχήματα διαχείρισης απορριμμάτων είναι στον…  αέρα. Αλλά το κύριο ζήτημα δεν είναι μόνο η τεχνοκρατική διαδικασία που ο νόμος προϋποθέτει και δεν έχει γίνει.

Εδώ το βασικό θέμα που ανακύπτει είναι ότι υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα στους δημάρχους, σε σχέση με το πόσοι και ποιοι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να συγκροτηθούν, γεγονός που έχει αναμοχλεύσει σφοδρές αντιπαραθέσεις που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν στους κόλπους του ΕΣΔΑΚ και των υφιστάμενων φορέων διαχείρισης.

Πιο συγκεκριμένα: Η πλευρά του ΕΣΔΑΚ μέσω του επικεφαλής της Χ.Μαμουλάκη αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία δύο ΦΟΔΣΑ (Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων): Ο ένας στα Χανιά και ο άλλος θα καλύπτει όλη την υπόλοιπη Κρήτη συμπεριλαμβανομένου του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Όπως είναι γνωστό, ο ΕΣΔΑΚ με τη σημερινή του μορφή δεν μπορεί́ να διατηρηθεί, καθώς δεν συγκεντρώνει την προβλεπόμενη από́ τον νόμο πλειοψηφία που αντιστοιχεί́ στο 70% του πληθυσμού́ των 17 Δήμων μελών του. Συγκεντρώνει μόνο το 47,87%.

Επιπλέον ο ΕΣΔΑΚ δεν έχει διαχειριστική  αυτοτέλεια σε περίπτωση που δεν συγχωνευθεί με τον ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας και ΦΟΔΣΑ Σύνδεσμος Διαχείρισης Περιβάλλοντος Δήμων Καζαντζάκη, Αρχανών, Τεμένους. Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη, υπάρχει μείζον θέμα εάν δεν διατηρηθεί ο  ΕΣΔΑΚ, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση του υποβληθέντος του έργου αναβάθμισης της ΜΠΑ Ηρακλείου, έργο εξαιρετικής σημασίας για τον ΠΕΣΔΑΚ.

Την ίδια στιγμή η πλευρά των δημάρχων του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας ζητούν να διατηρηθεί η αυτοτέλειά τους, με βάση την ειλημμένη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, που σε πρώτη φάση είχε καταλήξει στη δημιουργία τριών ΦΟΔΣΑ σε όλο το νησί.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», έχουν γίνει κινήσεις και προς τα εμπλεκόμενα υπουργεία, με σκοπό να ανοίξουν δρόμο και να πετύχουν το στόχο τους. Την ίδια στιγμή και η πλευρά του ΦΟΔΣΑ Σύνδεσμος Διαχείρισης Περιβάλλοντος Δήμων Καζαντζάκη, Αρχανών, Τεμένους φαίνεται να έχει στυλώσει τα πόδια, να επιθυμεί να διατηρήσει την αυτοτέλειά της και να μην συμπτυχθεί σε κάποιο άλλο σχήμα.

Τα πράγματα είναι πιο οριοθετημένα στον νομό Ρεθύμνου που εμφανίζεται συμπαγής σε σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το επίμαχο θέμα καθώς οι δήμαρχοι ομονοούν σε δύο σενάρια:  Είτε στη δημιουργία ενός ΦΟΔΣΑ σε όλο το νησί είτε στη δημιουργία δύο ΦΟΔΣΑ, όπου ο ένας θα καλύπτει τα Χανιά και ο άλλος θα καλύπτει όλη την υπόλοιπη Κρήτη.

Το δεύτερο σενάριο ωστόσο υπογραμμίζουν ότι δύνανται να το συζητήσουν με ικανή και αναγκαία συνθήκη την επαρκή και συγκροτημένη τεκμηρίωση σε σχέση με τους λόγους που επιβάλλουν δύο φορείς.

Αυτό που οι δήμαρχοι του Ρεθύμνου ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν είναι τρεις ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη, ξεκαθαρίζοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο μοιραία θα σηματοδοτήσει σοβαρές αλλαγές και θα συμπαρασύρει ραγδαία αύξηση των δημοτικών τελών, πράγμα που δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν με κανέναν τρόπο…