Ανοίγει ο δρόμος για τη συμβασιοποίηση της Ειδικής Αρχιτεκτονικής Μελέτης για την ευρύτερη περιοχή της Κρήνης Μοροζίνι, μέσα από την οποία θα καθοριστεί το πλαίσιο και θα τεθούν κανόνες για την όψη που θα πρέπει να έχουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Όπως είναι γνωστό, η ανάθεση του έργου έχει περάσει από σαράντα κύματα μέχρι να καταφέρει να φτάσει στο τελικό στάδιο της έγκρισης και να οδηγηθεί στην Οικονομική Επιτροπή που έδωσε το πράσινο φως για τη συμβασιο- ποίηση του έργου.
Η ανάθεση της μελέτης αποτελεί προαιώνιο αίτημα των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος που διαχρονικά βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής αλλά και των ελέγχων για τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαμορφώσει τις όψεις των καταστημάτων τους.
Όπως είναι γνωστό, την προηγούμενη δημοτική περίοδο ο δήμος είχε ενεργοποιήσει πρωτόκολλα καθαίρεσης των παράνομων κατασκευών που είχαν τοποθετηθεί από καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκαλώντας την αγανάκτηση των καταστηματαρχών, οι οποίοι ζητούσαν πιεστικά από τον Δήμο απάντηση για το είδος των κατασκευών που θα πρέπει να επιλέξουν ώστε να είναι νόμιμοι.
Η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κανόνων σε ό,τι αφορά στις όψεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος απορρέει αφενός από το γεγονός ότι αναπτύσσονται γύρω από το εμβληματικό μνημείο της κρήνης Μοροζίνι και αφετέρου μέσα στο ιστορικό κέντρο που είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος.
Η πλευρά της δημοτικής Αρχής υποστηρίζει ότι με την ανάθεση της μελέτης αυτής ουσιαστικά καλύπτεται ένα σημαντικό αίτημα των επιχειρηματιών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του ιστορικού κέντρου εισάγοντας πρότυπα για τη διαμόρφωση των όψεών τους και ξεκαθαρίζοντας μια και έξω τον επιτρεπόμενο εξοπλισμό που τοποθετείται στον κοινόχρηστο χώρο. Έτσι εξασφαλίζεται αφενός διαφάνεια και αφετέρου η πόλη θα ομορφύνει σε ενιαίες όψεις και αστικό εξοπλισμό και η λειτουργία των επιχειρήσεων θα διευκολυνθεί.
Παράλληλα τονίζεται ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο που να βάζει φρένο στην οπτική́ όχληση στους κοινόχρηστους χώρους του ιστορικού́ κέντρου της πόλης λόγω της άναρχης ανάπτυξης κινητών σκιαδίων με αποτέλεσμα υπαίθριοι χώροι να μετατρέπονται σε κλειστές αυθαίρετες επεκτάσεις των τραπεζοκαθισμάτων.
Όπως είναι γνωστό, το επίμαχο θέμα της διαμόρφωσης των όψεων των κτηρίων αποτέλεσε αντικείμενο παλαιότερης συζήτησης μεταξύ του δημάρχου Β. Λαμπρινού και στελέχων του Υπουργείου Πολιτισμού όπου αναπτύχθηκε μια κοινή οπτική στην αναθεώρηση του μορφολογικού πλαισίου το οποίο διέπει τις όψεις των καταστημάτων με ένα τρόπο πιο συμβατό και με τις ανάγκες των ιδιοκτητών τους.
Μάλιστα, είχε επέλθει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για το ύψος των ανεμοθωρακίων (από 1.20 καθώς πρόκειται για ελαφρές και ανατάξιμες κατασκευές), κρίσιμου κεφαλαίου σε σχέση με την υπαίθρια χρήση των κοινόχρηστων χώρων του ιστορικού́ κέντρου λόγω της άναρχης ανάπτυξης κινητών σκιαδίων με αποτέλεσμα υπαίθριοι χώροι να μετατρέπονται σε κλειστές αυθαίρετες επεκτάσεις των τραπεζοκαθισμάτων.