Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Έχετε δει στο διαδίκτυο μια «έκθεση» που κυκλοφορεί με τίτλο «Πώς πέρασες το Καλοκαίρι;» και ο μαθητής απαντά: «Καλά.»… Ε, αυτό είναι αλήθεια ότι μου θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης της Κρήτης. Σου λέει αφού την αναπτύξαμε την Κρήτη, μιλήσαμε τόσο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, τακτοποιήσαμε τα θέματα, είναι και τόσοι υπουργοί εδώ, τι να πω εγώ;

Το κλείσιμο του συνεδρίου φάνηκε τόσο ράθυμο όσο και ο ίδιος έρχεται κουρασμένος κάθε φορά που επισκέπτεται την Κρήτη. Και την προηγούμενη φορά δεν ήταν στην καλύτερη φόρμα του, αλλά και τώρα δεν πετούσε παρά την πολιτική υπερβιταμίνωση την οποία έχει υποστεί κι εκείνος.

Με εξαίρεση τις πρώτες στιγμές του στο ΙΤΕ, όπου πραγματικά ο κ.Τσίπρας έδειξε να ενθουσιάζεται- και πώς θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς άλλωστε- δεν μπορεί κανένας να πει ότι στα υπόλοιπα κομμάτια τον είδε έμπλεο ενθουσιασμού. Έτσι, μάλλον απογοήτευσε το κοινό και όσους περίμεναν τον ίδιο να υπόσχεται γενικά και αριστερά έργα, γεφύρια και ποτάμια στους ιθαγενείς. Δεσμεύσεις ελάχιστες, γενικολογίες και θεωρίες για ανάπτυξη.

«Η περιφέρεια της Κρήτης είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να προσδιορίσουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για ανασυγκρότηση, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» είπε. Και απογοήτευσε τους παρευρισκόμενους χειροκροτητές, οι οποίοι έμειναν με ανοιχτό το στόμα και τις παλάμες γαβρωμένες καθότι είχαν σχεδιάσει από το σπίτι τους κιόλας πότε και πού θα δείξουν ότι ξετρελάθηκαν με τον αρχηγό.

Πολύ καλά έκανε!

Αλλά είναι απογοητευτικός αυτός ο Τσίπρας; Καθόλου, και με συγχωρείτε που σας χαλάω τη σούπα. Ο πρωθυπουργός –ο εκάστοτε πρωθυπουργός- δεν έχει καμία δουλειά να ανακοινώνει πράγματα που δεν θα γίνουν, έργα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, υποδομές που είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν. Εάν έχει κάτι χειροπιαστό να το πει, εάν δεν μπορεί ας το αποφύγει!

Και αφού ήταν έτσι τα πράγματα, πολύ καλά έκανε «και δεν δεσμεύτηκε για την Κρήτη» όπως σωστά επεσήμανε η ΠΑΤΡΙΣ. Να δεσμευθεί σε τι και πώς; Με τι σχέδιο; Με ποια μελέτη; Με τι λεφτά;

Είπε 2-3 τετριμμένα πράγματα για το αεροδρόμιο, για 2-3 εργάκια που περιμένουμε πώς και πώς, έκανε και μια αναφορά στον ΒΟΑΚ. Αν και για το δρόμο αυτόν, που επίσης ανέφερε τα όσα ξέραμε (δηλαδή Χανιά- Αγιο Νικόλαο και μετά βλέπουμε…), φάνηκε ότι πιο πολύ ήθελε να δώσει το χρίσμα στον Αρναουτάκη παρά να μπει σε λεπτομέρειες τύπου Καλοχαιρέτα: «ετελείωσε»!

Εντάξει, αυτά τα περί 2019 και 2024 (θα τελειώσει ο δρόμος, είναι γνωστές πολιτικές ατάκες ή σαν αυτά τα ανέκδοτα που λέμε και…μια για να περάσει η ώρα) δεν πρέπει να τα δραματοποιούμε…Να τους αποδίδουμε παραπάνω σημασία από αυτή που έχουν…

Έχουμε συνηθίσει ο πρωθυπουργός, ο κάθε ηγέτης, να τάζει, να κρατά καθρεπτάκια και να μοιράζει στους ιθαγενείς. Ο Τσίπρας το απέφυγε σε μεγάλο βαθμό και πολύ καλά έκανε! Δεν μοίρασε «θα», με εξαίρεση τα γενικόλογα που πάντα ένας αριστερός θελει να πει και θα πει (αυτά που έμαθε). Δεν ξέρω τι πληροφόρηση είχε ο Σωκράτης Βαρδάκης, αλλά ήταν ο μόνος που πριν την ομιλία του Τσίπρα είπε πως «ο πρωθυπουργός δεν πει ΘΑ και ΘΑ στην ομιλία του, αλλά θα αναφερθεί μόνο σε αυτά που είναι έτοιμα να γίνουν».

Εκανε, λοιπόν, κάποιες αναφορές στον ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο και εκεί σταμάτησε. Μπράβο του και πάλι! Είπε μερικές γενικές ιδέες, πώς βλέπει ο ίδιος την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, πώς η κυβέρνησή του λειτουργεί και σκέφτεται. Εάν σου αρέσει, καλώς. Εάν δεν σου αρέσει πας παρακάτω.

Είπε κάτι περισσότερο για τα ενεργειακά, που εκεί όντως γίνονται πράγματα: η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, που θα την μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και μειώνοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών, βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε. Και σωστά.
Απέφυγε να διαβάζει καταλόγους έργων, όπως κάνουν τόσα χρόνια όλοι. Ενόχλησε ορισμένους; Δεν πειράζει, υπάρχει και το ξίδι και στην πολιτική κάνει καλό.

Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ, με δύο παραμέτρους:
-Η πρώτη παράμετρος σχετίζεται με το οξύμωρο του πράγματος. Ηταν μια ομιλία ωραία δομημένη που έμοιαζε περισσότερο να κολλάει στην εισαγωγή του συνεδρίου, να μιλήσει γενικά, να δώσει κατευθύνσεις στους υπουργούς και τους παραγωγικούς φορείς. Και μετά να ζητήσει στο τέλος να του πουν τα συμπεράσματα, να τα αποκωδικοποιήσει. Να μας πει και ο ίδιος και η κυβέρνηση τι κατάλαβαν.

-Η δεύτερη και πιο σημαντική παράμετρος είναι, εάν εχουμε πλέον έναν πρωθυπουργό που έχει μάθει από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και είναι πιο προσεκτικός. Είναι σημαντικό εάν αυτή η επιλογή του πρωθυπουργού να μιλήσει γενικά και χωρίς πολλά «ΘΑ» έχει να κάνει με την ιδεολογική τοποθέτησή του, ότι κάνουμε έργα και δεν λέμε λόγια. Όταν έρθουν τα έργα, θα τα δείξουμε και τέλος. Γιατί εάν τα πράγματα είναι πιο απλά από ό,τι φαίνονται και έχουμε αδυναμία να σχεδιάσουμε και να σκεφτούμε λύσεις, τότε ο λαός ξαναγυρίζει εύκολα στα καθρεπτάκια.