Οι δύο νεαροί έκαναν διακοπές στη Χερσόνησο (φωτο αρχείου)
Οι δύο νεαροί έκαναν διακοπές στη Χερσόνησο

Μπορεί να είναι Γάλλοι και να ζουν στη χώρα τους, αλλά θα πρέπει να παρέχουν κοινωφελή εργασία  100 και 130 ωρών αντίστοιχα στο δήμο Ηρακλείου  ως βασικό αναμορφωτικό μέτρο που επέβαλε στους δύο νεαρούς, ηλικίας 19 και 20 ετών, το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων.

Αν δεν είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που επιβάλλεται το μέτρο της παροχής κοινωφελούς εργασίας σε άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό.

Το καλοκαίρι του 2017 οι δύο  ανήλικοι  νεαροί έκαναν διακοπές με τις οικογένειές τους στην περιοχή της Ανάληψης Χερσονήσου. Τότε είχαν καταγγελθεί, από δύο επίσης ανήλικες Γαλλίδες, για ομαδικό βιασμό.

Πιο συγκεκριμένα, η μία κοπέλα κατήγγειλε ότι βιάστηκε διαδοχικά  από τους δύο φίλους, η άλλη κοπέλα κατέθεσε ότι βιάστηκε από τον έναν καθώς με τον άλλον συνευρέθηκε με τη θέλησή της.

Οι δύο φίλοι ουδέποτε αποδέχθηκαν την αποδιδόμενη κατηγορία, εμμένοντας στον ισχυρισμό ότι ήταν ερωτική συνεύρεση και σε καμία περίπτωση δεν ασκήθηκε βία.

Για τον λόγο αυτό και δεν ζήτησαν συγνώμη ούτε καν στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν κάνει κάτι κακό.

Οι δύο Γαλλίδες πάλι, 20 ετών σήμερα, επιμένουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού και μάλιστα αναφέρθηκε στο δικαστήριο ότι αυτή η τραυματική εμπειρία είχε σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές τους, στις σπουδές τους, στα χόμπι τους. Φρέναρε κατά κάποιο τρόπο την πρόοδο και την εξέλιξη τους, ακόμα και την όρεξή τους για ζωή. Ειπώθηκε μάλιστα ότι είχαν κάνει μέχρι και απόπειρα αυτοκτονίας.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε τελικά ότι οι δύο νεαροί είχαν τελέσει τις πράξεις  για τις οποίες παραπέμφθηκαν στο Δικαστήριο Ανηλίκων, απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών και τους επέβαλε τα εξής αναμορφωτικά μέτρα:

-επίπληξη (το δικαστήριο έκανε ολόκληρη κατήχηση για να συνειδητοποιήσουν τη βαρύτητα της αποδιδόμενης πράξης)

-έκφραση συγνώμης (αρνήθηκαν με σθένος  να το πράξουν, εμμένοντας στην αθωότητά τους)

-παροχή κοινωφελούς εργασίας 100  και 130 ωρών αντίστοιχα, εντός προθεσμίας 9 μηνών, στον δήμο Ηρακλείου υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων.  Να σημειωθεί ότι ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης, ωστόσο δεν αναστέλλεται η επιβολή των αναμορφωτικών μέτρων και εν προκειμένω της παροχής κοινωφελούς εργασίας στον δήμο Ηρακλείου.

Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τους δύο νεαρούς καθώς αφενός ζουν σε άλλη χώρα, αφετέρου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και επίσης εργάζονται στο πλαίσιο συμβάσεων.