Το παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου, που άνοιξε τη διαδικασία για την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υιοθετούν και οι υπόλοιποι Δήμοι της Κρήτης που θα ζητήσουν από το Υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει ένα ευέλικτο πλαίσιο που να διευκολύνει τις διαδικασίες για την εξεύρεση νερού. Αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, στη διάρκεια της οποίας το κυρίαρχο ζήτημα που αναδείχτηκε ήταν αυτό της διαχείρισης της λειψυδρίας. Ειδικότερα, εκείνο το οποίο τόνισαν οι δήμαρχοι ήταν να μην ισχύσει η ανταποδοτικότητα για τη συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης συνολικά για την Κρήτη, ώστε να μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία και να απελευθερωθούν από το σημερινό ειδικό καθεστώς που τους δεσμεύει.
Όπως είναι γνωστό, με βάση την ανταποδοτικότητα που ισχύει σήμερα, υπάρχει δέσμευση ώστε τα χρήματα που δαπανούνται να προέρχονται από τη δεξαμενή των χρημάτων που εισπράττονται. Έτσι, δομείται ένα αυστηρά περιοριστικό καθεστώς που δημιουργεί προβλήματα στην αξιοποίηση εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό οι δήμαρχοι χθες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταθέσουν ένα κοινό αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών με το οποίο να ζητούν την απαλλαγή τους από το καθεστώς της ανταποδοτικότητας, ώστε να κινηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία για να αντιμετωπίσουν τα οξύτατα προβλήματα ύδρευσης που εμφανίζονται σε ολόκληρο το νησί.
Γιατί ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Υπό την πίεση αυτή άλλωστε και ο Δήμος Ηρακλείου κίνησε εδώ και τρεις εβδομάδες τη διαδικασία για την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αποκάλυψε στη διάρκεια του απολογισμού του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός.
Όπως είπε, στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να αξιοποιήσει όχι μόνο όσα διατιθέμενα κονδύλια μπορεί να διεκδικήσει αλλά κυρίως ο Δήμος να απεμπλακεί από το αυστηρό καθεστώς των εγκρίσεων που απαιτούνται στην προσπάθειά του να βρει νερό. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της ανόρυξης των γεωτρήσεων η κήρυξη του Ηρακλείου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα είναι εξαιρετικά βοηθητική, ώστε να ξεφύγει από τη μέγκενη των εγκρίσεων που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη χρονοτριβή. Ο κ. Λαμπρινός ξεκαθαρίζει ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο ώστε να εξασφαλίσει νερό για το καλοκαίρι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις του δημάρχου είναι να τρέξει τη διαδικασία για την ανάθεση μελετών που απαιτούνται για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στις περιοχές που δεν υπάρχουν. Όπως είναι γνωστό, οι υφιστάμενες μελέτες για την αντικατάσταση των δικτύων υδροδότησης δεν καλύπτουν το σύνολο της πόλης αλλά μόνο ένα μέρος της. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και αν αύριο ολοκληρωθεί η αντικατάσταση όλων των δικτύων της πόλης με βάση τις υφιστάμενες μελέτες, το πρόβλημα των διαρροών δεν θα εκλείψει. Στο πλαίσιο αυτό, στόχευση του δημάρχου κ. Λαμπρινού είναι να ανατεθούν μελέτες στα σημεία που δεν υπάρχουν και παράλληλα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των έργων που θα προβλέπουν. Να σημειωθεί ότι η όλη η διαδικασία για την κήρυξη του Ηρακλείου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης νερού βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια θα προωθηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.