«Σύγχρονος Μινώταυρος» είναι ο πιο κλισέ χαρακτηρισμός για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, αλλά και για το δίκτυο του νησιού εν γένει.
Κι ενώ όλοι αναγνωρίζουν καθημερινά τα προβλήματα παιδείας, που κατά κύριο λόγο υπάρχουν, παρόλο που γίνονται παρεμβάσεις με προτάσεις για λύσεις, οι λίστες των θυμάτων κάθε χρόνο εξακολουθούν να παραμένουν μακρές.
Η Περιφέρεια Κρήτης έχει στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου και να δώσει ουσιαστική λύση, αρχικά για τον περιορισμό των δυστυχημάτων. Πώς; Δίνοντας έμφαση κατά κύριο λόγο, όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά και στην παιδεία όλων των εμπλεκόμενων, όλων των συναρμόδιων και κατά βάση των παιδιών.
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης μάλιστα, Γιάννης Παρασύρης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του πρώην ΤΕΙ Κρήτης και νυν Μεσογειακού Πανεπιστημίου, έχει προχωρήσει στην υπογραφή μιας σύμβασης, η οποία αρχίζει από τον επόμενο μήνα και θα προχωρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους προκειμένου, μέσα από το εργαστήριο να τρέξουν δράσεις που να καλύπτουν ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ φάσμα με πρώτο γνώμονα τα παιδιά.
Σύμφωνα με το όραμα που υπάρχει από πλευράς Περιφέρειας και αντιπεριφερειάρχη, στόχος είναι να εκκινήσει μια διαδικασία, κατά την οποία θα προχωρήσει μια έρευνα σε εκπαιδευτικούς για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό η κυκλοφοριακή αγωγή έχει περάσει στα σχολεία. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν δράσεις για την ενίσχυση των προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, αφού πρώτα δοθούν οι απαραίτητες δεξιότητες και αφού γίνει σχετική ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς.
Μετά και την ενημέρωση των εκπαιδευτικών που κατά συνέπεια θα περάσει και στα παιδιά, προβλέπεται να αρχίζουν δράσεις και προγράμματα για τους επαγγελματίες του κλάδου, για τους ανθρώπους που κινούνται καθημερινά στους δρόμους λόγω εργασίας και στη συνέχεια τα επιμορφωτικά προγράμματα να περάσουν και στον γενικό πληθυσμό, με έμφαση σε γονείς.
Πρόθεση της Περιφέρειας ασφαλώς είναι να υπάρξουν και οι απαιτούμενες συνέργειες και συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους, να υπάρξει μια σύμπλευση, η οποία όμως να γίνει σε ένα οργανωμένο επίπεδο, με αξιόπιστους και πιστοποιημένους φορείς που να μπορέσει να δώσει απτά αποτελέσματα.
«Στόχος μας είναι μεσοπρόθεσμα αν είναι δυνατόν ή έστω μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα κυκλοφοριακής αγωγής που θα περνά από γενιά σε γενιά» αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεφερειάρχης Γιάννης Παρασύρης, ο οποίος και προσθέτει:
«Γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Γνωρίζουμε επίσης πως ένα τέτοιο εγχείρημα προϋποθέτει την παιδεία και την εκπαίδευση όλων. Όμως, πρέπει από ένα σημείο να αρχίσουμε. Μεθοδικά και οργανωμένα να χτίσουμε κάτι σε γερές βάσεις. Να εκκινήσουμε από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Να περάσουμε στα παιδιά και στη συνέχεια στους επαγγελματίες και τον γενικό πληθυσμό. Θέλουμε αυτό που αρχίζουμε από τον Σεπτέμβριο να έχει ισχυρά θεμέλια και συνέχεια. Ελπίζουμε να το πετύχουμε».