Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν έχουν πάρει προέγκριση οικοδόμησης στα κατά παρέκκλιση οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης, την ίδια ώρα που στις 9 Δεκεμβρίου λήγει η τελεσίδικη προθεσμία που έχει δοθεί για την έγκριση οικοδομικής άδειας στα ακίνητα αυτής της κατηγορίας. Αντίστοιχα είναι δεκάδες οι αιτήσεις που έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, που όμως δεν κατοχυρώνει τους ιδιοκτήτες τους για να οικοδομήσουν και είναι αμφίβολο πόσες από αυτές θα φτάσουν σε επίπεδο προέγκρισης στο χρονικό διάστημα που απομένει, αφού η πίεση στο αποδεκατισμένο προσωπικό της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου είναι αφόρητη.
Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνεται το αίτημα να υπάρξει μια νομιμοποιητική κατοχύρωση για όσους έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου αλλά δεν έχουν φτάσει σε επίπεδο προέγκρισης άδειας οικοδόμησης με δεδομένο ότι είναι αμφίβολο πόσοι φάκελοι θα εξεταστούν μέσα στον ελάχιστο χρόνο που απομένει. Με δεδομένο μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη για νέα παράταση της προθεσμίας που έχει δοθεί, υπογραμμίζεται η ανάγκη να μην υπάρξει αποκλεισμός για όσους έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, έστω και αν δεν έχουν φτάσει σε επίπεδο προέγκρισης.
Η πλευρά της Πολεοδομίας αποσαφηνίζει ότι πολλοί φάκελοι που καταφθάνουν στην υπηρεσία έχουν αρκετά λάθη και επιστρέφονται για να διορθωθούν ή για να γίνουν συμπληρώσεις με έγγραφα που πρέπει να προστεθούν. Το πρόβλημα είναι ότι η όποια καθυστέρηση στην εξέταση των φακέλων θα πυροδοτήσει κοινωνικά προβλήματα, αφού μετά τις 9 Δεκεμβρίου θα χαθεί οριστικά το περιθώριο οικοδόμησης αυτών των ακινήτων.
Πρόκειται για οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων (4000 τ.μ.) που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις είναι άρτια και οικοδομήσιμα. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων 750 τ.μ., 1.200 τ.μ. και 2.000 τ.μ. εφόσον δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν οικοδομική άδεια, θα στερηθούν τη δυνατότητα αυτή, με αποτέλεσμα το ακίνητο τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε αγροτεμάχιο και να πέφτει κατακόρυφα η αγοραστική αξία του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και να μπουν στη διαδικασία να πουλήσουν το ακίνητο τους είναι καταδικασμένοι να το διαθέσουν όσο όσο με μια τιμή που ασφαλώς θα είναι κατώτερη και καθόλου αντάξια του κόστους αγοράς του.
Το πρόβλημα είναι οξύτατο για το Ηράκλειο, έχει ξεκαθαρίσει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχουν τεράστια ζητήματα για ακίνητα περιμετρικά του Δήμου αλλά και στην ενδοχώρα, όπως επίσης και σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει κίνδυνος να απαξιωθούν δεκάδες ιδιοκτησίες οι οποίες θα χάσουν την πραγματική αξία τους, αφού από οικόπεδα θα μετατραπούν σε αγροτεμάχια με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να καταλήξουν να πωλούνται και ένα κομμάτι ψωμί.
Από τη μια η covid, από την άλλη το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον λειτούργησαν αποτρεπτικά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να καταφέρουν να εκδώσουν εμπρόθεσμα οικοδομική άδεια και να ξεκινήσουν την κατασκευή κτίσματος. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι η θέση της Ένωσης Ιδιοκτητών ακινήτων είναι η κατάργηση της συγκεκριμένης ρύθμισης και η παράταση τουλάχιστον για μια διετία της προθεσμίας για την εκτός σχεδίου δόμηση στα οικόπεδα που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, έτσι ώστε να μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια όσοι ιδιοκτήτες έχουν τη σχετική δυνατότητα.