ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΩΡΑ “ΜΗΔΕΝ” Ρίχτερ... πικρίας και οργής στο Αρκαλοχώρι

Πικρία, αγανάκτηση και απόγνωση στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος για μια σειρά από ζητήματα που δε λύνονται, με κορυφαίο αυτό της αναθεώρησης των τιμών του τιμολογίου που αφορά στον υπολογισμό της δαπάνης των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

«Παρά το γεγονός ότι μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει νομοθετική ρύθμιση για το σκοπό αυτό, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει τίποτα» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα» κ. Κώστας Γκανάτσιος με αποτέλεσμα να μην έχει κατατεθεί ούτε το 3,5% των αιτήσεων των σεισμοπλήκτων, δηλαδή αθροιστικά έχουμε κολλήσεις στους 189 φακέλους… Και πώς θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, όταν οι αποζημιώσεις που δίνονται σήμερα διατίθενται με βάση τα τιμολόγια του 2010!

Δηλαδή σήμερα που τα οικοδομικά υλικά καταγράφουν αυξήσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και το 100%, ένας σεισμόπληκτος θα πρέπει να αποκαταστήσει τις ζημιές του με τιμές που ίσχυαν στην αγορά 12 χρόνια πριν.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ούτε τους φακέλους για την αποζημίωση των οικοσκευών τους  δεν μπορούν να καταθέσουν, οι πολίτες που δικαιούνται μια αποζημίωση της τάξεως των 3-4 χιλιάδων ευρώ, αφού θα πρέπει πρώτα να συγκεντρώσουν οι ίδιοι το ποσό αυτό και να το διαθέσουν στον μηχανικό τους για τη σύνταξη του φακέλου που θα καταθέσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μετά θα πρέπει να περιμένουν  πότε θα τα εισπράξουν από το κράτος.

Έληξαν οι συμβάσεις των εργαζομένων του ΤΑΕΦΚ

Την ίδια ώρα οι τέσσερις υπάλληλοι του ΤΑΕΦΚ στο Αρκαλοχώρι είναι στον «αέρα»,  καθώς οι συμβάσεις τους έληξαν. Η πιο νευραλγική υπηρεσία που καλείται να πάρει στους ώμους της το μεγάλο βάρος της οικιστικής ανασυγκρότησης των σεισμόπληκτων περιοχών, βρίσκεται χωρίς υπαλλήλους παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις που  δόθηκαν για προσλήψεις 30 ατόμων (15 Π.Ε., 10 Τ.Ε. και 5 Διοικητικών).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ελπίδα” Κώστας Γκανάτσιος
Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ελπίδα” Κώστας Γκανάτσιος

Η εξέλιξη αυτή είναι το λιγότερο δραματική για την περιοχή, όπως τονίζει ο κ. Γκανάτσιος, ο οποίος σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,5 χιλιάδες περιπτώσεις κτισμάτων στα οποία δεν έχει γίνει ούτε ο πρώτος έλεγχος! Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Αθήνα το 1999, ασχολήθηκαν 300 μηχανικοί σε 12 τομείς για 6.000 περιπτώσεις σεισμόπληκτων. Εδώ έχουμε 11.500 περιπτώσεις με τέσσερις μηχανικούς που εκτός των άλλων πρέπει να διαχειριστούν 1.244 περιπτώσεις κτισμάτων κατεδαφιστέων.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΜεΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης με ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών, επισυνάπτοντας σχετική επιστολή του του  Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, στην οποία τονίζεται ότι «η ίδρυση και στελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας θεωρείται επιβεβλημένη με σκοπό τον επανέλεγχο των κτιρίων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι, την κατάρτιση φυσικού φακέλου των πληγέντων, τη διευθέτηση θεμάτων αποζημίωσης, την παρακολούθηση των έργων αποκατάστασης, αλλά και της άμεσης εξυπηρέτησης των δημοτών που επλήγησαν. Εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας η συγκεκριμένη υπηρεσία η οποία είναι υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες σύνταξης των φακέλων των σεισμοπλήκτων κτιρίων και κατά επέκταση οι διαδικασίες αποκατάστασής τους να μην εξελίσσεται και να έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους κατοίκους».

Πληθυσμιακή μείωση

Ο κ. Γκανάτσιος τονίζει ότι η διαχείριση αυτή, εκτός από το βύθισμα της οικονομίας, μοιραία θα φέρει και πληθυσμιακή μείωση που ήδη έχει καταγραφεί σε ποσοστό 30% μέσα από τη διαδικασία της απογραφής. Όμως το πραγματικό βάθος της πληθυσμιακής μείωσης θα φανεί τον Σεπτέμβρη όταν θα γίνουν οι εγγραφές των παιδιών στο σχολείο από όπου θα προκύψει με μαθηματική ακρίβεια μαθητική διαρροή…

Παρέμβαση του Συλλόγου «Ελπίδα» στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων

Στο μεταξύ, με νέα παρέμβαση στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Χ. Τριαντόπουλο ο Σύλλογος «Ελπίδα» ζητά την παρέμβασή του προκειμένου να αποκατασταθούν μια σειρά από προβλήματα που έχουν ανακύψει στη διαδικασία που αφορά στην επιχορήγηση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Σύλλογο στην απόφασης πρόσκλησης του Υπουργείου Ανάπτυξης για την επιχορήγηση των υφιστάμενων επιχειρήσεων  περιλαμβάνεται η δημοτική ενότητα του Αρκαλοχωρίου και αποκλείονται άλλες γεωγραφικές περιοχές παρά το γεγονός ότι είναι σεισμόπληκτες. Παράλληλα ζητούνται από τις επιχειρήσεις μια σειρά από έγγραφα που βυθίζουν τους επιχειρηματίες σε μια απίστευτη γραφειοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος προτείνει την απλοποίηση της διαδικασίας.

Ακόμα τονίζει ότι «επειδή υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, οι οποίοι λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους δεν έχουν πολλά λειτουργικά έξοδα, αλλά ωστόσο έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από τη φυσική καταστροφή, καθώς δραστηριοποιούνται σε ένα υφεσιακό οικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας επί παραδείγματι της μείωσης του πελατολογίου λόγω μεγάλης διαρροής πληθυσμού, και επειδή πιθανόν δεν υπάρχει οικονομικό όφελος υποβολής αίτησης για μικρά ποσά της τάξεως των 1.000,00 ευρώ, προτείνεται να υπάρχει ένα ελάχιστο επιχορηγούμενο ποσό της τάξης των 3.000,00 ευρώ, ώστε να υπάρξει μία ουσιώδης οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που τόσο έχουν πληγεί».