εμβολιασμό

Τα νοσοκομεία της Κρήτης, προετοιμάζονται για τον εμβολιασμό των υγειονομικών και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική
πλειοψηφία των γιατρών θέλει να εμβολιαστεί.

Η εικόνα μέχρι τώρα τουλάχιστον είναι διαφορετική για το νοσηλευτικό προσωπικό καθώς δείχνει περισσότερο επιφυλακτικό αναφορικά με το εμβόλιο.

Ο πρέοδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης, χειρουργός στο Βενιζέλειο είπε στην “Π”:

“Θεωρώ ότι όλοι οι γιατροί θα κάνουν το εμβόλιο. Και είναι λογικό, διότι δεν νοείται να πηγαίνει για παράδειγμα στη ΜΕΘ ένας γιατρός, ο οποίος είναι ανεμβολίαστος”.

Στο Βενιζέλειο, υπηρετούν σήμερα 1.800 εργαζόμενοι.

Ο καθηγητής κ. Διαμαντής Κοφτερίδης, διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, υπεύθυνος για την κλινική covid, αλλά και τους εμβολιασμούς στο νοσοκομείο, σημείωσε ότι το ποσοστό των γιατρών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, είναι υψηλό.

Αναφορικά με το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων τονίζει ότι οι εργαζόμενοι ζητούν πλήρη ενημέρωση για τον εμβολιασμό “ώστε να καταπολεμηθούν ο φόβος και η ανασφάλεια, αλλά και οι σκοταδιστικές αντιλήψεις που μπαίνουνε μπόδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Έθνους”, πανελλαδικά περίπου 6 στους 10 νοσηλευτές είναι άκρως επιφυλακτικοί και δηλώνουν αρνητικοί στο να κάνουν το εμβόλιο, κάτι που προβληματίζει το Υπουργείο Υγείας.

“Δεν πρέπει οι υγειονομικοί να εργάζονται χωρίς να έχουν κάνει εμβόλιο για κοροναϊό”

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ σημείωσε ακόμη πως οι υγειονομικοί δεν πρέπει να εργάζονται σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κοροναϊό.

“Σε κάθε νοσοκομείο φτιάξαμε τις λίστες των γιατρών που θα εμβολιαστούν. Στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” το 45% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει δηλώσει ότι θα εμβολιαστεί. Αυτή, όμως, ήταν η πρώτη λίστα. Ακολουθεί και δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους. Δεν πρέπει ένας γιατρός ή νοσηλευτής να εργάζεται στα νοσοκομεία που δεν έχει εμβολιαστεί. Επειδή όμως, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά πρέπει ο καθένας να το κάνει συνειδητά, θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού”, σημείωσε.

Η “βεβαίωση εμβολιασμού”

Βεβαίωση εμβολιασμού θα λαμβάνουν όλοι όσοι κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να δημιουργηθεί η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού, μέσω της οποίας μετά τη διενέργεια του εμβολιασμού θα μπορεί κανείς να αιτηθεί την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης.

Αυτή θα περιλαμβάνει το όνομα, το επώνυμο, τον ΑΜΚΑ, την ημερομηνία εμβολιασμού, το εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου.

Παράλληλα, η τροπολογία περιλαμβάνει ολόκληρο τον σχεδιασμό για τον εμβολιασμό στη χώρα -μεταξύ άλλων και τα κριτήρια που αφορούν το ποιοι πολίτες θα εμβολιαστούν πρώτοι.