Παρά την αρνητική ψήφο – έκπληξη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καταψήφισε, πέρασε τελικά η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την εξόρυξη υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η ψήφος αποτέλεσε έκπληξη, όχι μόνο γιατί η περιφερειακή παράταξη αμφισβητεί τις κυβερνητικές πολιτικές, τις οποίες θεωρητικά και υποστηρίζει, αλλά και διότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έρθει αύριο στην Κρήτη για να στηρίξει τις συγκεκριμένες πολιτικές στην τριμερή συνάντηση με τους ομόλογους του από Αίγυπτο και Κύπρο.
Προφανώς και η συγκεκριμένη πρακτική σχολιάστηκε μετά την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε όλα τα επίπεδα, με πολλά μέλη να εκτιμούν πως η «αντιπολίτευση» παραμένει κλασική συνήθεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός από τις αντιδράσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και την ανεξήγητη κατά τα λοιπά στάση των περιφερειακών συμβούλων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, η Στρατηγική Μελέτη πέρασε, έπειτα και από την θετική εισήγηση που πραγματοποιήθηκε.
Τονίζεται ότι στις παρατηρήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ενσωματώθηκαν τόσο οι ενστάσεις και οι ασφαλιστικές δικλίδες της υπηρεσίες, όσο και οι σχετικές παρατηρήσεις που είχαν υποβληθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι, ακόμα και στην εισήγηση επί του θέματος, είχαν εκφραστεί, όπως είχε αναφέρει αναλυτικά η «Π», σημαντικές επιφυλάξεις αναφορικά με ζητήματα ασφάλειας.
Η εισήγηση εξέταζε προσεκτικά τα θέματα μιας πιθανής ατυχηματικής ρύπανσης με επιπτώσεις στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, καθώς και στην ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων.
Εξετάζονταν παράλληλα οι πιθανοί κίνδυνοι του εγχειρήματος, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για το τουριστικό απόθεμα του νησιού, καθώς και για έναν σημαντικό πυλώνα πλούτου, όπως ο τουρισμός.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, εκφράζονταν εισηγητικά η άποψη ότι η περίπτωση μηδενικής λύσης, δηλαδή η περίπτωση μη λύσης δεν εντάσσεται στο πλαίσιο χάραξης πολιτικών, αφού μια τέτοια επιλογή «θα έχει ως αποτέλεσμα την μη υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και την μη εφαρμογή του προγράμματος».
Αυτός ο συνολικός σκεπτικισμός παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τις επισημάνσεις όμως ότι η Κρήτη δεν μπορεί να γυρίζει την πλάτη σε κάποιες τόσο σοβαρές προτάσεις και εξελίξεις που την αναγάγουν σε ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας, της Ευρώπης, αλλά και της Μεσογείου.
Την ίδια στιγμή τονίστηκε πως η πρόοδος είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο των κοινωνιών, ενώ οι συγκεκριμένες επενδύσεις, εφόσον το κράτος λειτουργήσει σωστά, έρχονται από τη μία πλευρά να ενισχύσουν την εργασία και την απασχόληση, ενώ από την άλλη να ενισχύσουν την θέση της Ελλάδας συνολικά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Διαβάστε επίσης: