Λιγότεροι θάνατοι εντός θαλάσσιου περιβάλλοντος καταγράφονται φέτος στον Νομό Ηρακλείου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Μάλιστα, εκτιμάται – παρά το ότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εκθέσεων- ότι αρκετοί από τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ξεψύχησαν λόγω κάποιου προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζαν, ωστόσο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομενα οι θάνατοι αυτοί χαρακτηρίζονται ως πνιγμοί.
Συγκεκριμένα από την αρχή του χρόνου μέχρι και χθες σημειώθηκαν οι μισοί θάνατοι στη θάλασσα σε σχέση με πέρυσι. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και χθες οι πνιγμοί που σημειώθηκαν σε παραλίες του Νομού Ηρακλείου ήταν πέντε και δεν υπολογίζονται σε αυτούς ο αγνοούμενος ψαροντουφεκάς και ένας ακόμη αλλοδαπός ο οποίος αυτοκτόνησε καταναλώνοντας χάπια και πέφτοντας στη θάλασσα.
Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι τους μήνες Ιανουάριο μέχρι και Αύγουστο οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι όλοι άνδρες. Αναλυτικότερα πρόκειται για έναν 52χρονο Έλληνα που πνίγηκε στον Κομμό, έναν 52χρονο Βρετανό που πνίγηκε στα Μάλλια, έναν 62χρονο Γερμανό στην παραλία του Αρίνα, έναν 63χρονο Ελβετό στα Μάταλα κι έναν 83χρονο Έλληνα.
Πέρυσι όλο τον χρόνο οι πνιγμοί στο Νομό Ηρακλείου ήταν συνολικά 15, ενώ από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 19 Αυγούστου 2018 είχαν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα δέκα άτομα. Στην πλειοψηφία τους ήταν αλλοδαποί (11 άνδρες και μία γυναίκα ηλικίας 76 ετών από τη Γερμανία), αλλά και τρεις Έλληνες.
Το 2017 οι πνιγμοί που σημειώθηκαν στις παραλίες του νομού ήταν συνολικά 19. Δώδεκα αλλοδαποί είχαν χάσει τη ζωή τους και εφτά Έλληνες. Οι περισσότεροι κι αυτή τη φορά ήταν άνδρες, 13 στον αριθμό και 6 γυναίκες.
Το 2016 πνίγηκαν συνολικά 14 άτομα, πέντε Έλληνες και εννέα αλλοδαποί, εκ των οποίων 12 άνδρες και 2 γυναίκες.
Από την ανάλυση των δεδομένων που έχουν κάνει οι λιμενικοί του Ηρακλείου προκύπτει ότι οι περισσότεροι πνιγμοί έγιναν σε παραλίες που δεν είναι πολυσύχναστες και δεν υπάρχει ναυαγοσώστης, ή σε παραλίες που διαθέτουν ναυαγοσώστη, αλλά οι πνιγμοί έγιναν εκτός ωραρίου.
Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου πέρυσι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η περιοχή ευθύνης του κάθε ναυαγοσώστη από τα 600 στα 400 μέτρα και ενισχύθηκε ο εξοπλισμός, οι πνιγμοί μειώθηκαν σημαντικά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει η ανθρώπινη συμπεριφορά, η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων των λουόμενων και κυρίως όταν οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές και η κατανάλωση φαγητού και ποτού πριν την είσοδο στη θάλασσα.
Επιχείρησε να αυτοκτονήσει στη θάλασσα
Μία τουρίστρια αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή της σε παραλία σε περιοχή της Αγίας Μαρίνας στα Χανιά, χθες το απόγευμα. Λουόμενοι την είδαν να μπαίνει στη θάλασσα και να προσπαθεί να δώσει τέλος στη ζωή της, ενώ ο ναυαγοσώστης έσπευσε και την έβγαλε έξω.
Μάλιστα, η ηλικίας περίπου 50 ετών τουρίστρια επέμενε να δώσει τέλος στη ζωή της και φώναζε στον ναυαγοσώστη ότι θέλει να πεθάνει! Ακόμη και στην παραλία που την έβγαλε, η 50χρονη Νορβηγίδα φώναζε να την αφήσουν ήσυχη να πεθάνει και τα έβαλε με τον… σωτήρα της.
Επί τόπου έσπευσε και ο επικεφαλής της ναυαγοσωστικής ομάδας Ocean Lifeguard, Παύλος Λιτινάκης, καθώς έχει την ευθύνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών στα όρια του Δήμου Χανίων.
«Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη μπροστά στα μάτια του ναυαγοσώστη. Δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε καθέ μέρα», είπε ο κ. Λιτινάκης στο Parakritika.gr.