Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μιχάλης Χωραφάς για τους δασικούς χάρτες
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μιχάλης Χωραφάς

Σειρά λαθών όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το 60-70% των εκτάσεων της Κρήτης εμφανίζονται ως δασική βλάστηση, ενώ την ίδια στιγμή ξενοδοχεία ακόμα και τμήμα του αεροδρομίου Σητείας χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις, εντοπίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. κ. Μιχάλης Χωραφάς στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι παρά τα προβλήματα και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, οι δασικοί χάρτες είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό και είναι σημαντικό που υλοποιείται έστω και με χρονοκαθυστέρηση.

Στο πλαίσιο αυτό και ο ίδιος προτρέπει τους πολίτες να σπεύσουν να ενημερωθούν εγκαίρως για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών, οι οποίοι δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα για την οποία θα πρέπει να είναι ενήμεροι.

Οι αδυναμίες των δασικών χαρτών

Είναι εξωπραγματικό και πραγματικά εντυπωσιάζει το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία των δασικών χαρτών, η δασική βλάστηση στην Κρήτη φτάνει σε ποσοστό 60-70%. Αν λάβει κάποιος υπόψη του τα δεδομένα του νησιού, για το πως αυτά αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες, θα διαπιστώσει μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό τονίζει  ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μιχάλης Χωραφάς, ο οποίος σημειώνει ότι παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που εμφανίζονται, οι δασικοί χάρτες είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για την οργάνωση του εξωαστικού χώρου πολύτιμο και για το κράτος και για τον πολίτη.

Ο ίδιος σημειώνει ότι σε μια τέτοιου μεγάλου εύρους δουλειά είναι πολύ λογικό να εμφανίζονται προβλήματα τα οποία συνδέονται με τον μεγάλο όγκο των πληροφοριών που περιέχει και η επεξεργασία τους δεν είναι εύκολη. Παράλληλα εκτιμά ότι επειδή στους δασικούς χάρτες έπρεπε να ενσωματωθούν κάποιες παλιές πράξεις, ίσως κάποιες από αυτές να μην έχουν γίνει και τόσο σωστά, με αποτέλεσμα σήμερα να προκύπτουν ανακολουθίες. Ένα από τα καραμπινάτα λάθη των δασικών χαρτών είναι το γεγονός ότι ένα τμήμα του αεροδρομίου Σητείας εμφανίζεται ως δασική έκταση.

Ένα από τα προβλήματα που εντοπίζονται, όπως τονίζει ο κ. Χωραφάς, συνδέεται με το γεγονός ότι «αποτυπώνονται ως δασικές εκτάσεις, περιοχές που έχουν  κτήρια και ξενοδοχεία. Τα στοιχεία αυτά, που ευτυχώς δεν είναι πολλά, σε κάνουν πραγματικά να απορείς για το πώς έγινε αυτό το λάθος. Αντίστοιχα καταγράφονται και άλλες περιπτώσεις λαθών, οι οποίες αφορούν σε παραθαλάσσιες γεωργικές εκτάσεις, στις οποίες μια λωρίδα πριν από τη θάλασσα εμφανίζεται ως δασική.

Εδώ υπάρχει μια πραγματική υπερβολή, για το πώς είναι δυνατόν μια παραθαλάσσια γεωργική γη να  σε μια λωρίδα μπροστά από το κύμα να εμφανίζεται ως δάσος. Επίσης στους αναρτημένους δασικούς χάρτες εντοπίζονται και άλλα προβλήματα που δημιουργούν ερωτηματικά σε σχέση με την αποτύπωση που έχει γίνει. Διότι εγείρει ερωτηματικά  πως γίνεται σε μια καθαρή μεγάλη δασική έκταση να υπάρχει μια εξαιρετικά περιορισμένης εμβέλειας έκταση που καταγράφεται ως γεωργική». Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ σημειώνει ότι το ίδιο παράδειγμα ισχύει και στην αντίθετη κατεύθυνση που επίσης εγείρει ερωτηματικά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Χωραφάς, είναι κρίσιμο ζήτημα οι πολίτες να ενημερωθούν για τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται από τους δασικούς χάρτες, καθώς πολλές εκτάσεις που είχαν καλλιεργηθεί εφόσον χαρακτηρίζονται ως δασικές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με την αξιοποίηση τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν μια έκταση ιδιωτική που είχε καλλιεργηθεί στο παρελθόν χαρακτηρίζεται ως δασική,  υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι φανερό ότι σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης της δεν έχει καμία δυνατότητα να την αξιοποιήσει ακόμα και αν  την κατοχυρώσει με κάποιο τρόπο σε ό,τι αφορά την κτήση της με τίτλους κυριότητας η εκμετάλλευση της θα είναι αδύνατη. Άρα εδώ υπάρχει σοβαρό θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με μεγάλη προσοχή.

Ο κ. Χωραφάς τονίζει ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα ο κόσμος να κινητοποιηθεί άμεσα και να προσφύγει για να προστατεύει την ιδιοκτησία του.

Ελπίζουμε  εν τέλει να υπάρξει δικαιοσύνη και να μην αδικηθούν πολίτες χάνοντας περιουσίες που είτε καλλιεργούσαν στο παρελθόν ή καλλιεργούνται σήμερα. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ σημειώνει ότι δυστυχώς οι δασικοί χάρτες έρχονται σε μια δύσκολη χρονική περίοδο, τόσο σε ό,τι αφορά την πανδημία και την καραντίνα που έχει επιβληθεί, όσο και σε σχέση με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που υπάρχει η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη.