Από τις «ξεχασμένες» τα χρόνια της πανδημίας εποχικές ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολύ νωρίτερα φέτος ,υποφέρουν πολλά παιδιά στο Ηράκλειο.
Κάποια από αυτά χρειάζονται νοσοκομειακή νοσηλεία και οι παιδιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία του Ηρακλείου έχουν ήδη γεμίσει.
«Περιμέναμε τις ιώσεις αυτές τον Ιανουάριο, αλλά ήρθαν πρώιμα. Τα τελευταία 2-3 χρόνια η διασπορά τους περιορίστηκε σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης της μάσκας.
Τώρα, τα μέτρα χαλάρωσαν και δεν υπάρχουν μάσκες. Αυτό που βλέπουμε είναι η φυσική πορεία αυτών των ιών» ανέφερε ο καθηγητής παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ Μανόλης Γαλανάκης.
Οι ιώσεις ταλαιπωρούν ακόμη και νεογνά και κάποια παιδιά χρειάζονται ακόμη και εισαγωγή στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όταν προσβάλλονται από βρογχιολίτιδα.
Η βρογχιολίτιδα οφείλεται συνήθως σε έναν ιό ο οποίος λέγεται αναπνευστικός συγκυτιακός ιός . O ιός αυτός συχνά προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού σε μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών και κυρίως σε βρέφη, κάτω των έξι μηνών.
Τα μωρά αυτά έχουν δύσπνοια, δεν μπορούν να πάρουν αέρα.
Είναι η πιο συχνή λοίμωξη του αναπνευστικού για τα βρέφη κάτω των 12 μηνών και η συνηθέστερη αιτία για την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο. Επιπλέον, η βρογχιολίτιδα μπορεί να αποτελέσει απειλή και για την ίδια τη ζωή του μωρού. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπισή της κρίνονται απολύτως απαραίτητες.
Πώς μεταδίδεται
Ο ιός που προκαλεί βρογχιολίτιδα μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από άλλο παιδί ή ενήλικα που μίλησε, έβηξε ή φταρνίστηκε κοντά στο βρέφος. Εναλλακτικά, ο ιός μεταδίδεται μέσω των χεριών ή αντικειμένων που έχουν σταγονίδια του ιού (επιζεί για ώρες) και τα οποία έρχονται σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του παιδιού. Επισημαίνεται πως ο ιός μεταδίδεται όλο το διάστημα που ο άρρωστος έχει πυρετό ή σημαντικά αναπνευστικά συμπτώματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Η βρογχιολίτιδα στο βρέφος συνήθως εκδηλώνεται αρχικά με ρινικές εκκρίσεις (αυτό που λέμε συνάχι), προοδευτικά αυξανόμενη ρινική απόφραξη και ξηρό ερεθιστικό βήχα, που στη συνέχεια γίνεται βαθύς και υγρός. Σε ποσοστό άνω του 50% των ασθενών μία από τις πρώτες εκδηλώσεις είναι ο πυρετός άνω του 38,5, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται και μειωμένη όρεξη για φαγητό.
Μέσα σε μία έως τρεις ημέρες εκδηλώνονται τα σημεία της αναπνευστικής δυσχέρειας, δηλαδή ταχύπνοια (γρήγορες αναπνοές σαν λαχάνιασμα) και βαθουλώματα ανάμεσα στα πλευρά, στον λαιμό ακριβώς πάνω από το στέρνο κι εκεί όπου ο θώρακας ξεχωρίζει από την κοιλιά.
Σε μερικές περιπτώσεις οι γονείς μπορεί να ακούσουν τον λεγόμενο συριγμό, στο στήθος του βρέφους (συνήθως 3 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα) και να παρατηρήσουν το βρέφος να μελανιάζει, ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιάσει και επεισόδια άπνοιας (παύση της αναπνοής για 15-20 δευτερόλεπτα).
Εάν διαπιστώσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό του παιδιού σας, για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο
Υπάρχουν ομάδες παιδιών που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου για να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα στη διαδρομή μιας βρογχιολίτιδας. Βρέφη και παιδιά με ιστορικό προωρότητας, άσθμα, προηγούμενα επεισόδια βρογχιολίτιδας, παιδιά με καρδιολογικά, νευρολογικά προβλήματα ή άλλες χρόνιες παθήσεις ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Παρόλα αυτά, ακόμα και υγιή βρέφη χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να εξελίξουν βαριά βρογχιολίτιδα, ιδιαίτερα όσα είναι μικρότερα των 3 μηνών.