Περισσότεροι από 8.800 ασθενείς στην Κρήτη περιμένουν μήνες ή και χρόνια να χτυπήσει το τηλέφωνο για να τους πουν πότε θα μπουν στο χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού που έχουν κλειστές πάνω από 10 αίθουσες χειρουργείων, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και κυρίως αναισθησιολόγοι, για να λειτουργήσουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα αγγειοχειρουργικά περιστατικά που στο ΠΑΓΝΗ φθάνουν τα 798.
Ακολουθούν τα νευροχειρουργικά που είναι 637, τα ορθοπεδικά 404, λίγο ψηλότερα στη λίστα τα περιστατικά που χρειάζονται πλαστική χειρουργική, τα ΩΡΛ που είναι 381, τα ογκολογικά που φθάνουν τα 244.
Στο Βενιζέλειο, υπάρχει ένα τεράστιο νούμερο για χειρουργείο ΩΡΛ που φθάνει τα 1.318 άτομα, τα περιστατικά γενικής χειρουργικής είναι 450, τα ορθοπεδικά 335, τα νευροχειρουργικά 305.
“Αυτή είναι η κατάσταση και δεν βελτιώνεται, χειροτερεύει, είπε στην “Π” ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, επισημαίνοντας ότι σήμερα στο ΠΑΓΝΗ από τις 9 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν 7-8, στο Βενιζέλειο από τις 8 οι 2, στο Ρέθυμνο από τις 2 η 1, το ίδιο στη Σητεία, στην Ιεράπετρα, στον Άγιο Νικόλαο.
“Αν δεν γίνει κάτι δραστικό, εδώ και τώρα, η κατάσταση θα γίνει πραγματικά τραγική” είπε στην “Π” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης και μέλος της Επιτροπής Χειρουργείων του ΠΑΓΝΗ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το ΠΑΓΝΗ είχε 21 αναισθησιολόγους, τώρα έχει μείνει με 14 και φημολογείται ότι ετοιμάζονται να παραιτηθούν και άλλοι δύο.
«Φέρτε αναισθησιολόγους και φτάνει με την κοροϊδία για νέες λίστες χειρουργείων»
Οι μεγάλες λίστες των χειρουργείων και η παράκαμψή τους, είναι ένα απο τα σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που δρομολογεί ένα νέο σύστημα για την αντιμετώπισή του, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Στην Κρήτη χιλιάδες περιμένουν να χειρουργηθούν και συχνά οι επεμβάσεις τους προγραμματίζονται και αναβάλλονται ξανά και ξανά.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το υπουργείο προωθεί την ενιαία λίστα χειρουργείων για όλα τα νοσοκομεία.
Η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία του δημοσίου που χειρίζεται και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα αναλάβει να ψηφιοποιήσει όλα τα δεδομένα των χειρουργείων που υπάρχουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα και να ορίσει τις δικλείδες ασφαλείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.
Οι ασθενείς θα καταχωρούνται στην ενιαία λίστα «κατόπιν ιατρικώς τεκμηριωμένης αξιολόγησης της σοβαρότητας της νόσου και του δυνατού χρόνου αναμονής.
Η αξιολόγηση θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης όταν θα εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.
Ωστόσο πό την Ενιαία Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.
Τα νοσοκομεία θα πρέπει να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.
Αυτό σημαίνει, όπως λένε πολλοί, ότι και πάλι η λίστα θα μπορεί εύκολα να παρακάμπτεται, αφού περιστατικά θα «βαφτίζονται» επείγοντα και θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα, ενώ δεν είναι.
Το μείζον πρόβλημα σήμερα στην Κρήτη για τα χειρουργεία είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων, που έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των επεμβάσεων.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης οργάνωσε χθες συνάντηση για να ενημερώσει για το θέμα που αφορά στις λίστες των χειρουργείων.
«Φτάνουν τα πυροτεχνήματα, όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί με τις λίστες είναι κοροϊδία για τον κόσμο την ώρα που αφήνουν το ΕΣΥ να διαλύεται και τους γιατρούς να παραιτούνται μαζικά» είπε στην «Π» το μέλος της Τριμελούς Επιτροπής των γιατρών Βενιζελείου διευθυντής ΕΣΥ Χειρουργικής Γιώργος Κωστάκης, υπενθυμίζοντας ότι το Βενιζέλειο, απο τις 8 χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει λειτουργεί τις δύο, καλύπτοντας πλέον μόνο τα περιστατικά που είναι επείγοντα.