Οι κορυφαίοι μάγειρες του νησιού ως πρεσβευτές της Κρητικής διατροφής

Τετρακόσιοι άνθρωποι, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία ως πρεσβευτές της Κρητικής διατροφής στα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται την Κρήτη κάθε χρόνο.

Είναι οι σεφ, οι κορυφαίοι μάγειρες της Κρήτης με τεράστια εμπειρία, που μέσα από τη δουλειά τους σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και αλλού προβάλλουν το διατροφικό μας πολιτισμό με τα εξαιρετικά προϊόντα του τόπου μας όπως εξελίχθηκε στο χρόνο.

Μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Τάσος Παπαδάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων που δεν σταματούν ποτέ καθώς τα μέλη βρίσκονται σε συνεχή δραστηριότητα, τονίζοντας ότι η Λέσχη στηρίζει  τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Νέου Σεφ ενώ μιλά για αυτό που ακόμα δεν έχει γίνει οργανωμένα και αποτελεί το όνειρο των ανθρώπων της λέσχης.

Όπως επισημαίνει ο κ.Παπαδάκης: «ενώ υπάρχουν πολλές και αποσπασματικές προσπάθειες σε διαφορετικές κατευθύνσεις για την Κρητική διατροφή και την Κρητική κουζίνα, δεν υπάρχει μια επίσημη καταγραφή, μια χαρτογράφηση αυτής της κουζίνας.

Θεωρούμε ότι είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει ενόψει και της Κρήτης ως Ευρωπαϊκή Περιφέρειας Γαστρονομίας 2026. Εμείς ως Λέσχη Αρχιμαγείρων είμαστε διαθέσιμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια τέτοια προσπάθεια αν βρεθεί ένας φορέας που θα υλοποιήσει ένα τέτοιο εγχείρημα».

Όσον αφορά στον διαγωνισμό που αφορά νέους σεφ ανοικτή πρόσκληση απηύθυνε η Περιφέρεια Κρήτης σε σπουδαστές μαγειρικής ή πρόσφατα αποφοιτήσαντες σεφ που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη για να λάβουν μέρος στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Νέου Σεφ.

Οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιάσουν τη δική τους δημιουργική εκδοχή ενός παραδοσιακού κρητικού πιάτου. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη του νέου σεφ που θα εκπροσωπήσει την Κρήτη ως Περιφέρεια στο διεθνή διαγωνισμό “European Young Chef Award 2025” που διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, τον Νοέμβριο του 2025 στην Καταλονία.

Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Νέου Σεφ 2025 διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, ως συντονιστής φορέας του έργου “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”, σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και το Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών & Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Λέσχης: «είμαστε συνοδοιπόροι της Περιφέρειας Κρήτης στην προσπάθεια “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”, αλλά και σε κάθε φορέα που προβάλλει τα τοπικά μας προιόντα και την Κρητική Κουζίνα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη η Λέσχη συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια καθώς εδώ και πολλά χρόνια οι δράσεις της δεν περιορίζονται στο χώρο της Κρήτης αλλά και εκτός του νησιού όπου τα μέλη συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ή μαγειρεύουν με άλλους συναδέλφους τους σε διάφορες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τις επόμενες μέρες μέλος της Λέσχης θα μεταβεί στην Αυστρία στην έδρα του ΟΗΕ προκειμένου να δει χώρους και να καθοριστούν λεπτομέρειες καθώς στα τέλη Μαρτίου ομάδα σεφ από την Κρήτη, θα μαγειρέψει στο εστιατόριο του ΟΗΕ προσφέροντας τις γεύσεις του τόπου μας σε ένα εστιατόριο που σιτίζονται καθημερινά από 2500 ως 3000 άτομα.

Στις 20 Φεβρουαρίου εξάλλου ομάδα της Λέσχης  θα παρουσιάσει στο δημοτικό σχολείο της Γρα Λυγιάς το Κρητικό δεκατιανό και στη συνέχεια θα προσφέρει ένα αποκριάτικο πάρτι στους μικρούς μαθητές.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Λέσχη Αρχιμαγείρων πραγματοποιεί τέτοιου είδους δράσεις αφού όπως λέει ο κ. Παπαδάκης: «είμαστε μέσα στην κοινωνία και σε κάθε ευκαιρία που μας προσφέρεται η ευκαιρία συνεργαζόμαστε. Έχουμε μαγειρέψει για τους κρατούμενους της φυλακής Νεάπολης, στο σεισμό του Αρκαλοχωρίου, έχουμε προσφέρει χιλιάδες γεύματα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Ο πρόεδρος της Λέσχης Τάσος Παπαδάκης

Μεγάλη δράση που υλοποιήσαμε στο παρελθόν ήταν η παρουσία της Λέσχης μας στην Αυστρία σε μεγάλη τουριστική έκθεση στην Βιέννη έπειτα από πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης πού στον εκθεσιακό χώρο αυτό δημιουργούσαμε αρκετά Κρητικά εδέσματα καθημερινά για 5000 επισκέπτες.

Στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήσαμε Gala Buffet στην Ελληνική πρεσβεία της Βιέννης για 150 άτομα έπειτα από επίσημη πρόσκληση της πρέσβειρας μας, πάλι μόνο με Κρητικές παραδοσιακές συνταγές».

Επωμίζονται το βάρος της προβολής της κρητικής κουζίνας

Πού όμως θα βρούμε τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων; Τα 400 μέλη μεταξύ των οποίων και 20 γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν καθημερινά τη μάχη τους για να δημιουργούν και να εξελίσσουν την μαγειρική. Πολλά από αυτά τα μέλη βραβευμένα και με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γνωρίζουν πολλές και διαφορετικές κουζίνες και πειραματίζονται συνεχώς και σε νέα αντικείμενα.

Είναι οι ίδιοι που άλλοτε ως διδάσκοντες και άλλοτε ως διδασκόμενοι στον ιδιαίτερο χώρο που έχει δημιουργήσει στη Λεωφόρο Ικάρου στο Ηράκλειο η Λέσχη Αρχιμαγείρων, πηγαίνουν την γαστρονομία πολλά βήματα παρακάτω και ανεβάζουν τον πήχη όλο και ψηλότερα.

Αλλά κυρίως είναι οι άνθρωποι που δίνουν την ευκαιρία  με δημιουργικές γεύσεις που εμπνέονται στα εκατομμύρια επισκέπτες της Κρήτης να γνωρίσουν την κρητική διατροφή.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια που παρατηρείται μια στροφή σε όσα προσφέρονται στα ξενοδοχεία και στους χώρους εστίασης υπέρ της Κρητικής κουζίνας είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος αυτής της υπόθεσης. Και μπορεί όπως λέει ο κ.Παπαδάκης: «οι σεφ στην Ελλάδα να μην έχουν την αναγνώριση που θα έπρεπε, ούτε καν από τους νόμους αλλά αυτό δεν τους κάνει λιγότερο καλούς σε αυτό που κάνουν και είναι η πορεία που δικαιώνει την κάθε προσπάθεια.

Θεωρώ ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν τα μέλη μας  είναι δύσκολες αλλά με αγάπη και σεβασμό σε αυτό που κάνουμε προσπερνάμε τις δυσκολίες».