Ένα εντατικοποιημένο πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων ξεκινά από σήμερα ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης μετά και την επίσημη ανακοίνωση της εκλογικής του καθόδου για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.
Όπως είναι γνωστό το εναρκτήριο λάκτισμα της εκλογικής καθόδου του κ. Δοξαστάκη δόθηκε μετά την τελευταία συνάντηση των δημάρχων του Ηρακλείου με το δήμαρχο Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκη, όπου καταγράφηκε περίτρανα ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει ανυπέρβλητη αδυναμία σύγκλησης ενιαίου ψηφοδελτίου.
Το γεγονός αυτό μοιραία άνοιξε το δρόμο και για δεύτερο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής το Ζ. Δοξαστάκη που έρχεται να καταθέσει τη δική του πρόταση.
Σε αδρές γραμμές φαίνεται ότι η πλευρά του Γ. Μαρινάκη συσπειρώνει Ρέθυμνο και Χανιά ενώ η υποψηφιότητα του Ζ. Δοξαστάκη Ηράκλειο και Λασίθι όμως στην πραγματικότητα ο κάθε ένας από τους δύο πόλους έχει πολιτική προσβασιμότητα στους νομούς που θεωρητικά καλύπτει ο αντίπαλος πόλος.
Και η διεισδυτικότητα αυτή δεν εκφράζεται μόνο σε επίπεδο δημάρχων αλλά και του εκλεκτορικού σώματος που θα προκύψει από τις αντιπολιτεύσεις που έχει τη δική του δυναμική στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πολλά θολά σημεία σε σχέση με το πως θα κινηθούν οι ψήφοι των μελών της γενικής συνέλευσης αφού παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί στο προσκήνιο, διαφαίνονται παρασκηνιακές προσωπικές στρατηγικές που μένει να αποδειχτεί εάν και πως θα εκφραστούν.
Παράλληλα όμως αυτό που καταγράφεται είναι ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που δυσφορούν με την εκλογική κάθοδο δύο ψηφοδελτίων και όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν στην «Π» θα μπορούσαν άριστα για τους ίδιους λόγους να συμμετέχουν και στα δύο ψηφοδέλτια.
Εκφράζουν την απόλυτη αποδοχή τους στα πρόσωπα και των δύο επικεφαλής και υποστηρίζουν ότι η κοινή πολιτική βάση θα έπρεπε να είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε όποιες άλλες διαφορές που θα έπρεπε να εξανεμιστούν στο όνομα της ενότητας του ίδιους του νησιού.
Ωστόσο και υπέρμαχοι του ενιαίου ψηφοδελτίου, γνωρίζουν ότι πλέον ο κύβος ερρίφθη και κανένα πρακτικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να παράξει η επίκληση της ενότητας και της σύγκλισης σε ένα ψηφοδέλτιο.
Σε πρακτικό επίπεδο αυτό το οποίο προτεραιοποιείται είναι η διαμόρφωση του εκλεκτορικού σώματος δηλαδή της γενικής συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων η οποία αποτελείται από 24 δημάρχους και 101 δημοτικούς συμβούλους.
Αριστίνδην μπορούν να συμμετέχουν ο Νίκος Γιαλιτάκης και ο Μ. Χαιρέτης και σε επίπεδο ΚΕΔΕ όπως επίσης και η Μ.Καναβάκη και ο Κ.Βαρδαβάς στην ΠΕΔ.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από 13 δημάρχους και 8 δημοτικούς συμβούλους που θα αναδείξουν το νέο πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Διαδικαστικά μέχρι τις 31 θα πρέπει να επιλεγούν τα μέλη του εκλεκτορικού Σώματος, και ως τις 16 Φεβρουαρίου να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση. Το ερώτημα είναι εάν τελικά θα προλάβουμε ή αν θα ζητηθεί παράταση, κάτι που μένει να αποδειχτεί.