Στην καθαίρεση αυθαίρετων σκιάστρων προχώρησαν χθες συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Δημοτικής Αστυνομίας, σε δύο καταστήματα σε πεζόδρομους του κέντρου της πόλης. Η νέα επιχείρηση αποξήλωσης των αυθαίρετων κατασκευών άρχισε μετά την εκπνοή της νέας προθεσμίας της δημοτικής Αρχής, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να φροντίσουν μόνοι τους για την απομάκρυνση των αυθαιρεσιών τους. Τ
ην ίδια στιγμή άλλες τέσσερις επιχειρήσεις, που βρίσκονται αντιμέτωπες με πρωτόκολλα κατεδάφισης, κατέθεσαν διοικητική προσφυγή στο Εφετείο, με σκοπό να αναστείλουν την όλη διαδικασία της καθαίρεσης.
Στο μεταξύ πολιτικό κάλεσμα στους δημότες προκειμένου να προβληματιστούν και να αποφασίσουν τι είδους πόλη θέλουμε, απηύθυνε χθες ο δήμαρχος κ. Β.Λαμπρινός, ο οποίος δήλωσε ανοικτός σε σημειακές τροποποιήσεις της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του 2015.
Κάλεσμα του Λαμπρινού στους δημότες για αισθητικές προτάσεις
Ειδικότερα, όπως είπε, όσοι επιθυμούν «μπορούν να υποβάλουν πρόταση προς τον Δήμο Ηρακλείου, αφού όμως προηγουμένως θα έχει την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της πολεοδομίας. Αν υπάρξει τέτοια πρόταση με τις προϋποθέσεις που είπα, θα την εισάγουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα εξετάσουμε”.
Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι «η παρούσα δημοτική Αρχή πιστεύει στο διάλογο και τη συναίνεση, όχι στην καταστολή κι έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζει τους επιχειρηματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς μείωσε δύο φορές τα δημοτικά τέλη και βοήθησε δεκάδες επιχειρήσεις να αδειοδοτηθούν και έδωσε ικανό χρονικό διάστημα, άνω των δυο ετών, προκειμένου να προσαρμοστούν στις διατάξεις της κανονιστικής που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2015.
Παρόλ’ αυτά – και ενώ ετοιμαζόμαστε να δημοπρατήσουμε τον Οκτώβριο ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την αισθητική αποκατάσταση των όψεων των κτηρίων στο ιστορικό κέντρο – παραμένουμε ακόμα και σήμερα ανοιχτοί σε προτάσεις για σημειακές τροποποιήσεις της κανονιστικής, υπό την προϋπόθεση ότι πριν εισαχθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη της Πολεοδομίας και της Αρχαιολογίας.
Το μόνο «αντάλλαγμα» που ζητήσαμε και ζητάμε ήταν να δείχνουν σεβασμό στη νομιμότητα, όχι ως προσταγή ή ως ηθικολογία αλλά στο πλαίσιο του σεβασμού που έτσι κι αλλιώς οφείλουν στους συναδέλφους και τους συμπολίτες τους.
Ας απαντήσουμε λοιπόν με ειλικρίνεια: Σε τι πόλη θέλουμε να ζούμε; Σε μια πόλη όπου όλοι οι δημότες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα, δίχως διακρίσεις; Ή σε μια πόλη στην οποία θα κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι νομίζει αφού όλο και «κάποιος» θα βρεθεί να τον προστατεύσει – μια πρακτική που στο τέλος πάντα λειτουργεί υπέρ των ισχυρών και σε βάρος των αδύναμων; Για εμάς δεν υπάρχει καν δίλημμα. Αυτή η καταστροφική νοοτροπία πρέπει να εκλείψει οριστικά και αμετάκλητα.
Μόνο έτσι το Ηράκλειο θα προχωρήσει παρακάτω. Στο βαθμό που μας αναλογεί, από την πρώτη ημέρα της θητείας μας μέχρι και σήμερα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την αλλάξουμε. Και ας μην ξεχνάμε: Το Ηράκλειο δεν γίνεται να αλλάξει, αν πρώτα δεν αλλάξουμε όλοι εμείς!