Πολώνεται το κλίμα με φόντο την περίφημη ανάπλαση στο πάρκο Γεωργιάδη, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του δεύτερου αναδόχου του έργου στο πάρκο Γεωργιάδη. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση των “Φυλών του πάρκου”, 50 άτομα ξεκίνησαν από το πάρκο Γεωργιάδη, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Νικαίας, όπου είναι τα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας ΡΟΜΒΟΣ (Λιανδράκης-Λυδάκης) και κρέμασαν έξω από αυτά πανό που έγραφε: “Μιλάμε για όσα δεν μπορούν να μιλήσουν – Κάτω τα χέρια από το πάρκο Γεωργιάδη”.
Στη μοναδική υπάλληλο της εταιρείας που ήταν εκεί, μεταφέρθηκε η πρόθεσή μας να υπερασπιστούμε το πάρκο από τα καταστροφικά σχέδια των τοπικών αρχόντων και η απαίτησή μας να αποχωρήσει και ο δεύτερος εργολάβος, ώστε να μην υλοποιηθεί το έργο, ενώ πετάχτηκαν και φέιγ βολάν που έγραφαν: “Ενάντια στα σχέδια της ντόπιας εξουσίας, το πάρκο δεν θα γίνει πλατεία Ελευθερίας”.
Σήμερα στις 6.00 το απόγευμα πραγματοποιείται νέα συνέλευση των “Φυλών του πάρκου”, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της κινητοποίησης.
Την ίδια στιγμή, στη Λότζια καταγράφεται κλίμα αποφασιστικότητας, προκειμένου το έργο να προχωρήσει, καθώς, όπως τονίζεται, θα ήταν ολέθριο το πάρκο να βυθιστεί στην εγκατάλειψη, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των δέντρων, τονίζεται ότι έχουν δοθεί εγγυήσεις μέσα από τη διαχειριστική μελέτη του πάρκου, η οποία δεσμεύει και την εφαρμοστική μελέτη ότι δεν θα κοπεί κανένα δέντρο. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως την εργολαβία θα εποπτεύει η Διεύθυνση Δασών και μπορούν να συμμετέχουν και να παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες και όσοι φοβούνται ότι θα κοπούν δέντρα στο πάρκο και έτσι να ελέγχουν την εξέλιξη του έργου.
Έκκληση για ψυχραιμία από την “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”
“Έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους η αντιπαράθεση να συνεχιστεί με ειρηνικά μέσα και η αναγκαία ανάπλαση του πάρκου να προχωρήσει» κάνει η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” με σχετική ανακοίνωσή της, στην οποία τονίζει ότι «ορισμένοι συμπολίτες μας δεν πείστηκαν για τις καλές προθέσεις της δημοτικής Αρχής, αυτό όμως δεν δικαιολογεί τον βίαιο τρόπο αντίδρασης”.
Παράλληλα, στο κείμενό της επαναφέρει το ζήτημα της συγκρότησης Επιτροπής Παρακολούθησης με εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων, των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (Δασική Υπηρεσία, ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ) και πολιτών – χρηστών του πάρκου, στην οποία να συμμετέχουν και οι δημότες που διατηρούν επιφυλάξεις για τη σωστή διαμόρφωσή του.
Ειδικότερα, όπως τονίζει στην παρέμβαση τής, “εδώ και πολλούς μήνες η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση για τη διαχειριστική μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη, είχε καταθέσει αρκετές προτάσεις για τη σχεδιαζόμενη ανάπλασή του.
Σε σχετική συζήτηση που είχαμε με τον δήμαρχο, κ. Βασίλη Λαμπρινό, μάς δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν θα κοπούν δένδρα και το πάρκο θα διατηρήσει τον σημερινό του χαρακτήρα, ως αστικό πάρκο δασικού τύπου, όπως προτείνει και η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή.
Η μελέτη, που κατατέθηκε στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις, αφού εγκρίθηκε προηγουμένως και από τη Δασική Υπηρεσία. Παρά τη δημόσια διαβεβαίωση του κ. δημάρχου για όλα τα παραπάνω, ορισμένοι συμπολίτες μας δεν πείστηκαν για τις καλές προθέσεις της δημοτικής Αρχής, αυτό όμως δεν δικαιολογεί τον βίαιο τρόπο αντίδρασης.
Κάνουμε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους η αντιπαράθεση να συνεχιστεί με ειρηνικά μέσα και η αναγκαία ανάπλαση του πάρκου να προχωρήσει”. Η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” επαναφέρει την πρόταση που έχει καταθέσει στην παρούσα δημοτική Αρχή, η οποία φέρει την υπογραφή του μέλους της κ. Μανόλη Βασιλάκη, που το 2014 είχε προτείνει να αποκτήσει ο Δήμος Ηρακλείου την έκταση απέναντι από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, κοντά στον προμαχώνα Βιτούρι και τον λόφο της Βίγλας με προσόψεις επί της λεωφόρου Δημοκρατίας και της οδού Πεδιάδος, και να τη διαμορφώσει ως χώρο πρασίνου.
Το ανατολικό τμήμα, εμβαδού περίπου 1200 τ.μ., ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το δυτικό, εμβαδού περίπου 3000 τ.μ., σε ιδιώτες και λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης. Στο δεύτερο τμήμα περιλαμβάνεται και το Ηρώον.
Σύμφωνα με την “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”, “από το σχέδιο πόλεως του 1936 ο χώρος αυτός είχε χαρακτηρισθεί ως χώρος πρασίνου. Το σχέδιο τροποποιήθηκε το έτος 1970 με Β.Δ. (ΦΕΚ 66Δ / 02.04.1970) για τον καθορισμό χώρου προς ανέγερση Διοικητηρίου.
Από τη μελέτη προστασίας και ανάδειξης της παλιάς πόλης της ομάδας Πανταζή προτείνεται ως κοινόχρηστος χώρος με κόκκινη οικοδομική γραμμή γύρω από το κτήριο του Ηρώου, ένα κτήριο με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, με στόχο τη διατήρησή του.
Η παραπάνω μελέτη έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του με αρ. 34/2009, όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ώστε αυτή να αποτελέσει το νέο σχέδιο πόλεως. Η εφαρμογή, έστω στο οικοδομικό τετράγωνο αυτό, της μελέτης προστασίας και ανάδειξης της παλιάς πόλης θα έχει δυο σημαντικά πλεονεκτήματα: Το πράσινο του πάρκου Γεωργιάδη θα αυξηθεί κατά 4,2 στρέμματα, θα συνδέεται με το πράσινο του λόφου της Βίγλας και θα φτάνει μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας. Θα εξασφαλίσει τη διάσωση και ανάδειξη και του κτηρίου του Ηρώου. Σ’ αυτό το τμήμα η φύτευση θα πρέπει να είναι χαμηλή, για να αναδειχθεί το Ηρώον”.