ΦΥΛΑΚΕΣ Αλικαρνασσού

«Μην στέλνετε εξαρτημένους χρήστες σε μονοπτέρυγες φυλακές όπως αυτή της Αλικαρνασσού γιατί είναι σαν να στέλνετε τα πρόβατα στο στόμα του λύκου» κάλεσε τις δικαστικές Αρχές ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Νίκος Φιλιππάκης, κατά την αποκαλυπτική ομιλία του στην ενημερωτική συνάντηση που συνδιοργάνωσαν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου και η Διεπιστημονική Ομάδα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

O πρόεδρος της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων φυλακών Αλικαρνασσού Νίκος Φιλιππάκης

Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Αλικαρνασσού επέλεξε να μεταφέρει στο ακροατήριο την πολυετή εμπειρία που κουβαλά, αποτυπώνοντας τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν κρατούμενοι και προσωπικό στο πλαίσιο λειτουργίας ενός συστήματος που πάσχει από δομές και ενίοτε στερείται  της κοινής λογικής.

Όπως υπογράμμισε, σε μία μονοπτέρυγη φυλακή όπως είναι αυτή της Αλικαρνασσού ο διαχωρισμός κρατουμένων σε εξαρτημένους και μη είναι ανέφικτος.

«Τα άτομα αυτά είναι «ευάλωτα». Χρησιμοποιούνται από τους εμπόρους, δεν έχουν καν θέληση για ζωή, δεν σέβονται τον εαυτό τους ούτε το σώμα τους και μετατρέπονται σε «βαποράκια».

Διερωτήθηκε μάλιστα  πώς  όταν οι ίδιοι οι ειδικοί παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να διαχειριστούν εξαρτημένα άτομα σε ένα ανοιχτό περιβάλλον,  οι …ανεκπαίδευτοι σωφρονιστικοί μπορούν να το καταφέρουν σε μία κλειστή φυλακή χωρίς τις απαραίτητες δομές.

Ο ίδιος περιέγραψε άγριες καταστάσεις που έχει κληθεί να διαχειριστεί με τους συναδέλφους του. «Να τρέχουμε στις 2 τα ξημερώματα γιατί κρατούμενος έκοψε κάθετα τις φλέβες του ή να ξεκρεμάμε άλλον που ήθελε να δώσει τέλος στην ζωή του». «Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε ανθρώπινο επίπεδο και μέσα από κάποια σεμινάρια».

Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη να αλλάξουν οι απαγορευτικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την μοναδική ολοκληρωμένη σύγχρονη δομή που λειτουργεί στην Ελλάδα αποκλειστικά για εξαρτημένα άτομα, στον Ελαιώνα Θηβών. Μία δομή που δεν παραπέμπει σε φυλακή, διαθέτει περιβάλλον που βοηθά τα εξαρτημένα άτομα, είναι σωστά δομημένη με προγράμματα, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Όπως είπε, το ειδικό κατάστημα του Ελαιώνα λειτουργεί από το 2002, εντούτοις πάντα υπάρχουν κενές θέσεις λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν τεθεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εκεί μπορούν να «φιλοξενηθούν» μόνο άτομα που μιλούν ελληνικά (κατά συνέπεια αποκλείονται οι αλλοεθνείς) και άτομα που δεν κουβαλούν πειθαρχικά. «Όμως ποιο εξαρτημένο άτομο δεν έχει διαπράξει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα» σχολιάζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταστάσεις επιβάλλουν να υπάρξει αναθεώρηση αυτών των προϋποθέσεων ώστε ως σύγχρονη και εξειδικευμένη δομή να εξυπηρετεί πραγματικά την αποστολή της, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να μην στέλνονται εξαρτημένοι κρατούμενοι (είτε υπόδικοι, είτε καταδικασθέντες) σε μονοπτέρυγες φυλακές.

Σε ό,τι αφορά πάντως στις φυλακές Αλικαρνασσού ο κ. Φιλιππάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινωνική υπηρεσία της φυλακής και στον ψυχίατρο, που όπως είπε, προσφέρει εθελοντικά πολύτιμες  υπηρεσίες  σε κρατουμένους της φυλακής (όπως και σε αυτή της Νεάπολης) ενώ στάθηκε ειδικά στο θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ που υλοποιείται στην φυλακή. Ένα «στεγνό» πρόγραμμα που έχει μεγάλη συμμετοχή κρατουμένων. Οι συναντήσεις γίνονται σε έναν ριζικά αναδιαμορφωμένο χώρο (παλιό σιδηρουργείο) που παραχώρησε η φυλακή και τον «μεταμόρφωσαν» με δικά τους έξοδα οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ.

Να σημειωθεί ότι οι δύο ενημερωτικές συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Θανάσης Γαλήνας για την διαχείριση περιστατικών με εξαρτημένα άτομα (ένα καυτό πρόβλημα που βρίσκεται σε όξυνση). Μέσα από αυτό το εγχείρημα  επιδιώκεται η λειτουργία ενός ευέλικτου μηχανισμού αποτελούμενου από συγκεκριμένα πρόσωπα που με την εμπειρία τους και τις επιστημονικές τους γνώσεις θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν το κάθε περιστατικό, δείχνοντας το δρόμο για την σωστή διαχείριση του.