τα όπλα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των συλλήψεων
Αίσθηση είχαν προκαλέσει τα όπλα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των συλλήψεων

Με την εμπλοκή ένστολων, δύο εκ των οποίων μάλιστα φέρονται να εντάσσονται στον βασικό κορμό της οργάνωσης, δρούσε πολυμελές κύκλωμα στην Κρήτη που εισήγαγε από προμηθευτές του εξωτερικού μη λειτουργικά όπλα, τα οποία μετέτρεπε της… κούτας ο θαυματουργός «οπλουργός» της ομάδας.

Είναι μία υπόθεση που είχε προκαλέσει αίσθηση στο πανελλήνιο λόγω ακριβώς της εμπλοκής ανδρών της ΕΛΑΣ στη διακίνηση και εμπορία των όπλων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να καταλήξουν και στα χέρια ποινικών. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί την Τετάρτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων με πολυάριθμους κατηγορούμενους να παραπέμπονται στο εδώλιο.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης είχε ξεκινήσει από το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι διωκτικές Αρχές. Η κεντρική φιλοσοφία ήταν η εισαγωγή από Αυστρία, Γερμανία και Αμερική μη λειτουργικών όπλων ή εξαρτημάτων μέσω μεταφορικών εταιρειών, τα οποία τροποποιούσαν, τα καθιστούσαν χρηστικά και τα πωλούσαν στη μισή τιμή στην εγχώρια αγορά, πλασάροντάς τα ως γνήσια εργοστασιακά. Ήταν τόσο επαγγελματική και λεπτομερής η τροποποίησή τους που οι υποψήφιοι αγοραστές δεν αντιλαμβάνονταν τη διαφορά.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι  και εκπρόσωποι εταιρειών του εξωτερικού απ’ όπου οι Κρητικοί προμηθεύονταν τον παράνομο  οπλισμό. Οι παραγγελίες δεν αφορούσαν μόνο την αγορά της Κρήτης. Μεγάλος αριθμός των όπλων προωθούνταν στην Αθήνα, πολλές φορές ακτοπλοϊκώς, ακόμα και σε δέματα με κρέας.

Σε ένστολο της Κρήτης οι Αρχές αποδίδουν ότι είχε αναπτύξει δίκτυο διοχέτευσης των όπλων στον νομό Χανίων και στην Αττική και είχε βάλει στο κόλπο ειδικούς φρουρούς με τους οποίους είχε συνυπηρετήσει στο παρελθόν. Ένστολος συγκατηγορούμενός του περιγράφεται ως μόνιμος σύνδεσμος στην Αττική. Του αποδίδεται ότι παραλάμβανε τον οπλισμό είτε ταχυμεταφορικά είτε ακτοπλοϊκά για να τον δειγματίσει στους υποψήφιους αγοραστές.

Ως κεντρικό πρόσωπο της οργάνωσης, υπό την έννοια του ηγετικού ρόλου, φέρεται ένας 35χρονος Χανιώτης, ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος κατά την ΕΛΑΣ ήταν εκείνος που έπαιρνε τις αποφάσεις, συντόνιζε και σχεδίαζε τις επόμενες κινήσεις.

Οι ρόλοι των υπολοίπων ήταν επιμερισμένοι. Κάποιοι «χρεώνονταν» με την απόκρυψη των όπλων και των πυρομαχικών, άλλοι με ειδικές γνώσεις πάνω στα όπλα αναλάμβαναν να τα τροποποιήσουν και να τα καταστήσουν ενεργά, συγκατηγορούμενοί τους είχαν επιφορτιστεί με την διαδικασία του δειγματισμού σε υποψήφιους αγοραστές και άλλοι είχαν την ευθύνη μεταφοράς και προώθησής τους σε Κρήτη και Αττική.

Σε έρευνα στο σπίτι του «οπλουργού» της οργάνωσης οι αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι με ένα εργαστήριο πλήρως εξοπλισμένο με ειδικά εργαλεία και μηχανήματα.

 

Η υψηλής αξιοπιστίας πηγή και η επισύνδεση

Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος μετά από πληροφορία «υψηλής αξιοπιστίας πηγής» που έφθασε στην Ασφάλεια Χανίων και αφορούσε στη δράση του 35χρονου, ο οποίος φέρεται να αναζητούσε βαρύ οπλισμό και συγκεκριμένα αντιαρματικά όπλα RPG για τη διάθεσή τους σε αλλοδαπούς.

Αξιολογήθηκε λοιπόν ότι μία τέτοια διασύνδεση θα εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας και έτσι επιστρατεύτηκαν τα «μεγάλα μέσα», δηλαδή αυτό της επισύνδεσης του τηλεφώνου του 35χρονου προκειμένου να τεθούν υπό παρακολούθηση οι επαφές του.

Από το υλικό που προέκυψε σε πρώτη φάση οι Αρχές κατέληξαν σε μία ομάδα ατόμων, ανάμεσα στα οποία και ένας ένστολος. Και κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης με τις έρευνες να επεκτείνονται  και σε άλλα πρόσωπα.

Εκτός από την κύρια υπόθεση των όπλων, στον ογκώδη φάκελο περιλαμβάνονται και άλλες πτυχές  που σχετίζονται με την παράλληλη δράση εμπλεκομένου προσώπου. Το άτομο αυτό φέρεται να κατηγορείται για εμπρηστικές ενέργειες και απόπειρες εκβίασης δύο επιχειρηματιών και ενός ιδιώτη για λόγους ανταγωνισμού αλλά και ερωτικής αντεκδίκησης.

 

Όταν το «μολών λαβέ»… κάνει τσαμπουκά

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται πλήθος καταγεγραμμένων συνομιλιών που κατά την ΕΛΑΣ το περιεχόμενό τους αφορά είτε σε ολοκληρωμένες αγοραπωλησίες όπλων και οπλισμού είτε σε απόπειρες αγοραπωλησιών. Αναφέρεται ακόμα ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν εφεύρει ειδικούς κωδικούς για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις για λόγους ασφαλείας.

Έτσι για παράδειγμα η φράση «μολών λαβέ» ή οι λέξεις «μπιχλιμπίδια»,  «ρολόι», «νανάκι» ή «μπιμπελά»  αντιστοιχούσαν σε πυροβόλα όπλα. Όταν μιλούσαν για «πλακάκια και σωλήνες» εννοούσαν κάνες και σιγαστήρες, τα «κουφετάκια» και «τα μακαρόνια Νο 9» ήταν τα φυσίγγια ενώ οι «ταϊστρες» και τα «ντεπόζιτα» ήταν οι γεμιστήρες.

Τον οπλουργό της οργάνωσης τον αποκαλούσαν συνθηματικά «μαραγκό ή ράφτη», αν το όπλο ήταν μεταχειρισμένο χρησιμοποιούσαν τις φράσεις «έχει σύννεφα» ή «κάνει τσαμπουκά» ενώ για τα χρήματα μία ήταν η λέξη: μέλι.