Τις επόμενες κινήσεις τους, ως απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προς τον Έλληνα πυροσβέστη, αστυνομικό και λιμενικό, ετοιμάζουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ενστόλων.
«Τα 50 λεπτά που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης τού τα επιστρέφουμε» λένε συνδικαλιστές των τριών Σωμάτων που μιλούν στην «Π» και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό, όπως λένε, που υφίστανται από την παρούσα κυβέρνηση.
Χθες επρόκειτο να συνεδριάσουν τα τριτοβάθμια σωματεία των συνδικαλιστικών ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος, Λιμενικού και Αστυνομίας, προκειμένου οι επόμενες δράσεις να είναι κοινές, αποσκοπώντας, όπως τονίζουν, στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαν γίνει, αλλά δυστυχώς έμειναν στα λόγια.
Απόλλωνας Φραγκιαδάκης: Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
«Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι συνάδελφοι αισθάνονται μεγάλη απογοήτευση, αγανάκτηση, εμπαιγμό, διότι κάθε χρόνο το επάγγελμά μας γίνεται όλο και πιο απαιτητικό. Και στη φετινή αντιπυρική περίοδο οι συνάδελφοι έδωσαν την ψυχή τους. Αυτό το κατάλαβαν οι συμπολίτες μας, που έβλεπαν τους πυροσβέστες να κοιμούνται κάτω από δέντρα, δίπλα σε σκαλοπάτια.
Η υπερεργασία είναι ατελείωτη και απλήρωτη λόγω των μεγάλων οργανικών κενών και ας δηλώνουν ότι έχουμε πολλούς πυροσβέστες στην Ελλάδα. Από την άλλη, αναμέναμε την αναγνώριση όλου αυτού από τον πρωθυπουργό. Αυτό που εισπράξαμε, όμως, ήταν η πλήρης απογοήτευση και απαξίωση, δίνοντάς μας 55 λεπτά στη νυχτερινή ώρα παραπάνω. Συνολικό ποσό το μήνα είναι περίπου 25 ευρώ!
Το θεωρούμε εμπαιγμό και ότι δεν αναγνωρίζεται αυτό που προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, ο πρωθυπουργός δεν είναι πιστός στις δεσμεύσεις του. Είχε υποσχεθεί και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση ότι αναγνωρίζει το επάγγελμα ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Είχε κατατεθεί σχετική πρόταση που πέρασε από την αρμόδια επιτροπή, αλλά το αποτέλεσμα είναι ο πυροσβέστης να μην θεωρείται σήμερα ότι κάνει ένα επάγγελμα επικίνδυνο και ανθυγιεινό.
Οι συνάδελφοι είναι αγανακτισμένοι και η πίεση που δεχόμαστε εμείς οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι είναι τεράστια. Στα 27 χρόνια που είμαι στον συνδικαλισμό δεν έχω δεχτεί μεγαλύτερη πίεση. Ως συνδικαλιστές μελετούμε τις επόμενες κινήσεις μας. Ήδη σήμερα (σ.σ. χθες) έχει κανονιστεί συνάντηση όλων των ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας για να καθορίσουμε από κοινού τη στάση μας».
Γιώργος Σφακιανάκης: Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης
«Γι’ ακόμα μια φορά στο ίδιο έργο θεατές… Οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια ξανά δεν υλοποιούνται, υποτιμούν τη νοημοσύνη του ένστολου προσωπικού και δεν σέβονται την αξιοπρέπειά μας. Προεκλογικά και σε προηγούμενες συναντήσεις που είχαμε πραγματοποιήσει είχαν υποσχεθεί ότι το επάγγελμά μας θα αναγνωριζόταν ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό που είναι από τα βασικά μας αιτήματα, χρόνια τώρα.
Δυστυχώς, βλέπω πως ό,τι και να κάνουμε, όσο και να δουλέψουμε και να δώσουμε την ψυχή μας, αυτοί που αποφασίζουν δεν πτοούνται με τίποτα. Με τόσους τραυματίες και νεκρούς στο πεδίο καθημερινά, δεν αλλάζει τίποτα. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, κάτι που θα αποφασίσουν οι πανελλήνιες ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας.
Θέλουμε να αποφασίσουμε τον τρόπο δράσης της επόμενης ημέρας. Θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί με σκοπό να πιεστεί ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση, αλλά και να κατανοήσει ότι το επάγγελμα του ενστόλου είναι επικίνδυνο. Κάθε χρόνο πάμε στη Θεσσαλονίκη και δεν έχουμε συναντήσεις με κανέναν υπουργό, δυστυχώς.
Επιδίδουμε ένα ψήφισμα στο γραμματέα του Υπουργού, δείχνοντάς μας με αυτό τον τρόπο, ότι δεν τους ενδιαφέρουμε καθόλου».
Νίκος Καλομοίρης: Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου
«Στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήσαμε ένστολες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όλα τα Σώματα Ασφάλειας για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Βρεθήκαμε έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, αλλά εκεί δυστυχώς δεν ήταν κανείς για να μας ακούσει.
Αυτό που μας εξέπληξε και επίτεινε την απογοήτευσή μας και την έντονη δυσαρέσκειά μας, ήταν ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία αύξηση στη νυχτερινή αποζημίωση 0,55 λεπτών μεικτά. Σημαίνει αύξηση 25 ευρώ τον μήνα με τα νυχτερινά, ενώ για όποιον αστυνομικό δεν κάνει νυχτερινές βάρδιες, η αύξηση είναι μηδέν ευρώ.
Αυτή είναι η αγάπη του πρωθυπουργού, η αγάπη της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια για τον Έλληνα αστυνομικό. Κι ενώ έχουν χαθεί τόσες ζωές συναδέλφων εν ώρα καθήκοντος και πόσοι άλλοι έχουν τραυματιστεί. Αυτή η κοροϊδία προς τον αστυνομικό πρέπει να σταματήσει.
Η κυβέρνηση μάς θεωρεί δεδομένους, λόγω του ότι είμαστε ένστολο σώμα και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, όπως σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα. Πρέπει όμως να πάρουμε αποφάσεις ως Σώματα Ασφαλείας και να πάψει η κυβέρνηση να μας θεωρεί δεδομένους και αναλώσιμους.
Εμείς προστατεύουμε πολίτες και πολιτικούς, αλλά εκείνοι δεν μας προστατεύουν. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει προς όλο το ένστολο σώμα. Αυτά τα 50 λεπτά αύξηση προτείνουμε στην κυβέρνηση να μην τα δώσει σε εμάς, να τα δώσει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι Έλληνες αστυνομικοί δεν είναι ούτε επαίτες.
Αν και δεν μας παρέχουν αυτά που θα έπρεπε και στηριζόμαστε στη μικρή βοήθεια από επιχειρηματίες και όχι από το κράτος, όπως θα έπρεπε, εμείς συνεχίζουμε να τιμούμε τον όρκο που δώσαμε».