Παρά το δύσκολο περιβάλλον και τα προβλήματα που δημιουργεί η covid, προχωρά με συντονισμένα βήματα το ερευνητικό έργο των ομάδων εργασίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που καταγράφουν με μεγάλη επιστημονική επιμέλεια όλο το εύρος των βλαβών και των ανοικτών πληγών που εμφανίζει σήμερα ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά. Στο στόχαστρο της νέας επιστημονικής ομάδας που βρέθηκε από την Παρασκευή στο Ηράκλειο η διάβρωση των μεταλλικών στοιχείων των μαρμάρων και των λίθων με έμφαση στις περιδέσεις του τρούλου.
Όπως είναι γνωστό, στο εσωτερικό του ναού σε πολλά σημεία των μαρμάρων υπάρχει μια υπερσυγκέντρωση αλάτων που προκαλεί διάβρωση. Φθορές καταγράφονται επίσης και στη λιθοδομή του ναού που εμφανίζει αρκετά προβλήματα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας.
Στην ερευνητική ομάδα που βρέθηκε στην πόλη μας για να μελετήσει και να αποτιμήσει τα προβλήματα αυτά, επικεφαλής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Μπατής, ειδικός επί των διαβρώσεων, και ταυτόχρονα συμμετείχαν και από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής οι καθηγητές Θεουλάκης και Στεφανής που ειδικεύονται στα θέματα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λίθων και μαρμάρων.
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο επιστημονικός υπεύθυνος του μεγάλου αυτού ερευνητικού έργου κ. Βλ. Κουμούσης η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου όλη η ερευνητική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί καθώς εκπνέει και ο συμβατικός χρόνος υποβολής προτάσεων.
Έχουμε δρομολογήσει παράλληλα με την ολοκληρωση της εργασίας να παρουσιάσουμε το πλήρες περιεχόμενο της στο πλαίσιο μιας ημερίδας όπου με τρόπο εύληπτο για το ευρύ κοινό θα εξηγήσουμε ποια ακριβώς είναι η κατάσταση του ναού, ποια είναι τα ευρήματά μας και ασφαλώς τις προτάσεις μας προκειμένου να αναταχθούν τα προβλήματα που εντοπίζονται.
Μέχρι σήμερα έχουμε καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή τέσσερις εκθέσεις και 42 σχέδια. Υπάρχει καταγεγραμμένο όλο το ιστορικό του ναού, η υφιστάμενη κατάσταση της παθολογίας που εμφανίζει και εκθέσεις σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής που έχουμε συμπεριλάβει όλα τα ρήγματα που βρυχώνται.
Ο ίδιος σημειώνει ότι έχει τοποθετηθεί ένας επιταχυνσιογράφος επάνω στο καμπαναριό του ναού που καταγράφει μικρές δονήσεις αλλα τους μεγάλους σεισμούς τους οποίους έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε σε κεντρικό επίπεδο μέσω του ίντερνετ και από την Αθήνα διαρκώς. Είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα και μόλις βλέπουμε ότι έχει εκδηλωθεί σεισμός στο Ηράκλειο, παρακολουθούμε τα στοιχεία που μας δίνουν τα μηχανήματα.
Ο καθηγητής τονίζει ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν παρακολουθούμε τη φθορά, αλλά δεν προκύπτει ραγδαία επιδείνωση. Ο ίδιος σημειώνει ότι με δική του πρωτοβουλία και εκτός του συμβατικού έργου, εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την παθολογία των βλαβών των πωρόλιθων των προσόψεων και των καμπαναριών από τις αιθάλες των μικροοργανισμών που αξίζει τον κόπο να καταγραφεί, με την έννοια ότι αφορά σε ένα διαρκές ζήτημα το οποίο θα συναντάμε συνεχώς μπροστά μας.