Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένα από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια της χώρας διεθνούς ενδιαφέροντος που μπαίνουν σε τροχιά ιδιωτικοποίησης των οποίων οι δραστηριότητες, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΤΑΪΠΕΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικά για το λιμάνι του Ηρακλείου καταγράφεται ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την παραχώρηση με τη μορφή της μακροχρόνιας μίσθωσης δύο κεντροβαρών δραστηριοτήτων, αυτών της κρουαζιέρας και της διαμετακόμισης με τη χρήση των κοντέινερ.
Τη διαδικασία αξιοποίησης των δέκα περιφερειακών λιμένων διεθνούς ενδιαφέροντος που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του ξεκίνησε και επίσημα το ΤΑΪΠΕΔ με επιστολή του προέδρου του Αρη Ξενόφου προς τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των οργανισμών λιμένων.
Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούνται νέοι εκπροσώποι σε κάποια από τα διοικητικά συμβούλια, ενώ ανατίθενται πρόσθετες αρμοδιότητες στον επικεφαλής της ομάδος «Ποσειδών», όπως αποκαλείται το συγκεκριμένο τμήμα του ΤΑΪΠΕΔ, Αθανάσιο Λιάγκο.
Τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος είναι αυτά που διαχειρίζονται οι Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου.
Στο πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που θα προχωρήσουν άμεσα με παραχωρήσεις επιμέρους δραστηριοτήτων (εμπορικές, κρουαζιέρας, εμπορευματοκιβωτίων κ.λπ.) περιλαμβάνονται οι: Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καβάλα και Βόλος.
Στην επιστολή του ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΪΠΕΔ Αρης Ξενόφος ενημερώνει πως «στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας αναφορικά με την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμένων του προγράμματος αξιοποίησης του Ταμείου, ενισχύουμε την ομάδα έργου λιμένων του ΤΑΪΠΕΔ με στελέχη από το υφιστάμενο δυναμικό μας.
Παράλληλα, αναδιαρθρώνουμε την εκπροσώπησή μας στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών λιμένων, ώστε να διασφαλίζεται κατάλληλος συντονισμός ενεργειών, αφού πλέον ο εκπρόσωπός μας θα είναι το αντίστοιχο σημείο αναφοράς στην ομάδα έργου λιμένων.
Ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής Στρατηγικής και Συντονισμού Εργων Λιμένων και Μαρινών του ΤΑΪΠΕΔ, συνεχίζει να έχει την ευθύνη του συνολικού συντονισμού και θα ενημερώσει στη συνέχεια κάθε λιμάνι χωριστά για τις αντίστοιχες αλλαγές».
Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΤΑΪΠΕΔ, στα λιμάνια που διαχειρίζεται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου «έχει επιτευχθεί, τα τελευταία χρόνια, εξορθολογισμός των δαπανών και βελτίωση των εσόδων με παράλληλη αύξηση κερδών.
Όλοι αυτοί οι οργανισμοί έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, μηδενική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και διαθέτουν πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο. Επιπλέον, αποδίδουν μέρισμα στο Δημόσιο.
Οι προϋπολογισμοί τους παρακολουθούνται μηνιαίως από το ΤΑΪΠΕΔ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τακτοποίηση χρόνιων θεμάτων μεταξύ δήμων και οργανισμών λιμένων για τον αποχαρακτηρισμό των χερσαίων ζωνών τους.
Παράλληλα συντονίζονται πλέον δράσεις μεταξύ των οργανισμών λιμένων για τη δημιουργία clustering κρουαζιέρας και την κοινή διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε εξέλιξη βρίσκονται δε και έργα συντήρησης των λιμενικών υποδομών σε όλα τα λιμάνια.
Εκτιμάται ότι τα δυνητικά περιθώρια ανάπτυξής τους είναι πολύ μεγαλύτερα και υπολογίζεται ότι είναι εφικτός ακόμα και ο ταχύρρυθμος διπλασιασμός των εσόδων τους, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, κάτι που αποτελεί και τον λόγο των ιδιωτικοποιήσεων δραστηριοτήτων που ξεκινούν τώρα».