Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τον κατασκευαστικό κλάδο που ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν ανακοινώσει τους πίνακες αναθεώρησης δημοσίων έργων, προκειμένου να δοθούν συντελεστές προσαρμογής των μεγάλων αυξήσεων στις πρώτες ύλες των βασικών δομικών υλικών που κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα δεκάδες έργα.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί η προβλεπόμενη από το νόμο αναθεώρηση των τιμών, την ίδια ώρα που ο κατασκευαστικός κλάδος διαβεβαιώνει ότι δεν θα περιμένει για πάντα, ξεκαθαρίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η διακοπή των εργασιών.
Όπως τονίζει μεταξύ άλλων το στέλεχος του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών) κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια στασιμότητα στον κλάδο καθώς όλοι προσδοκούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι πίνακες αναθεώρησης των δημοσίων έργων. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να βγουν συντελεστές προσαρμογής των μεγάλων αυξήσεων του κόστους των οικοδομικών υλικών που εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε ποσοστό 40-50% προκειμένου να μπορέσει να ισορροπήσει ο κλάδος.
Βεβαίως τα ποσοστά αυτά δεν θα καλύψουν το σύνολο της αύξησης, αλλά σίγουρα είναι μια καλή αρχή για να μπορέσει ο κλάδος να κινηθεί και να μπορέσει να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τις γιγαντιαίες αυξήσεις των τιμών. Ο ίδιος εξηγεί ότι από τις αρχές του 2021 μέχρι το τέλος Μαΐου, άρχισε απότομα μια κατακόρυφη αύξηση των τιμών των δομικών υλικών, που αποτελούν τον κορμό της κατασκευής των έργων.
Έτσι για παράδειγμα, ο σιδηροπλισμός καταγράφει μια μεγάλη αύξηση που έχει φτάσει το 100% όπως επίσης και όλα τα οικοδομικά υλικά που έχουν μεγάλη άνοδο.
Το αρμόδιο Υπουργείο έχει δεχτεί ισχυρότατες πιέσεις από όλους τους εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου, που έχει ξεκαθαρίσει με όλους τους τρόπους το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να ολοκληρώσουν συμβάσεις, που κοστολογήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο χωρίς να έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές και αναπόφευκτα οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία ολοκλήρωσης των έργων.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο έχει ήδη επεξεργαστεί τους πίνακες με τους αναθεωρημένους συντελεστές από τους οποίους όπως υπογραμμίζει ο κ. Αθουσάκης δεν θα επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο επειδή τα κεφάλαια αυτά θα αντληθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια στα συμβασιοποιημένα έργα.
Σύμφωνα με τον κ. Αθουσάκη, το φαινόμενο αυτό της ραγδαίας αύξησης των τιμών που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, σε αυτή τουλάχιστο τη φάση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι αυξήσεις ήρθαν για να μείνουν. Ακόμα και στο ενδεχόμενο μετά από δύο χρόνια να εξισορροπηθούν οι τιμές, η αύξηση θα μείνει, καθώς κανένα υλικό που η τιμή του έχει ανέβει κατά 80% δεν μπορεί να πέσει θεαματικά.
Όσο και να μειωθεί, η αύξηση 50% θα μείνει. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται ο ορισμός συντελεστών αναθεώρησης για την κάλυψη των σημαντικών μεταβολών και αυξήσεων, που έχουν επέλθει στις τιμές των βασικών υλικών όπως εξάλλου προβλέπεται από τη νομοθεσία.