Στον «αέρα» είναι 400.000 απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ
Στον «αέρα» είναι 400.000 απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ

Έδωσαν πανελλήνιες, σπούδασαν, πήραν το πολυπόθητο πτυχίο αλλά εδώ και τρία χρόνια που ουσιαστικά έκλεισαν τα Ιδρύματα από τα οποία αποφοίτησαν διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Για τρία χρόνια αδιαφορίας, αναπάντητων ερωτημάτων και εμπαιγμού 400.000 αποφοίτων ΑΕΙ τεχνολογικού τομέα κάνει λόγο ο Σύλλογος Αποφοίτων & Φοιτητών Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Αλέξανδρος Μπριτζολάκης, αναφέρει στην «Π» πως το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, αφορά αποφοίτους και άλλων Ιδρυμάτων. Η αδικία είναι εμφανής σε επαγγέλματα όπως είναι οι μηχανολόγοι, όπου το ΤΕΕ δεν παρέχει ανάλογα δικαιώματα με το επίπεδο των σπουδών τους. Εξαιρούνται από τις προκηρύξεις, αφού πλέον ζητάνε άτομα Π.Ε. ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπως λέει, φαίνεται να τους έχει ξεχάσει. Εκτός συνόρων, το πτυχίο τους αναγνωρίζεται, όμως, από τη στιγμή που τα Ιδρύματα από τα οποία αποφοίτησαν έχουν κλείσει, είναι στον «αέρα».

Ο σύλλογος αναφέρει πως πριν από έναν χρόνο υπήρξε σχετικός διάλογος των εκπροσώπων Συλλόγων Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Πειραιά και Κρήτης) με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο όπου ανέφερε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. «Παρ’όλα αυτά βλέπουμε μετά λύπης πως ουδεμία δέσμευση έχει ολοκληρωθεί και ότι ούτε καν έχουν αρχίσει αυτές να υλοποιούνται, θέτοντας όλες τις δεσμεύσεις ως ανυπόστατες, καθότι πλέον έχουν τεθεί εκτός χρονικού πλαισίου.

Ο κ. Μπριτζολάκης
Ο κ. Μπριτζολάκης

Για όλη αυτήν την κατάφωρη αδικία δεν παύουν να φέρουν ευθύνη οι Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων που απορρόφησαν Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.), με κυριότερες αυτές των Α.Ε.Ι. Π.Τ., που προέκυψαν ως νέα ιδρύματα στο πλαίσιο της εφαρμογής του ν.4610/2019. Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που αποτελεί νέο ίδρυμα (με την κατάργηση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης), δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία ή παρέμβαση σε ιδρυματικό επίπεδο.

Εξαίρεση βεβαίως αποτελεί η Πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που έχει εκδώσει πόρισμα σε επίπεδο γνωμοδοτικής επιτροπής όπου προτείνει ένα αναλυτικό πλαίσιο αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Αθήνας και Πειραιά) σε μορφή πρότασης νόμου», τονίζει.

Οι απόφοιτοι καλούν την πολιτεία να ενσκήψει στο ζήτημά τους και στην επίλυση αυτού καθότι:

«• Προσβάλλει ανεπανόρθωτα το κύρος των πτυχίων μας και των σπουδών μας αφού μας καθιστά απόφοιτους ιδρυμάτων και τμημάτων που δεν υπάρχουν πια.

  • Εισάγει αυθαίρετες διακρίσεις που δεν είναι εναρμονισμένες με τo Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF). Αποτελούμε μοναδική εξαίρεση καθότι σε ανάλογες περιπτώσεις «μετεξέλιξης ή πανεπιστημιοποίησης» εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προβλέφθηκε η ισοτιμία και η αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων με τα νέα πτυχία, όπως στην περίπτωση μετατροπής των πτυχίων Κ.Α.Τ.Ε.Ε. σε Τ.Ε.Ι., της πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής, Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Α.Β.Σ.Π. όπου με Π.Δ. 377/1989 προβλέφθηκε η ισοτιμία και αντιστοίχιση των πτυχίων των αποφοίτων με τα νέα πτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
  • Οδηγεί χιλιάδες ερευνητές και επιστήμονες που αποφοίτησαν από τμήματα Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) σε εκδιωγμό από τη χώρα καθότι το πτυχίο τους στο εξωτερικό αναγνωρίζεται κανονικά ως πανεπιστημιακού επιπέδου.

Διεκδικούμε από την πολιτεία καθώς και από τις εκάστοτε πρυτανικές αρχές που απορρόφησαν Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.):

  • Να σεβαστούν την ιστορία των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.), τους απόφοιτους των ιδρυμάτων αυτών καθώς και τους φοιτητές προσωρινού κύκλου σπουδών Τ.Ε., των ιδίων ιδρυμάτων.
  • Όσον αφορά τα ιδρύματα που απορρόφησαν Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.), να πάρουν σαφή θέση για το ζήτημα μέσω πορίσματος που θα προτείνει διαδικασίες αντιστοίχισης πτυχίων των αποφοίτων του πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) με τα νέα πτυχία του ν.4610/2019.
  • Η κυβέρνηση να τοποθετηθεί καθοριστικά επί του ζητήματος και να προχωρήσει σε άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, πάντα σε πλαίσιο διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, όπως και με τους Συλλόγους Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.).

Ζητούμε και διεκδικούμε ένα δημοκρατικό και ουσιαστικό πλαίσιο διαλόγου για την επίλυση ενός ζητήματος που απασχολεί πάνω από 400.000 πολίτες σε όλη τη χώρα».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν ο Σύλλογος Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας & Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας/Πελοποννήσου και ο  Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων κατά του brain drain.