Ο κλοιός των ασφυκτικών αντιδράσεων των φορέων που έχουν ξεσηκωθεί εν όψει της δρομολογούμενης αύξησης των δημοτικών τελών μέχρι και 29% ανάγκασε τη δημοτική Αρχή να κάνει ένα βήμα πίσω αποσύροντας προσωρινά την εισήγηση της προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος με φορείς αλλά και με τις νεοεκλεγείσες δημοτικές παρατάξεις.
Το θέμα θα επανέλθει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση το αργότερο σε μια εβδομάδα σύμφωνα με τον δήμαρχο Β.Λαμπρινό ο οποίος υπεραμύνθηκε των χειρισμών της δημοτικής Αρχής τονίζοντας ότι είναι μια πάγια τακτική των απερχόμενων δημοτικών Αρχών να αφήνουν στις επόμενες προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα για να μπορούν να λειτουργήσουν.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι φορέων που είχαν δυναμική αντίδραση απέναντι στη δημοτική Αρχή που βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρή κριτική σε σχέση με το αν νομιμοποιείται ηθικά, πολιτικά και νομικά να δεσμεύσει την επόμενη δημοτική Αρχή σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν και ηχηρές απουσίες αφού κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Σώματος.
Η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη Ηλιάκη επικαλέστηκε το νόμο 3852 του 2010 άρθρο 62 το οποίο ορίζει ρητά ότι ένα μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές και μέχρι να παραδώσει τη σκυτάλη η απερχόμενη δημοτική Αρχή στη νεοεκλεγείσα δεν νομιμοποιείται το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει θέματα παρά μόνο εξαιρετικά επείγοντα που αφορούν απρόβλεπτες ανάγκες ή την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων. Όπως ξεκαθάρισε, αυτό δεν είναι θέμα που εμπίπτει σε αυτά που ο νόμος ορίζει ότι νομιμοποιείται το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει και επιπλέον έθεσε ζήτημα ηθικό σε σχέση με το ότι δεν μπορεί να δεσμεύεται η επόμενη δημοτική Αρχή για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Από την πλευρά του ο Ευρυπίδης Κουκιαδάκης ξεκαθάρισε ότι πέρα από το τυπικά νομικό ζήτημα υπάρχει μια κρίσιμη πτυχή που αφορά στο ότι «θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διάλογος και με τους φορείς και μεταξύ των παρατάξεων». Μάλιστα σχολίασε δεικτικά ότι δεν επιθυμεί να αποχωρήσει το σημερινό δημοτικό συμβούλιο από τη θητεία του με μια εξωθεσμική λειτουργία, και πρότεινε το θέμα να αποσυρθεί. Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρινός υπεραμύνθηκε των χειρισμών της δημοτικής Αρχής τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει νομικό θέμα» και παρέπεμψε στην ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου, για λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρω-σης”, Δημήτρης Βρύσαλης, έθεσε τη δημοτική Αρχή προ των ευθυνών σημειώνοντας ότι η εισήγηση πρέπει να αποσυρθεί γιατί είναι αντιλαϊκή, όχι επειδή δεν το επιτρέπει ο νόμος. Μάλιστα κάλεσε και τις άλλες παρατάξεις να πάρουν θέση για την ουσία του θέματος που είναι καθαρά πολιτικό και στη βάση αυτή είναι κομβικό ζήτημα να πάρουν θέση οι τοπικοί φορείς τονίζοντας ότι η καλύτερη επιλογή είναι η εισήγηση να αποσυρθεί.
Από την πλευρά του ο κ. Λυγερός ζήτησε την αναβολή της συζήτησης προκειμένου να προηγηθεί μια συζήτηση με τη νεοεκλεγείσα δημοτική Αρχή, η οποία θα εγκατασταθεί την 1η Ιανουαρίου και θα έχει δεμένα χέρια σε πολλά πράγματα.
Σημείωσε ότι διαχρονικά οι νεοεκλεγείσες δημοτικές Αρχές έβρισκαν έτοιμους προυπολογισμούς για να λειτουργήσουν και σημείωσε ότι αν καθυστερήσουμε δύο ή τρεις μήνες την υλοποίηση του επόμενου προγράμματος είμαστε «φάουλ» Ο ίδιος πρότεινε να αναβληθεί και να συγκληθεί μία σύσκεψη με τις παρατάξεις της επόμενης δημοτικής περιόδου. Μάλιστα απευθυνόμενος στον Β.Λαμπρινό σημείωσε με νόημα ότι “πολλά έχει τραβήξει η πλάτη σας κ. Δήμαρχε, μην πάρετε κ αυτό από πάνω σας”.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης ξεκαθάρισε ότι το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και όχι νομικό. Όπως είπε “30% στα τέλη είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό” σημειώνοντας ότι “ οι ίδιοι καταναλωτές που θα πληρώσουν τα αυξημένα τέλη θα πληρώσουν και την αύξηση στα τραπεζοκαθίσματα και αυτό είναι μια τρομακτική επιβάρυνση σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί και η ακρίβεια τσακίζει τα εισοδήματα. Ο Γ.Κουράκης πρόσθεσε ότι “η πρόταση να γίνει διάλογος με τους φορείς και τις παρατάξεις που θα αναλάβουν είναι σωστή”.
Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Πέτρος Ινιωτάκης στη στάση της δημοτικής Αρχής που απευθυνόμενος στο δήμαρχο είπε δεν έχετε κανένα δικαίωμα και απορώ πώς τολμάτε να μας βάζετε όλους τους συμβούλους που φεύγουμε, σε αυτή τη θέση.
Την πολιτική απόφαση πρέπει να την πάρει ο νέος δήμαρχος και το νέο δημοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γρηγόρης Πασπάτης ανακοίνωσε ότι το θέμα αποσύρεται, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Τροφίμων και Ποτών, Δημήτρη Βουρλιώτη γιατί δεν δόθηκε δυνατότητα στους φορείς να μιλήσουν για ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Με την άποψη αυτή συμπαρατάχθηκε και ο Νίκος Γιαλιτάκης, ο οποίος κάλεσε τη δημοτική Αρχή να ακουστεί η άποψη τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.