Σαν να μην έφθανε ο σχεδιασμός για τις 27 ανεμογεννήτριες στο Δήμο Σητείας, ούτε η χωροθέτηση ανεμογεννητριών σε κάθε κορυφή σχεδόν της Κρήτης, με έμφαση στην περιοχή του Λασιθίου, έρχονται τώρα και τα παράκτια αιολικά πάρκα, να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα κι ακόμα περισσότερες αντιδράσεις στην Ανατολική Κρήτη.
Το θέμα δεν είναι τωρινό, αλλά βρίσκει τους κατοίκους ειδικά του Λασιθίου έτοιμους για τεράστιες αντιδράσεις, με δεδομένο ότι παρατηρείται μια τεράστια προχειρότητα σε σχέση με τον σχεδιασμό των επενδύσεων, μια απόλυτη απαξίωση σε περιοχές Natura και μια γενικευμένη προσπάθεια πειθούς πως οι ανεμογεννήτριες είναι καλές για την Κρήτη και η τοπική κοινωνία οφείλει να τις κάνει αποδεκτές. Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις και οι ισχυρισμοί του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις «απάτητες κορυφές» που στην ουσία προστατεύουν κατά κανόνα τα Χανιά από τις ανεμογεννήτριες αλλά όχι το Λασίθι και την υπόλοιπη Κρήτη, έρχονται να ρίξουν ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά.
Τόσο οι κάτοικοι, κυρίως του Λασιθίου, αλλά και ευρύτερα της Κρήτης, όσο όμως και εκπρόσωποι φορέων, κάνουν πλέον λόγο για μια συνολικά επιχειρούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να παραδώσει συγκεκριμένες κορυφές και θάλασσες της Κρήτης στα χέρια συγκεκριμένων εταιριών και να υποβαθμίσει στο μέγιστο βαθμό, συγκεκριμένο μέρος του φυσικού κάλλους, στο βωμό των υπερκερδών κάποιων ημέτερων.
Το Λασίθι βέβαια δεν είναι η μοναδική περιοχή που αντιδρά στην εγκατάσταση παράκτιων ανεμογεννητριών και εν γένει ανεμογεννητριών, με κοινό παρονομαστή στην εξίσωση, το ότι οι άνθρωποι, το φυσικό κάλλος και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να μπαίνουν πάνω από τα κέρδη, πολλώ δε μάλλον όταν τα κέρδη συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων.
Αναφέρεται ότι η πιο πρόσφατη χωροθέτηση των Αιολικών Πάρκων, όπως προβλέπεται από το έγγραφο, πρόκειται να γίνει στη Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο και ειδικότερα στις περιοχές: Αθερινόλακκος και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Διονυσάδες της Σητείας ενώ στον Άγιο Νικόλαο περιλαμβάνονται οι περιοχές Κολοκύθα, Σπιναλόγκα, το Ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη (Αφορεσμένος) και συνεχίζει δυτικά μέχρι και λίγο πριν τη Μίλατο, το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου που ανήκει στην τοπική ενότητα Νεαπόλεως.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στην Κρήτη ήδη οι αντιδράσεις είναι πάρα πολλές, με πρώτο το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, το οποίο και είχε αρνηθεί ομόφωνα την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον κόλπο Μεραμπέλου, έχοντας τονίσει μάλιστα την καταστροφική επίδραση που θα έχει στο περιβάλλον και στην υποψηφιότητα της Σπιναλόγκας για ένταξη στην UNESCO.
Στις παραπάνω περιοχές περιλαμβάνονται η Ελούντα, ο αρχαιολογικός χώρος της Σπιναλόγκας (Α’ Αρχαιολογική Ζώνη) και τα νησάκια Διονυσάδες που είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχή Natura. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ Λασιθίου «παρόλο που στην περιοχή υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες και μνημεία, όπως η Σπιναλόγκα και η Κολοκύθα, δεν γνωμοδοτεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία γιατί (σ.σ. οι ανεμογεννήτριες) δεν εγκαθίστανται σε χερσαίο χώρο». Συνολικά πρόκειται να τοποθετηθούν 141 ανεμογεννήτριες, όπως προβλέπει το έγγραφο του υπουργείου.
Ομόφωνη αντίθεση είχε εκφραστεί και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ αντίθετες ψήφους σε επικείμενη επένδυση είχαν λάβει τα σχέδια εγκατάστασης παράκτιων ανεμογεννητριών και από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Δυναμικές κινητοποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί παράλληλα στο Λασίθι, το οποίο και απορρίπτει ομόφωνα τη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών. Αντίθετο στην χωροθέτηση ανεμογεννητριών είναι και το Οροπέδιο που είχε πραγματοποιήσει ημερίδα και κινητοποιήσεις ενάντια στην χωροθέτηση τους, στην οποία και είχαν εκφράσει την υποστήριξη τους, εκτός από το Δήμο Οροπεδίου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Τζερμιάδω «Αναγέννηση», Ψυχρού «Ξένιος Ζευς», Σύλλογος Γυναικών Οροπεδίου Λασιθίου «Ρέα», Μαρμακέτου, Μέσα Λασιθίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Μαγουλα, Πλατής και Αγίου Χαραλάμπου.
Αντίστοιχες αντιδράσεις βέβαια υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, επειδή ακριβώς διαπιστώνεται πως οι εταιρίες δεν λαμβάνουν καν υπόψη τους τις τοπικές κοινωνίες ή τη συνολικότερη ανάπτυξη και προσπαθούν να πείσουν ότι οι ανεμογεννήτριες σε «κάποιους αρέσουν» και δίνουν μια «όμορφη εικόνα» τελικά που δεν επηρεάζει το περιβάλλον.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πάντως έχει ασκήσει κατ’ επανάληψη δριμεία κριτική στις μελέτες, επισημαίνοντας ελλείψεις, ασυνέπειες και ακατάλληλα κριτήρια που αγνοούν την προστασία της βιοποικιλότητας. Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατηγορούνται για άνευ νοήματος χωροθέτηση αιολικών πάρκων ακόμα και εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000. Επισημαίνονται επίσης σοβαρές αδυναμίες στις μελέτες, όπως η ύπαρξη διπλής αρίθμησης σελίδων και η έλλειψη βιβλιογραφικών αναφορών.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε Κρήτη και Κέρκυρα συναντά σθεναρή αντίθεση από τοπικές κοινωνίες και περιβαλλοντικούς φορείς, ενώ ανησυχίες εκφράζονται επίσης και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την έλλειψη επαρκούς χωροταξικού σχεδιασμού.
Είναι λοιπόν σαφές ότι η υλοποίηση των σχεδίων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη τις εύλογες ανησυχίες και να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.