Αν πιστέψουμε στα θαύματα τότε θα πρέπει να έβαλαν το χέρι τους και ο Άγιος Μηνάς και η Αγία Αικατερίνη για να μην έχουμε δραματικές απώλειες όταν κατέρρευσε μέρα μεσημέρι στην οδό Καζάνη, στο κέντρο της πόλης, ένα τσιμεντένιο προστέγασμα καταστήματος. Σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του κέντρου, εκεί που δεκάδες μικρά παιδιά παίζουν ανυποψίαστα, η κατάρρευση θα μπορούσε να έχει τραυματίσει ακόμα και να έχει σκοτώσει άνθρωπο.
Ο στενός δρόμος που ενώνει την πλατεία Αγ. Αικατερίνης με τη λεωφόρο Καλοκαιρινού γέμισε μπάζα, από την κατάρρευση που συμπαρέσυρε και μια λαμαρίνα που είχε τοποθετηθεί για να προσφέρει σκίαση στο κατάστημα τα οποία κληθηκε να μαζέψει η πυροσβεστική. Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται να αναδείξει για μια ακόμα φορά ότι το Ηράκλειο είναι μια πόλη γεμάτη «κινητές βόμβες» από τα γηρασμένα και ασυντήρητα κτήρια που καταρρέουν μέρα με τη μέρα.
Σήμερα στην περιοχή αναμένεται να μεταβεί ο αντιδήμαρχος πολοεοδομίας κ. Γ. Καραντινός και η προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Μ.Φραγκιουδάκη, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να οργανώσουν τα επόμενα βήματα.
Η κ. Φραγκιουδάκη με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα ακόμα καμπανάκι στους ιδιοκτήτες που οφείλουν να φροντίζουν τις ιδιοκτησίες τους για να μην καταρρεύσουν και για να μην είναι η αιτία να αφαιρεθούν ανθρώπινες ζωές.
Δεν μπορεί η υπηρεσία να βρίσκεται παντού διότι το αποδεκατισμένο προσωπικό της το οποίο με την πάροδο των χρόνων θα λιγοστεύει ακόμα περισσότερο, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό τον τεράστιο όγκο δουλειάς. Πάντως αυτές οι καταστάσεις το βέβαιο είναι ότι πάνε πίσω μια πόλη και μπορούν να φέρουν ανθρώπινες απώλειες. Για το λόγο αυτό απαιτείται υπευθυνότητα και προσοχή από όλους.
«Εμείς από την πλευρά μας έχουμε στείλει άπειρα ειδοποιητήρια και κάποιοι ανταποκρίθηκαν.
Όμως πολλοί άλλοι κινδυνεύουν να καταλήξουν στα δικαστήρια αν ειδοποιηθούν αλλά αγνοούν την έκκληση της αποκατάστασης της ιδιοκτησίας. Δεκάδες τέτοιες υποθέσεις αναμένεται να βρεθούν στα χέρια του Εισαγγελέα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν αποκαταστήσει στις όψεις των κτηρίων τους προβλήματα που εγείρουν κινδύνους για τους περαστικούς και αφορούν σε ρηγματώσεις, αποσαθρωμένους σοβάδες, στέγες, παράθυρα και περβάζια που καταρρέουν, και απειλούν τραυματίσουν ανυποψίαστους περαστικούς.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της πολεοδομίας, το πρόβλημα που έχει οξυνθεί έντονα σε όλη τη πόλης, δεν αφορά μόνο στα παλαιά κτίσματα της παλιάς πόλης, αλλά και πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’70 και του ’80 όπου οι ιδιοκτήτες συχνά δεν ομονοούν για οικονομικούς λόγους στο θέμα της αποκατάστασης των κτηρίων τους.
Μάλιστα έχει καταγραφεί το φαινόμενο, ένοικοι μιας πολυκατοικίας, να ζητούν την παρέμβαση της πολεοδομίας για να καταγραφεί το πρόβλημα του ακινήτου τους, ώστε να ασκηθεί η αναμενόμενη πίεση που θα αναγκάσει το σύνολο των ιδιοκτητών να συμβάλει στην αποκατάσταση του προβλήματος. Ωστόσο το πρόβλημα των «τραυματισμένων» όψεων των κτηρίων εστιάζεται πιο έντονα στον ιστορικό ιστό, καθώς το τμήμα αυτό της πόλης έχει και το μεγαλύτερο αριθμό διερχομένων που κινδυνεύουν από τη μια στιγμή στην άλλη να τραυματιστούν από αδέσποτους σοβάδες που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους.