Μία πόλη περίπου 50.000 κατοίκων ταξιδεύει κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο για διακοπές στην Κρήτη μέσω του αεροδρομίου Ηρακλείου και παρά το γεγονός ότι οι διακοπές έχουν γίνει πιο ακριβές, η ζήτηση παραμένει υψηλή.
Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου είπε στην “Π” ότι καθημερινά οι αφίξεις από το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” φθάνουν τις 9.000-10.000 και τα τριήμερα Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή φθάνουν τις 50.000.
Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτές τις ημέρες βρίσκονται για διακοπές στην Κρήτη περίπου 150.000 τουρίστες. Οι πληρότητες στα μεγάλα ξενοδχεία ξεπερνούν το 85%.
Νούμερα του 2019 αλλά με αυξημένα τα ξενοδοχειακά κόστη
“Σίγουρα θα πιάσουμε τα νούμερα του 2019” ανέφερε “εκτός σοβαρού απροόπτου”.
Ωστόσο, τόνισε ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα αλλά και ενέργεια αυξάνουν τα ξενοδοχειακά κόστη μειώνοντας τα έσοδα.
Ακριβότερες έως 30% οι διακοπές
Ρεπορτάζ για την αύξηση των τιμών στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού παραθέτει η Βαυαρική Ραδιοφωνία BR στην ιστοσελίδα της. «Μετά από τα χρόνια της πανδημίας πολλοί πηγαίνουν στον ηλιόλουστο νότο. Όμως οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλών τιμών ενέργειας γίνονται αισθητές και στην Ελλάδα. Αυτό κάνει τις διακοπές στην Ελλάδα έως και 30% πιο ακριβές» αναφέρει το δημοσίευμα.
Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Σύμφωνα με τον τουριστικό σύνδεσμο ΣΕΤΕ οι τιμές διαμονής σε ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί φέτος από 10 έως 30%. Γίνονται ωστόσο προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλά. Ωστόσο οι ξενοδόχοι έρχονται αντιμέτωποι τόσο με τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια όσο και στα τρόφιμα (…) Aλλά δεν αυξάνονται μόνο οι τιμές των ξενοδοχείων.
Πέρυσι οι παραθεριστές σε δημόσιες παραλίες της Κρήτης, δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, πλήρωναν κατά μέσο όρο επτά ευρώ για ομπρέλα και ξαπλώστρα. Το σετ αυτό κοστίζει πλέον δέκα ευρώ, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να ακριβύνουν κι άλλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχουν ακριβύνει φέτος κατά 25 με 30% σύμφωνα με τον τουριστικό σύνδεσμο».
Αλλά και για το φαγητό θα πρέπει οι τουρίστες να βάλουν «πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» παρατηρεί η BR. «Ένα απλό παράδειγμα δίνει το πιο δημοφιλές ελληνικό street food, το σουβλάκι. Για την ώρα κοστίζει κατά μέσο όρο 3,5 ευρώ, ενώ πριν από ένα χρόνο 2,40 ευρώ». Κλείνοντας το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Ο υψηλός πληθωρισμός έχει κι άλλες συνέπειες για την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα.
Υπάρχει έλλειψη πάνω από 50.000 εργαζομένων, κυρίως βοηθητικού προσωπικού. Στις αρχές Μαΐου ο κλάδος φοβόταν ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού θα έχει συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».