“Όχι” στον υβριδικό υπό το βάρος πιέσεων
Ανάρτηση πανό και διαμαρτυρίες περιελάμβαναν οι αντιδράσεις των κατοίκων της Σητείας

“ΟΧΙ” στον υβριδικό είπε η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Ήταν μια συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος που θύμιζε Περιφερειακό Συμβούλιο από τα παλιά. Εντάσεις, φωνές, απειλές, ύβρεις, μια κατάμεστη αίθουσα με κατοίκους της Σητείας και κλίμα πολεμικό συνέθεταν ένα σκηνικό που φόντο είχε την επένδυση του υβριδικού σταθμού της εταιρείας ΤΕΡΝΑ στην περιοχή Αμαρίου.

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση κι αφού η ένταση είχε φθάσει στο κατακόρυφο, η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά στην επένδυση, με δεδομένο ότι οι κάτοικοι αντιδρούν σθεναρά σε ένα «έργο υποβάθμισης» της περιοχής, όπως οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν.

Οι κάτοικοι της περιοχής φάνηκαν να μην πείθονται από τους ισχυρισμούς των μελετητών για οφέλη ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την περιοχή, 400 θέσεις εργασίας, αλλά και την ενεργειακή επάρκεια της περιοχής με ανεξάντλητους φυσικούς πόρους.

«Σήμερα είναι του ενός το χωράφι, αύριο θα είναι του άλλου και λίγο  λίγο θα μας πάρουν όλη την περιοχή» υποστήριζαν μεταξύ άλλων κάτοικοι της Σητείας έξω από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Λόγω του πλήθους κόσμου αλλά και των εντάσεων που δημιουργήθηκαν κατ’ επανάληψη εντός της αίθουσας του συμβουλίου, χρειάστηκε η παρουσία αστυνομικής δύναμης, αλλά και περίσσειες δόσεις υπομονής.

“ΟΧΙ” στον υβριδικό είπε η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Εντάσεις και πλήθος κατοίκων της Σητείας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Στο περιθώριο της συνεδρίασης  της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βέβαια, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν πως τα μέλη της Επιτροπής στην ουσία δεν είχαν κανένα λόγο να έρθουν σε αντιπαράθεση με την τοπική κοινωνία, αφού, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το συναρμόδιο Υπουργείο έχουν προετοιμάσει ήδη το έδαφος για να προχωρήσει η επένδυση, με ή χωρίς τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής.

Για να φθάσει όμως η διαδικασία αρνητικής γνωμοδότησης του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου, είχαν προηγηθεί πολλά ευτράπελα στην Περιφέρεια με τους διαμαρτυρόμενους να υποστηρίζουν πως οι επενδύσεις συνεπάγονται την καταστροφή της περιοχής τους.

«Μια φορά την πατήσαμε, δεν την ξαναπατάμε» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι της περιοχής που βρέθηκαν στη συνεδρίαση, κάνοντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν έχουν το δικαίωμα να εξαπατούν με ανούσια ψεύδη την τοπική κοινωνία.

Οι εντάσεις ήταν συνεχείς, με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, να αναγκάζεται πολλές φορές να επιβάλει την τάξη. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης και εκπρόσωποι των μελισσοκόμων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του έργου κ. Μαραγκουδάκης, έκανε λόγο για ένα αρκετά πολύπλοκο έργο με πολλές τεχνικές δυσκολίες. Η πολιτική μηχανικός της εταιρείας, ανεβάζοντας το αρχικό νούμερο για νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, είπε πως αυτές μπορεί να φθάσουν έως και τις 1.000.

Άκαρπη ήταν και η περάμβαση του δημάρχου Αμαρίου, ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν υποστήριξε ότι η επένδυση δεν μεταβάλλει την περιβαλλοντική δομή του τόπου.

Η κ. Αϊλάμακη, εκπροσωπώντας την αντιπολίτευση του Δήμου Σητείας, υποστήριξε πως είναι αναγκαία η προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από μια βιώσιμη ανάπτυξη.  Εντάσεις προκλήθηκαν και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Ξυλούρη, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσεις ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν εκπροσωπεί καμία εταιρεία.

Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι της Σητείας ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης αρνητικοί, ενώ δεν ήθελαν να ακούσουν καμία διαφορετική άποψη πέραν από αυτές που απέρριπταν την επένδυση στην περιοχή.