Ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για μία αρνητική εξέλιξη όσον αφορά στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΒΑΠΕ (βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα) στο Οροπέδιο Λασιθίου- Καθαρού περιοχές NATURA 2000 ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προέβη στις 12 Οκτωβρίου σε επικαιροποίηση αδειών παραγωγής (με ευνοϊκότερους όρους) που είχαν εκδοθεί μεταξύ 2010-2012 στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ &ΣΙΑ ΟΕ.» για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε τέσσερις κορυφογραμμές του ορεινού όγκου της Δίκτης με μέσο υψόμετρο τα 1500 μέτρα, οι οποίες είναι:
Λουλουδάκι ( Πάνω από I Μ Βιδιανής) με 13 ανεμογεννήτριες 29,9MW, τη Σελένα με 13 Α/Γ 29,9MW, Βαρσάμη (πάνω από Μέσα Λασίθι) με 12 Α/Γ 27,6 MW, και στο Καθαρό με 12 Α/Γ 27,6MW. Συνολικά 50 γιγάντιες ανεμογεννήτριες που η κάθε μια έχει ύψος 120 μέτρα και φτερωτή 70 μέτρα», εξηγεί.Τα μέλη του ΕΟΣ Λασιθίου τονίζουν πως «η οροσειρά της Δίκτης που περιβάλλει το Οροπέδιο Λασιθίου και Καθαρού είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους NATURA 2000 και προστατεύεται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών συνιστούν οικολογικό έγκλημα για τον ορεινό όγκο της Δίκτης, με αποτέλεσμα να επίκειται μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή.
Το έργο προβλέπει διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης προς τις κορυφές και τις βουνοπλαγιές, μεγάλες εκσκαφές για την θεμελίωση των ανεμογεννητριών (βάσεις από μπετόν 350τμ) και των πυλώνων μεταφοράς του ρεύματος.
Συνέπεια αυτών, η αλλοίωση του ορεινού ανάγλυφου της οροσειράς καταστρέφοντας ιερά κορυφής, αρχαία -ιστορικά μονοπάτια και μιτάτα. Η βιοποικιλότητα, αποτελούμενη από σπάνια ενδημική χλωρίδα (αμπελιτσιές zelkova, arum creticum,viola cretica, tulipa cretica κ.α) θα κινδυνεύσει να εξαφανισθεί και θα υποβαθμισθούν βιότοποι, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θανατωθεί να εκτοπιστεί η προστατευόμενη ορνιθοπανίδα της περιοχής (όρνια, γυπαετοί, χρυσαετοί).
Ας μην ξεχνάμε ότι τα δυο τελευταία χρόνια επέλεξαν το Οροπέδιο και φωλιάζουν – αναπαράγονται αρκετά ζευγάρια πελαργών. Το φράγμα Αποσελέμη μαζί με τις Λιμνοδεξαμενές του Οροπεδίου Λασιθίου έχουν αρχίσει να αποτελούν τώρα διάδρομο για μεταναστευτικά πουλιά.
Όπου και αν σταματήσεις τριγύρω της οροσειράς συνέχεια παρατηρείς το πέταγμα από τους γόπες».
Αναφέρουν, ακόμα, πως «υπενθυμίζεται ότι κατά της εγκατάστασης ΒΑΠΕ έχει ταχθεί ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και οι φορείς του τόπου.Το Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης TEE ΤΑΚ, με απόφαση του το 2015, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφερόμενο στις επιπτώσεις που θα έχει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση, εκφράζοντας κάθετη αντίθεση προς αυτή.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης ΕΟΟΑ εξέδωσε ψήφισμα στις 12-9-2020 ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες αρχές κατά της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε προστατευμένες περιοχές της Ελλάδας περιοχές Natura 2000, Ramsar, Γεωπάρκα, και ορεινούς όγκους. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε αυτά τα υψόμετρα!
Η χώρα μας το 2014 καταγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά την αδειοδότηση ΒΑΠΕ σε περιοχές Natura στην Κρήτη (αρθρ 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων)».
«Ο ΕΟΣ Λασιθίου τάσσεται υπέρ των ΑΠΕ, εφόσον αυτές χωροθετούνται με εμπεριστατωμένες, ανεξάρτητες περιβαλλοντικές μελέτες, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και κατόπιν διαβούλευσης με αυτές, μακριά από τους ορεινούς όγκους και τις προστατευμένες περιοχές», ξεκαθαρίζει και τονίζει πως «στην κλιματική κρίση δεν απαντάμε με μια μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή».